Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Allt är inte alltid som det verkar

Råda säteri

Våra vänner, vars hus vi nu såg efter, tipsade oss om Råda säteri. Det skulle vara trevligt. Där skulle det även finnas lite natur om man var intresserad av det. Nu är frun i huset en utpräglad stadsmänniska som anser att stadsparken är likställt med natur så vi tog påståendet om natur med en nypa salt. 

#2

Göteborg

Efter att låtit en glass smaka tog vi en titt på en informationsskylt över området. Ute på en slags udde fanns det en ruin inne bland träden. En stig ledde fram till sagda ruin. Det kunde kanske vara något att ta sig en närmare titt på resonerade vi. Dessutom kändes det som ett lagom avancerat äventyr ity midsommardagen bestod av samma värme som midsommarafton och emedan det kändes som det bara var i förrgår som vi hängde undan vinterpälsarna fanns ännu icke vanan att vistas i temperaturer som anmodade kortbent och kortärmat mode. 

#3

Råda Säteri

Första delen av vägen till ruinen gick vi på grusade breda gångar. Efter ett tag såg vi en skylt som pekade in i skogen. En skogsstig. Det såg spännande ut. Antingen kunde vi fortsätta grusgången eller också kunde vi ta skogsstigen. Vi valde skogsstigen. Den såg intressantare ut.

#4

Råda Säteri

#5

Råda Säteri

En bit in hittade jag två rejäla bokar.

#6

Råda Säteri

#7

Råda Säteri

En kort men brant trappa lede enligt skyltande anvisningar upptill själva ruinen. Nu var det nära.

8

Råda Säteri

Ytterligare en trappa av mer ståndsmässig karaktär förevisade sig ovan den första trappan.

#9

Råda Säteri

Och där var den ruinen. Frågan om var det kunde vara för något dök upp. Det fanns en skylt vid sidan som kunde berätta mer. Det visade sig att Martina von Schwerin, ägare till Råda säteri i början av 1800-talet lät bygga en egen ruin för att så säga höja områdets romantiska stämning. Inget ovanligt för den tiden. Dock lite antiklimax för en nutida besökare. Det lär finnas tecken på att det har funnits en äkta fornborg på området.

#10

Ringduva

På vägen till parkeringen förevigade jag denna ringduva och då den strax efteråt tog till vingarna uppfattade jag det som om att den inte var uppstoppad.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2022-07-25 17:23 | Läst 1866 ggr. | Permalink
Intressant. Tänk att man byggde en ruin, fast det är ju på modet i dagens trädgårdsdesign med typ en ruinvögg med växter. Råda Säteri var jag en del på konferens och luncher, då det låg i närheten av jobbet. Det var också fina omgivningar för foto om man hade en långlunch
Svar från TheInvisibleJackal 2022-07-26 19:09
Tack så mycket Peter!
Där ser man. Det visar att allt kommer igen i lite olika tappningar.

Hälsningar Jörgen
Fin serie det där! Gillar särkilt bilderna på bokarna och dom gamla stentrapporna! En riktigt fin tur blev det, hälsningar/ Björn
Svar från TheInvisibleJackal 2022-07-26 19:10
Tack så mycket Björn!
Det blev ett bättre tur än vad vi från början vågat hoppas på. Ibland är nedskruvade förväntningar det bästa.

Hälsningar Jörgen
Mycket intressant läsning och bilder! Magnifika bokar, boksamlingar skulle man kunna säga.
Svar från TheInvisibleJackal 2022-07-26 19:12
Tack så mycket Christer!
Magnifika träd och träd med karaktär ligger mig varmt om hjärtat.

Hälsningar Jörgen
Intressant att bygga sig en ruin, inget jag har kommit på att göra kommer nog inte göra heller, men tanken på en egen ruin är lite kittlande. Fast det faller väl på att jag inte har någon egen slottsskog. 😀.
Svar från TheInvisibleJackal 2022-07-26 19:14
Jag är böjd att hålla med. Det blir nog inget ruinbygge för egen del heller. Till det är trädgården för liten, men det skulle onekligen kunna utgöra en intressant bakgrund vid fågelbadet.

Hälsningar Jörgen