Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Från slott till koja

Halmstad

En kväll i mitten av november hade fotoklubben en av sina ytterst få sammankomster detta år. Vi träffades för att några timmar ägna oss åt nattfotografering. Det var mulet, men förhållandevis vindstilla så vi kom att bli några stycken. Efter en liten gemensam samling kom vi att gå åt lite olika håll i små löst sammansatta gruppkonstellationer. Jag hade min plan för nattfotograferingen utstakad. Jag ville fotografera bebyggelsen som ligger ut med Nissan. Utifrån det hade jag inga andra tankar utan lätt det komma som det kom under min promenad med stativ och trådutlösare längs med vattnet.

Jag jobbar rätt långsamt när jag nattfotograferar. Gör allting manuellt. Jag har märkt att det är det som funkar för mig. Detta gör att varje foto tar lite tid. Jag hade först sällskap med några andra i klubben, men när jag tagit en bild och sedan ett ytterligare motiv alldeles i närheten av det första gick jag dit och började undersöka kompositionen jag tyckte mig se innan jag tog och ställde upp stativet. När jag var nöjd och bilden tagen var alla de andra i mitt lilla sällskap väck. Lite lustigt kanske, men jag tänkte som så att det ingen idé att börja försöka leta och hinna ikapp. Det skulle bara resultera i att jag avvek från min lilla plan att fota bebyggelsen längs Nissan. Jag fortsatte således som planerat och kom rätt snart in i min lilla nattfotobubbla igen.

Efter att ha tagit några bilder dök en tanke upp i mitt huvudet om att jag skulle kunna nattfota utifrån ett tema. Jag behövde dock komplettera temat med en inledande bild. Eftersom klockan började bli en del valde jag att ta den inledande bilden i temat och sedan återvända några dagar senare och ta de avslutande bilderna.

Jag läste nyligen en artikel här på Fotosidan om man oftast gör sina nattfoton för mörka eller för ljusa. Jag får nog säga att mina nattbilder har en tendens att vara lite för mörka, men efter att att ha läst den artikeln och sett på mina nattfoton med nya ögon har jag försökt göra dem ljusare. Jag är väl inte helt framme vid hur jag vill ha mina nattbilder. Tyvärr har jag inte p g alltför otjänligt väder inte haft möjlighet att ge mig ut att testa olika exponeringsalternativ på samma motiv för att se jag  vad tycker om. Förhoppningsvis kommer det kvällar med kallare och klarare väder framöver. Då ska jag vara där med stativ och trådutlösare.

#2

Halmstad

#3

Halmstad

#4

Halmstad

#5

Halmstad

#6

Halmstad

#7

Halmstad

#8

Halmstad

#9

Halmstad

#10

Halmstad

TheInvisibleJackal

Inlagt 2020-12-13 18:50 | Läst 911 ggr. | Permalink
Flera fina, fastnar särskilt för nästsista! Använder du nåt särskilt stjärnfilter, jag undrar för det är ju ovanligt stark stjärneffekt?
Svar från TheInvisibleJackal 2020-12-15 11:44
Tack så mycket Ragnar!
Jag fotar med Canons 16-35 f4. Det har nio bländarlameller, vilket ger fina stjärneffekter vid ljuskällor. Här använder jag f11 om jag kommer ihåg rätt. Jag har även ett Clear Night filter från Haida på. Det sorterar bort en viss våglängd av ljus och gör att färgerna träder fram bättre . Att det blev en sådan här stark stjärneffekt beror givetvis på objektivet och val av bländare samt ljuskällan. Dessa gatlampor är av en annan sort än många andra som finns i Halmstad. Jag vet inte om det tillsammans med filtret kan ha gett upphov till att förstärka stjärneffekten.

Hälsningar Jörgen
light 2020-12-15 15:01
Ok, tack för info!
Tycker med om både fota och se bilder från kväll och natt. Andra och näst sista var mycket snyggt.
Tycker det är bra balans i mörkret och ljuskällor på bilderna det bör ju synas att det är nattfotografering och det gör det här
Svar från TheInvisibleJackal 2020-12-15 11:49
Tack så mycket Nini!
Jag tycker att jag har lyckats finna hur jag vill att mina nattbilder ska se ut. Det är en ständig process att försöka bli lite bättre. Jag tycker att det är verkligen kul med nattfoto. Tyvärr är inte många tillfällen under hösten/vintern det är möjligt p g a det antingen blåser för mycket eller regnar eller både och. Har jag tur kanske den kan bli någon kväll under julen nu.

Hälsningar Jörgen
Toppen bilder. Tycker också om kvälls/natt foto. Vatten med speglingar blir riktigt fint. Fastnar lite extra för nr 5 med gångbron. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2020-12-15 11:53
Tack så mycket Johnny!
Ljuskällor och vatten kan man verkligen gå igång på. Jag fastnade rejält för nattfoto förra vintern. Det är intressant och spännande att se hur staden framträder när det är mörkt. Saker som man inte direkt tänker på i dagsljus blir helt annorlunda i mörker.

Hälsningar Jörgen
Många snygga nattbilder fick du. Svårt att välja favorit, men tvåan är lite annorlunda och spännande enligt mitt tycke. Sedan har du ett fint gäng med både byggnader och en bro längs Nissan. Mörka? Ja, men rätt naturtroget exponerade skulle jag ändå tro.
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2020-12-20 17:04
Tack så mycket Bjarne.
Roligt att höra att du gillar den bilden. Det var efter att ha tagit den som jag tappade bort mina fotokamrater.

Hälsningar Jörgen