Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Ängarna på nytt

Grågås

Efter det skånska äventyret lämnade jag bilen hemma och cyklade ut till Trönninge ängar en eftermiddag i slutet av april 2019. Det är rätt stilla och jag möter bara några skådare på väg därifrån. Det är inget särskilt där nu hälsar de på väg mot en annan lokal.

Jag har lärt mig att det betyder att det inte finns någon art att föra upp på någon av de listor som många skådare för. För egen del bryr jag mig inte så mycket om listor längre. För mig är Trönninge ängar en plats där man ofta kan komma ganska nära fåglarna om man sitter lugnt och stilla i gömslet och väntar. Oftast är det väldigt rofyllt att sitta där.

#2

Grågås

I kanten ser jag hur en grågås försiktigt för ner sina ungar i vattnet.

#3

Grågås

De simmar ut efter henne. Det är nu när de fortfarande har den gula dundräkten som de är som sötast. Sen när de växer byter de ut den mot en mer dammgrå historia som inte direkt ger några skönhetspoäng.

#4

Grågås

Än så länge har inte alla grågässen ungar och del försöker nog fortfarande hitta en partner...

#5

Grågås

... genom att på olika vis imponera.

"Kolla! Jag har vingar!"

Kanske hjälper det. Fast nog är det inte beundran som syns i den ena grågåsens blick.

#6

Gravand

Gravandshanen är dock tvärsäker på sin sak och ve den som inte förstår hur det ligger till.

#7

Bläsand

Bläsandshanen betar stilla i sjökanten. Jag tror inte att jag någonsin sett en bläsand lacka ur och löpa amok bland så väl artfränder som andra.

#8

Mindre strandpipare

Den mindre strandpiparen är på plats utanför gömslet. Det finns två stycken lågt placerade öppningar i gömslet. Sticker man ut objektivet försiktigt där kommer man nästan i jämnhöjd med fåglarna utanför. Det dock alltför obekvämt att fota därifrån under en längre period om man inte har något att ligga på eller åtminstone något skydd för knäna.

#9

Grönbena

En gluttsnäppa står tankfull och tittar ner i vattnet.

#10

Årta

Årthannen är alltjämt kvar och simmar oblygt utanför gömslet.

#11

Grågås

Att resa sig upp i all sin längd och visa upp sina vingars skönhet är inte bara något för en grågås

#12

Gravand

även gravandshanen  finner det vara en god sak.

#13

Sädesärla

Ibland åbäkar man sig ner till de låga öppningarna för att fota en helt vanlig sädesärla. Varför? För att det går. Ibland går jag funderar på om jag inte skulle skaffa mig ett s k tältgömsle. Har sett ett på Cyberphoto som verkar intressant. Det som hela tiden dyker upp i mina mottankar om att skaffa ett är hur mycket skulle jag komma att använda det, skulle kunna använda det. Det och så det faktum att det innebär ytterligare några kilon extra att släpa på. Någon dag kanske tankar på att ha ett väger över.

#14

Gräsand

#15

Gräsand

#16

Gräsand

#17

Knölsvan

Knölsvanshanen kommer för undersöka vad som tycks försiggå i gömslet. Han är en smula misstänksam.

#18

Knölsvan

Der verkar vara ok, men han släppet inte gömslet med blicken. Bäst att vara helt säker.

#19

Gravand

#20

Gravand

De små nackfjädrarna på gravandshonan ser ut att resa sig lite. Något som oroar henne? Är det jag?

#21

Gravand

Nej, det tycks vara lugnt.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-04-18 16:43 | Läst 762 ggr. | Permalink
En mycket fin och blandad kollektion. Jag förstår precis vad du menar och jag kan sitta länge och bara titta på "vanliga" arter. Jag fotar dem också gärna, i synnerhet om de håller på med något. Måsar som kivas om något kan ju bli hur kul som helst. Gravänder ser jag väldigt sällan om jag inte åker söderut. Små gässlingar måste man ju fota varje år. Det är hög må bra faktor på små dunbollar.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-18 17:59
Tack så mycket Lena!
Håller med måbrafaktorn med små dunbollar. Och svårt att låta bli att inte fotografera dem.

Hälsningar Jörgen
Tror att man ändå vill vara lite mer flexibel än ett tältgömsle, det finns ju de med en stol med överdrag men man vill ju också kunna ligga lågt? Jag har i bilen ett liggunderlag, ett kamouflagenät och en kamouflagedräkt, men det är sällan jag använder något mer än liggunderlaget.

En fin serie bilder, Årthanen är ju alltid fin. Ungar måste man ju också alltid fotografera och strandpipare kan man inte riktigt få nog av, såg årets första i går.

Har varit i det gömslet två gånger, det tog lite tid innan jag fick till positionen på GPSn första gången, tror min första väg gick över till cykelbana om jag kommer ihåg rätt, så det fick bli en omväg.
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-18 18:11
Tack så mycket Peter!

Har en kompis som har ett s k stolsgömsle. Han tycker att det bli rätt varmt med det och säger att han blir bunden till en enda vinkel. Det gömslet jag har tittat på har möjlighet till både låga som öppningar i sitthöjd.

Hälsningar Jörgen
Joakim88 2021-04-18 19:01
Peter, Jag har ett tältgömsle med inbyggd stol eller om det är en stol med inbyggt camo överdrag hehe
Men jag håller med vill helst kunna ligga ner eller sitta på knä. Kör mest med ghillien vintertid :)
Fin serie Jörgen, med mycket fågelliv. Grågåsungarna är söta dem. Många stryker dock med har jag listat ut på egen hand hehe ;)

Gravandsfågeln och Årthannen var granna dem, aldrig sett sådana själv.

Men nu blir jag fundersam, är du inte ute något nu för tiden? Du skriver att det är från 19? Inget fel med det, bara nyfiken :)
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-19 14:23
Tack så mycket Joakim!
Jodå att gåsungarna går åt förstår jag. Vi har en räv som ibland tar sig en runda och tittar till beståndet. Dessutom finns det en och annan rovfågel som uppskattar lite mört gåskött.

Att bilderna är från april 2019 beror på dels på att jag velat använda mitt arkivmaterial och dels på att jag faktiskt inte varit ute vid Trönninge ängar sedan februari 2020. Varför kan man undra. När den här tog sin början pandemin våren 2020 tog jag i enlighet med de rekommendationer som kom ut beslutet att inte bege mig till ängarna eftersom jag dels inte ville riskera att bli smittad för egen del och därigenom min familj och dels för inte själv smitta andra. Möjligheten fanns att själv kunde vara smittad utan att uppvisa några symtom och därigenom kanske smitta andra som kanske kunde bli allvarligt sjuka. Jag tog det här beslutet eftersom jag i princip alltid sitter i gömslet. Då jag oftast sitter där i många timmar är också risken stor för närkontakt av andra. Under hösten 2020 påbörjades ett arbeta med att restaurera våtmarken. Ett arbete som blivit klart till största delen under början av 2021.
Har jag då inte tänkt mig andra platser än Trönninge ängar under 2021. Jodå. Jag hade planer att i helgen som gick att bege mig ett ställe i närheten för att försöka på få bilder på svarthakad buskskvätta, men tyvärr fick jag sådana pollenbesvär i slutet av förra veckan att det var inte att tänka på. Var på vårdcentralen idag och fick receptbelagd medicin mot mina pollenbesvär. Förhoppningsvis ska det hjälpa bättre än de receptfria jag brukar använda. Jag hoppas att kunna ge mig ut någon lite längre fram i vår när besvären blivit mer hanterbara.

Hälsningar Jörgen
Väldigt fin serie och det är lite kul att studera även vanliga fåglars beteende.
Gåsungar små söta dunbollar och årtan var ju vacker.
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-19 14:40
Tack så mycket Nini!
Det är något visst med att se djur- och fågelungar.

Hälsningar Jörgen
Hej Jörgen. sikke en flot serie med mange dejlige fuglebilleder.
Mvh. Erik.
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-19 14:41
Tack så mycket Erik!
Det var roligt att höra.

Hälsningar Jörgen
Vilken fantastisk serie, så många arter och så fina bilder! Måste vara roligt att komma fåglarna så nära, jag är ju upp till Kvismaren då och då, tycker det är roligt, men man kommer aldrig en fågel nära, annat än flygande fågel ibland förstås. Att kunna ta cykelrn ut till gömslet gör det ju inte sämre precis. Strålande fin blogg med många bra bilder och trevlig text! Hälsningar/ Björn
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-19 14:47
Tack så mycket Björn för din fina kommentar! Den uppskattas mycket.

Att kunna ta cykeln är guld värt. Helt andra upplevelser på vägen till gömslet. Det kan hända att eftersom det går att komma fåglarna så pass nära som man kan vi ängarna har gjort mig en smula bortskämd.

Hälsningar Jörgen
Trevlig blandning av fåglar..
HaD/Gunte..
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-19 14:48
Tack så mycket Gunte!

Hälsningar Jörgen
Vilken toppen serie! Många godbitar du plockat fram. Angående gömsle är det väldigt skönt med ett större där du kan röra dig och dricka kaffe m.m utan att skrämma fåglarna.

MvH
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-19 14:57
Tak så mycket Johnny! Det var roligt att höra.

Gömslet jag spanat in på Cyberphoto är ett Tragopan Monal V2 av just anledningen att kunna vara mer rörlig i gömslet samt att finna det bekvämt nog för längre sittningar och inte allra minst att ha möjlighet till olika av fotovinklar.

Hälsningar Jörgen
Många vackra fågelbilder här. Rent bildmässigt tycker jag bilden på sädesärlan är extra fin. Mycket snyggt ljus och bra komposition. Den tål att fotas även om den är vanlig.
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-20 16:47
Tack så mycket Bjarne det var roligt att höra!
Det är en personligt favorit.

Hälsningar Jörgen