Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Antiloper och gaseller

En safari kan många gånger vara inriktad på att man ska få de  s k "Big Five"  d v s elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. Vi fick se fyra av dem. Noshörningar är tämligen sällsynta och i El Karama där vår resa började finns de inte alls. En safari är dock så mycket mer än dessa Big Five. De är otroligt häftiga djur att se och uppleva, men det finns så otroligt mycket annat att se och fota. Egentligen är tio dagars safari på tog för kort. Man skulle behöva bo på plats och under många års tid arbeta med att fotografera djur, fåglar och landskap. En dröm. Om det är någon som har drösvis med pengar, men inte riktig vet vad de ska göra av dem så hör av er till mig, så löser jag problemet. Alla belopp stora som jättelika tas emot.

Några andra djur som till en början för en ovan betraktare automatiskt hamnar i en stor diffus grupp av brunfärgade växtätande djur är alla antiloper och gaseller. De är till en början lite svåra att skilja ut från varandra. Mycket beroende på att när man ser dem så springer de oftast undan i skydd. Det tar ett tag att lära sig detaljstudera dem och finna ut skillnader. När man lärt sig det går de från att vara en brunaktig gräsätare till  specifika arter. Det blir då tacksammare  och intressantare att uppleva dem. Kunskap berikar alltid naturupplevelserna. Kunskap är nödvändigt för att få ut något av naturupplevelserna. Visst man kan sitta på kammaren och läsa sig till olika arters skillnader, men det är i fält kunskapen får fäste.

I El Karama förekom  det en del olika antiloper och gaseller. Alla fastnade dock inte så gärna på bild. Vad är då skillnad på dem? Alla gaseller är antiloper, men alla antiloper är inte gaseller. Glasklart eller hur?

Här är några som jag fotograferade i El Karama.

Beisa Oryx

Vårt första möte med en Beisa Oryx - Östafrikansk oryx. Stående inne bland träden döljer den sig ganska så väl trots sin iögonfallande teckning. De är hotade, så att bara få se en oryx på det här viset var häftigt.

Grant's Gazelle

En gasell vi såg tämligen ofta var Grant's Gazelle. Till en början misstog vi den ofta för Thomson's Gazelle. De har många gånger samma mörka strimma på flanken, en Grant's har vita långkallingar som går upp en bit på rumpan. Vackra djur, men ack så nervösa.

Impala

Impala är en antilop med imponerande horn. Det är bara hannarna som har horn. De är också mycket vanliga och vi såg dem under flera tillfällen på våra game drives. De lever i flockar bestående av antingen en hanne med sitt harem av honor eller i en s k ungkarlsflock (bachelor herd). I ungkarlsflocken lever unga hannar tillsammans med äldre hannar. De finns äldre hannar som försöker göra anspråk på en egen samling honor samt äldre hannar, som förlorat sin honflock till förmån för någon yngre och starkare förmåga. Flocken ger skydd.

Waterbuck

Defassa Water Buck är också en antilop. Här en hanne. De är tvungna att varje dag ta sig till något vattendrag för att dricka och kan inte likt andra antiloper och gaseller ta vara på vätskan som finns i de växter som de betar.

Beisa Oryx

Sista game driven i El Karama fick vi äntligen se en Beisa Oryx ute i det fria.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2017-11-16 11:49 | Läst 4902 ggr. | Permalink