Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Bosgårdsfallet BW

Bosgårdsfallet

Vanan trogen testade jag att konvertera en del av bilderna från Bosgårdsfallet till svartvitt. En del funkar helt ok tycker jag även i svartvitt. Andra är jag däremot inte lika övertygad om

#2

Bosgårdsfallet

#3

Bosgårdsfallet

#4

Bosgårdsfallet

#5

Bosgårdsfallet

#6

Bosgårdsfallet

#7

Bosgårdsfallet

#8

Bosgårdsfallet

#9

Bosgårdsfallet

#10

Bosgårdsfallet

#11

Bosgårdsfallet

TheInvisibleJackal

Inlagt 2024-03-05 11:49 | Läst 289 ggr. | Permalink
Jag undrar hur bilderna ser ut i färg?
Svar från TheInvisibleJackal 2024-03-05 12:02
Hej Sven.

Titta på förra inlägg.
Lyckas jag. Finns det en länk här:
https://www.fotosidan.se/blogs/theinvisiblejackal/fruset-fall-2.htm
Hälsningar Jörgen
Tack!
Då tycker jag att färgbilder a ger mig bra mycket mer än de svartvita som blir röriga för mig. I färg är de både vackra och intressanta!
Svar från TheInvisibleJackal 2024-03-05 15:02
Tack Sven!

Det var en intressant iakttagelse. Många gånger kan ett svartvitt uttryck genom sin renodling dämpa ett motiv, men här känner du tvärtom. Verkligen intressant. Jag undrar hur det kommer sig? Vore spännande att se om det är fler som upplever detsamma. Har funderat på om det kan bero på att kontrasten är så vag att bildernas element mer eller mindre flyter samma.

Hälsningar Jörgen
Hej Jörgen.
Färgbilderna är klart bäst i den här jämförelsen – tycker jag. De svartvita verkar lite tråkiga och utan kontraster. Om det är det "vispade" vattnet - vet jag inte. Nu konverterar jag sällan från färg till sv/v och har därför ingen egen stor erfarenhet av det. Jag har läst på flera ställen att de bästa sv/v-resultaten fick man om man tänkte och såg sv/v från början. Alternativt fick man skruva upp färgerna mycket innan konverteringen. Men vad vet en dum dansk om allt detta :-) :-) he he.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från TheInvisibleJackal 2024-03-06 11:53
Tack Erik!

Är också mer nöjd med färgbilderna.
Jag har också hört att det bästa är att tänka svartvitt och försöka se vad som fungerar eller inte fungerar i svartvitt från början. Och det är lättare sagt än gjort. Har märkt att det kräver en hel del erfarenhet.
Jag har någon gång ställt in kameran på svartvitt från början, men då jag fotar RAW blir filen ändå i färg när jag laddar in den i datorn. Ofta har då glömt hur jag upplevde den svartvita bilden i sökaren. Istället konverterar jag i LR efteråt.
I det här fallet är troligen att kontrasten är för vag. Ska ta fram bilderna igen vid tillfälle och se vad jag kan ändra i framkallningen.

Hälsningar Jörgen
Färgbilderna vinner absolut men det kanske går att jobba mer med i konverteringen. Jag gör sällan svartvita bilder och har insett hur knepigt det kan vara ibland om inte kontrasterna är väldigt stora.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2024-03-06 11:57
Tack Lena!

Även för mig ligger färgbilderna varmare om hjärtat. Det är oftast av ren nyfikenhet som jag konverterar en del bilder till svartvitt. Och jag tror att ett problem här i de här bilderna är kontrasten bland annat. Har funderat på att göra om konverteringen på en del av de här bilderna och jobba mer med bl a just kontrasten. Lägger ut dem vid tillfälle för att se hur de kan uppfattas efter det.

Hälsningar Jörgen