Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Gässlösa III

Gässlösa

Många gånger under den senaste tiden när jag är ute och fotograferar tänker jag ofta på hur det eller det motivet skulle se ut i svartvitt. Nu är det ganska lätt att ställa om kameran i monokromt läge, vilket jag dock inte har börjat göra, men jag har tänkt på det. Det verkar för tillfället vara så att det långt ifrån fotografisk tanke till fotografisk handling i mitt funderande kring motiv. Jag tror eller jag vet att förmodligen skulle se fler motiv som skulle passa bra i svartvitt om jag hade kameran inställd på monokromt läge. 

Jag har också det senaste året börjat gå igenom mina framkallade bilder en gång till  efter att jag gjort färgframkallningen och kollat om de skulle passa att konvertera till svartvitt i Lightroom. En del passar. Andra inte. Ibland är det till och med så att en del passar bättre i svartvitt än i färg. Rätt spännande faktiskt. 

Således har jag även gått igenom mitt bildmaterial från Gässlösa för att se vad som funkar i svartvitt.

När jag använder ett svartvitt bildspråk är det inte i första en dokumentär skildring av motivet som jag eftersträvar snarare är det tolkningen av vad jag känner när jag ser motivet. Jag tänjer därför på det fotodokumentära till förmån för det fotokonstnärliga. Ger mig större frihet i framkallelseprocessen av den svartvita bilden. Det kanske är därför jag ännu inte ställer om till monokromt läge. För att inte störa processen med att framställa en svartvit bild. Jag har kommit underfund med att för mig börjar skapandet av den svartvita bilden i det ögonblick jag har konverterat en färgbild till svartvitt. Det är då jag först ser vad en bild kan leda till. Ibland leder det åt håll, vilka jag inte från början anade att det skulle gå. Jag litar på intuitionen och följer efter och ser vad den leder mig. Jag gillar det.

#2

Gässlösa

#3

Gässlösa

#4

Gässlösa

#5

Gässlösa

TheInvisibleJackal

Inlagt 2020-09-10 14:36 | Läst 1147 ggr. | Permalink
Jag håller helt med dig om att svartvitt känns mer konstnärligt och jag vågar själv ofta ta ut svängarna i bildbehandlingen lite mer med svartvitt. Jag har ju ändå lämnat verkligheten på något sätt. Jag tycker att färgbilder mer ska visa hur det faktiskt såg ut. Här tycker jag första bilden är extra bra komponerad. Klipporna kompletterar trädet mycket fint.
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2020-09-15 17:55
Tack så mycket för de fina orden Bjarne!
Roligt att du att tycker om den första bilden.

Mvh Jörgen