Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Arla morgon i skogen

Gässlösa

Klockan var strax före 06 när jag parkerade bilen vid den lilla parkering vid Gässlösa Naturreservat någon mil sydost om Varberg. Jag var först och skulle således få ha hela ravinen och skogen för mig själv. Det var med viss förväntan och spänning jag gick ner för den långa trappan till den väntande ravinen. Jag upptäckte tämligen omgående att solljuset inte riktigt hade orkat ta sig ner i ravinen och skogen runt den. Det var ännu lite för tidigt. Jag började gå utmed den lilla bäck som rinner igenom reservatet. Letade lite möjligheter att kunna jobba med långa exponeringstider. Hittade efter ett tag en bild.

#2

Gässlösa

Under tiden hade det hunnit ljusna lite så att jag kunde börja leta efter motiv bland det jag egentligen kommit för. Träden.

#3

Gässlösa

Jag fick syn på det här lite lätt böjda trädet vid en stor mossbelupen sten. Tittar i sökaren hur jag vill komponera bilden och plockar fram stativet och gör mina förberedelser. Två tidiga morgonvandrare dyker upp på stigen inte långt ifrån mitt motiv. De ser mig inte till en början. Sedan säger mannen i sällskapet:

"Oj, ursäkta! Hoppas vi inte skrämde iväg något för dig.

De förmodade att jag var en fågelskådare som var ute för att fotografera någon sällsynthet. Jag förklarade att det inte var någon fara.

"Jag håller på att fotografera det här trädet och stenen. Ingen av dem lär vara benägna att lägga benen på ryggen i första taget."

De titta en stund på mig som om de hade lyckats snubbla över en tvättäkta galning i skogen på morgonkvisten. Därefter gick de vidare utan veta om de skulle önska lycka till eller inte. 

Jag för min del tog min bild och fortsatte att leta efter motiv ibland träden.

#4

Gässlösa

#5

Gässlösa

#6

Gässlösa

TheInvisibleJackal

Inlagt 2020-10-07 14:13 | Läst 780 ggr. | Permalink
Bild 5, den blå himlen gjorde rätt mycket till den bilden! Så det blev fint. Får jag fråga om du brukar redigera dina bilder, eller är det direkt ur kameran som gäller?
Svar från TheInvisibleJackal 2020-10-07 15:06
Tack så mycket Ragnar.

Jag fotar enbart i RAW och redigerar därför alltid bilden efteråt i Lightroom. Jag tycker att arbetet med efterbehandlingen av en bild är halva nöjet. Det är en viktigt del i det kreativa skapandet av en bild. Jag strävar efter att göra så mycket som möjligt i kameran innan jag tar bilden. Således använder jag mig av polfilter och ND-filter när det behövs. Alla inställningar gör jag manuellt. Allt ifrån fokusering till vitbalans. Vitbalansen går förvisso att lätt att ändra på efteråt i LR, men jag gillar att hitta en som jag tycker passar till motivet när jag är på plats. Jag håller också noga koll på varifrån ljuset kommer och hur jag kan använda det till min fördel.


Mvh Jörgen
light 2020-10-07 17:33
Tack för info! "Jag tycker att arbetet med efterbehandlingen av en bild är halva nöjet". Instämmer!
Här var det många fina bilder. Trädet som snirklar sig upp. Vackert
Svar från TheInvisibleJackal 2020-10-07 15:07
Tack så mycket Nini!
Är väl lite insnöad på träd antar jag.

Hälsningar Jörgen
Fina studier på trädstammar i grönskan. Den första är majestätisk. - Hälsningar NL
Svar från TheInvisibleJackal 2020-10-07 16:01
Tack så mycket Nils-Erik!

Hälsningar Jörgen
Fina bilder och trevlig läsning. Fastnar för den första bilden lite extra med den gröna och lummiga skogen och stigen. Ser inbjudande ut att vandra på.

MvH
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2020-10-08 10:08
Tack så mycket Johnny!
Det är ett fint ställe. Jag hittade dit första gången i våras. Tänkte försöka ta mig dit igen när det börjar bli lite mer höstfärger ute.

Hälsningar Jörgen
Föll i smaken direkt i sista, härligt mörk och mustig..
Mvh/Gunte..
Svar från TheInvisibleJackal 2020-10-08 10:09
Tack så mycket Gunte!

Hälsningar Jörgen