Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Hemmavid

Slingan

Förr om åren gick jag ofta en slinga i vårt bostadsområde. Med mig hade både handkikare och kamera. Jag hoppades kunna få syn på olika fågelarter att kryssa och kanske till och med fotografera. Jag såg väl en del arter. Fotograferande av desamma var inte lika givande. Mestadels blev det bilder i kategorierna - fågel i skyn, fågel bakom gren eller bladverk. Dock var det under de här promenaderna som ett slumrande fotointresse sakteliga väcktes. Samtidigt; vilket är lite märkligt, när jag tittar tillbaka, började mitt skådarintresse avta. En process som skulle ta flera år i anspråk. Och en period samsades mitt växande fotointresse med mitt avtagande skådarintresse. Tills en dag jag slutade ta med mig kikaren ut. Kameran var det jag föredrog ta mig ut först och främst. Det var genom kameran som mina naturupplevelserna växte sig starka.

#2

Slingan

Husfluga.

En av anledningarna till jag ville ta en promenad längs den slingan var att jag var nyfiken på hur förhöll sig med insekterna längs med den. För ett 10 - 15 år sedan då jag gick den regelbundet flera gånger i veckan upplevde jag att det förekom en rad olika fjärilsarter för att bara nämna ett exempel. Hur var det nu? En enda tur kan givetvis inte mäta sig med med återkommande besök under längre perioder, men det kanske kan ge en liten fingervisning.

Jag gick därför relativt sakta för kunna ge akt på diverse insekter. Även om jag inte kunde fotografera dem gjorde jag mentala anteckningar. Vilket visade sig vara kanske enkelt av den anledningen att var verkligen ont om insekter. En skrämmande känsla. Den första jag såg var den husflugan.

#3

Slingan

#4

Slingan

Puktörneblåvinge

Tidigare under promenaden hade sett en gräsfjäril och en citronfjäril, men det var också allt. Den här blåvingen blev den tredje arten. Förr kunde jag se flera arter blåvingar, olika pärlemorfjärilar, guldvinge, påfågelöga och nässelfjäril samt någon enstaka gång till och med sälgskimmerfjäril. Antalet fjärilsarter är betydligt färre nu.

#5

Slingan

Puktörneblåvinge

#6

Slingan

Strandiris.

#7

Slingan

Röd flickslända

Jag skulle tro att de flesta av oss fascineras av troll- och flicksländor. Deras storlek och utseende gör dem till tacksamma motiv.

#8

Slingan

Schackbrädspiga

På ett blad fann jag den här lilla nyckelpigearten. En ny bekantskap. Jag kan mycket väl ha sett den tidigare, men missat den. Genom att gå riktigt sakta

#9

Slingan

Rovfluga.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2023-10-14 12:19 | Läst 402 ggr. | Permalink
Ja, det ser ut som mindre insekter hos mig också. Och kameran är verkligen bra för naturstudier!! Sista är en rovfluga. Schackbrädspigan är jag osäker på om jag sett, prickarna är ju speciella.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-10-15 14:10
Tack så mycket Stefan!
Klart att det är en rovfluga. Ordet "broms" hade fastnat i mitt huvud ungefär som en låt man egentligen inte vill ska fastna. Och som du säger kameran är utmärkt instrument i det här fallet.

Hälsningar Jörgen
Att fotografera natur är att samla naturupplevelser tycker jag. Du visar en fin sådan samling här, intressant läsning också tycker jag.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-10-18 10:56
Tack Morgan!
Håller med om att fotografera natur är att samla naturupplevelser.

Hälsningar Jörgen
Mycket vackra bilder på blommor och insekter. Det är oroande när antalet insekter minskar. Mycket viktigt att värna om den biologiska mångfalden. Mina favoriter här är 5 och 6.
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2023-10-18 10:59
Tack Bjarne!
Ja, det är oroade och ju mer jag sätter mig in i det desto allvarligare upplever jag problemet. Vi behöver insekterna mer än vi anar.

Hälsningar Jörgen
Insekternas minskning är oroande. Tyckte mig märka att det blev bättre i somras. Fler insekter på vindrutan! Fina bilder!
/MA
Svar från TheInvisibleJackal 2023-10-18 11:03
Tack Mats!
Ja, jag fick också något fler på bilen. Kan bero på faktorer som när och var jag kört. För inte alltför många år sedan hade jag en specialsvamp för att ta bort insekter som fastnat på bilen. Hittade den när jag städade garaget i våras. Kom på att inte använt svampen på fler år.

Hälsningar Jörgen