Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Kväll vid havet

Laxvik

I skiftet september-oktober var jag med fotoklubben vid havet. Vi skulle öva oss på att fota med längre slutartider. Något som jag ofta gör och tycker om. Det var en fin kväll och kom att bli den sista utflykten jag hann göra med klubben innan jag opererade mitt ljumskbråck i början av oktober. Jag hade sista tiden haft en del obehag och lite besvär med det så operationen var efterlängtad.

#2

Laxvik

Jag minns inte exakt när vi samlades. Kan ha varit vid 18-snåret. Det mörknar fort den här tiden på året, det gäller att försöka hitta sitt motiv snabbt så att man hinner jobba lite med innan allt ljus försvinner. Jag känner till platsen väl sedan tidigare, men fastnade på en annan plats först lite för länge egentligen. 

#3

Laxvik

Lite längre ner på stranden finns det område med klippor och stenar. Det var dit jag mentalt var inställd på att ta mig den här kvällen och tog mig dit strax före solen hann uppslukas av molnbanken vid horisonten. 

#4

Laxvik

Ljuset avtog snabbt.

#5

Laxvik

Det var ingen idé att springa runt och leta andra stenar. 

#6

Laxvik

När ljuset försvinner tenderar slutartiderna per automatik att bli längre. Jag bytte till ett svagare ND-filter och vred upp ISO:t för att få en inte fullt så lång slutartid utan en som mer skulle kunna visa havets rörelse. Det är den typen av bilder jag oftast strävar efter när jag fotograferar vatten som rör sig. Havet var förvisso tämligen stilla den här kvällen.

#7

Laxvik

I den sista bilden för kvällen har jag åter ställt ISO:t på 100 och slutartiden har nu sprungit iväg uppåt två minuter.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2024-02-14 09:36 | Läst 375 ggr. | Permalink
Mycket fina och stämningsfulla bilder. Jag tycker om långa slutartider.
Svar från TheInvisibleJackal 2024-02-14 12:46
Tack så mycket Morgan!

Hälsningar Jörgen
Så vackert, du behöver inte öva mer
Svar från TheInvisibleJackal 2024-02-14 12:47
Tack så mycket Peter!

Hälsningar Jörgen
Alla bilder är vackra och det är ofta fint med riktigt långa slutartider som ger "dimkänsla". Jag fastnar ändå för #6 här som givit fin struktur i vågorna och synliga "vågkanter".
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2024-02-15 09:06
Tack så mycket Bjarne!
Håller med dig om bild 6. Kul att du gillar den. Det är den bild jag själv mest nöjd med. Det är genom att försöka välja rätt slutartid för att få strukturen i vattnet som jag trivs allra bäst när det kommer till att fotografera med längre slutartider.

Hälsningar Jörgen
Vackra bilder.
/Affe
Svar från TheInvisibleJackal 2024-02-15 09:03
Tack så mycket Alf!

Hälsningar Jörgen
Fantastiska bilder!
Svar från TheInvisibleJackal 2024-02-15 09:06
Tack så mycket Peter!

Hälsningar Jörgen
Mycket fint ljus i dina bilder och stenarna gör mycket för kompositionen. Jag är inte så förtjust i när slutartiden är så lång att vattnet inte längre ser ut som vatten, snarare dimma. Fast jag vet att det är så man "förväntas" fota vatten just nu. Bild 6 tycker jag i alla fall är den klart finaste i denna kollektion.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2024-02-15 09:14
Tack så mycket Lena!
Jag vet inte om det är det förväntade sättet att fotografera vatten nu. Själv är det mer resultatet i bild 6 som jag strävar efter, men det hindrar mig inte från utforska möjligheterna med slutartider som omvandlar vattnets flytande form till något mer flyktigt som dimma eller rök. För mig handlar det i den typen av bilden om samspelet mellan en fast form - stenar etc och en icke-fast form. Jag har en komposition i huvudet som innefattar en slutartid på några minuter, men jag har ännu inte funnit platsen för att få till den här kompositionen. Jag letar fortfarande.

Hälsningar Jörgen