Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Till skogs

Skipås

Vägen upp till parkeringen i Skipås Naturreservat är tämligen brant sista biten. Har en gång cyklat uppför eller försökt är kanske riktigare. Sista branten uppför blev lite för tuff och jag steg av cykeln och lede den uppför i stället. Den här gången tog vi bilen min fru och jag och en fotoklubbskompis. Frun och klubbkompisen hade siktet inställt på blåsippor och makrofotografering. 

#2

Skipås

För egen del hade jag inte aning om vad jag ville fota. Jag närde mer en längtan efter att fotografera utan att ha någon riktig egentlig aning om vad. Ungefär som att vilja lyssna på något med gott klös i och man funderar på  "Jumpin at Shadows" med Fleetwood Mac eller Mountain's "Nantucket Sleighride (Liveversionen från Albumet Twin Peaks) eller varför inte trippelalbumet "How The West Was Won". Led Zeppelin live från L. A. Forum 1972. 

#3

Skipås

#4

Skipås

Anledning till min osäkerhet på vad ville fotografera i området var jag inte riktigt visste vad jag kunde förvänta mig och vad jag kände för att fotografera. Jag gick därför till en början mest omkring till en början och lyfte sökaren till ögat, men nej det var inte vad jag sökte. Någonstans i mig fanns en bild som låg och väntade. Det gällde bara att hitta den. 

#5

Skipås

Efter ett tag fann jag ett litet område med stenar och träd som för mitt öga tedde sig intressant. Jag stannade till där en stund innan min nyfikenhet drev mig vidare in i reservatet. Faktum är jag vid de tidigare två besöken inte gått speciellt lång in i reservatet. Förra gången för ungefär ett år sedan hade jag väldiga problem men en hälsporre och rörde mig därför inte långt ifrån parkeringen. Den här gången var hälsporren i det närmaste helt läkt och kändes inte längre utgöra något större hinder. Mackor och vatten hade jag med mig och min trefotspall. 

#6

Skipås

#7

Skipås

#8

Skipås

Sakta men säkert arbetade mig fram till platsen där min frun uppehöll sig tillsammans med fotokompisen. Här fanns det blåsippor lite varstans.  

#9

Skipås

Det var svårt att inte låta bli fotografera dem. Jag äger inget makro, men min telezoom har en närgräns under metern och fungerar därför som ett utmärkt alternativ.

#10

Skipås

Omkullfallna träd med avskalad eller nästanavskalad bark lockar mig lite extra när jag ägnar mig skogsfotografering eller Woodland Photography som engelsmännen säger. Jag vet inte om det finns någon adekvat svensk term. "Skogsfotografering" känns lite som man är ute och dokumenterar en rikets virkesplantager. 

#11

Skipås

#12

Skipås

Under min fortsatta promenad stöter jag åter på några blåsippor. Vackert placerade vid några horisontella björkstammar.

#13

Skipås

Jag hade på en slags informationsskylt lyckats tyda mig fram till att det var möjlig att gå en runda som innebar att man kom tillbaka till parkeringen en annan väg. Det lät lockade och jag fortsatte därför på en slag stig som ledde nedför berget och nya motiv.

#14

Skipås

#15

Skipås

Likt flugor dras till en sockerbit dras jag till rinnande vatten.

#16

Skipås

#17

Skipås

#18

Skipås

Till sist kom jag fram till ett litet träskområde. Klockans visare hade dock hunnit röra sig på pass mycket att tiden för hemfärd raskt närmade sig. Jag kände att jag skulle behöva mer tid för att kunna ta mig an det här träsket. Så är det ibland. Tiden räcker inte till. Det får bli en annan gång. 

#19

Skipås

TheInvisibleJackal

Inlagt 2023-07-03 21:06 | Läst 337 ggr. | Permalink
Vilken trevlig promenad du tycks ha företagit och med flera fina bilder. De båda första tilltalar mig lite särskilt. Jag kan även föreställa mig hur trädet såg ut innan det föll – kanske stående som torraka en tid, innan det slutligen inte orkade hålla sig upprätt längre. Det är något speciellt med såväl torrakor som fallna träd. De är på något vis vackra även i sitt döende.
Även berget med det framsipprande vattnet är oemotståndligt också för mig. Härliga färger!

Bilderna med stenar och träd gör sig bra innan det har börjat grönska. Vid första anblicken ser det kanske (för en del) mest lite ”rörigt” ut. Men ger man sig tid att verkligen betrakta platsen ser man hur allt har anpassat sig till vartannat och utgör en harmoni. Naturen är så otroligt vacker! Dessutom är det hälsobefrämjande att vistas i den och gärna ”ta en pratstund” med något träd utmed promenaden.

Blåsipporna är som i barndomens visa och det är gott att konstatera, att vissa saker är som de alltid har varit.
Och tack för info om uttrycket ”Woodland Photography”. Det inrymmer så mycket mer än ”skogsfoto”.
Hälsningar Christina
Svar från TheInvisibleJackal 2023-07-04 19:50
Tack Christina för en uttömmande kommentar med intressanta tankar och iakttagelser. Håller med dig om den hälsobefrämjande effekten av att vistas i naturen. Det borde ges på recept.

Hälsningar Jörgen