Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Höguggla

Hökuggla

I en tid nu har en hökuggla hållit till uppe på Hallandsåsen. Jag har sett en mängd fotografier på den på Facebook och Artportalen. Jag var faktiskt ute och försökte fotografera den alldeles i början på året. Tyvärr hade jag inte tagit med i beräkningarna att många skådare vill ha med den som årskryss. Det var därför mycket folk på plats. Jag såg därför bara den som hastigast innan den försvann in i skogen för att inte komma fram mer den dagen.

I helgen bestämde jag mig för att vara på plats så snart efter soluppgången som möjligt. Nu stod här en bil till bara. Jag gjorde iordning kamerorna och ställde in lagom höjd på stativet och begav mig ut för att försöka hitta den. Det tog en liten stund, men jag fann den till sist sittandes på en torraka i skogsbrynet en bit bort. 

Jag bestämde mig för att stanna där jag var och se om ugglan eventuellt kunde komma åt mitt håll. 

#2

Hökuggla

Under tiden som jag väntade hade det dykt upp fler och fler som ville fotografera hökugglan. Helst så nära som möjligt. 

#3

Hökuggla

#4

Hökuggla

Istället för att jaga efter ugglan stod jag kvar och väntade på att den skulle röra sig närmare och mer i ögonhöjd. Det gjorde den nu aldrig. Den rörde sig förvisso allt närmare mig, men den valde att sätta sig i olika höga torrakor. Där den satt och spanande efter sorkar, som bilderna ovan visar fick den också utdelning för sitt spanande. Bilderna ovan är tagna på rätt stort avstånd och är kraftigt beskurna. Jag ville inte ta mig alltför nära så att jag stör dess födosökande. För mig är det kanske en bild som missas, men för ugglan kan det röra sig om ett misslyckat jaktförsök. Vid vissa tillfällen rörde sig folk i något som snarast liknade skallgångskedjor framemot där ugglan satt. Jag tycker att det är rätt beklämmande. Det är som det är en bild till varje pris som gäller. Vi är gäster i naturen och som såna ska vi också uppträdda när vi är ute i naturen. 

#5

Höuggla

Hökugglan varierande som sagt sina höga torrakor. Ibland fick jag förnämliga ljusförhållanden. 

#6

Hökuggla

Medan andra gånger kanske inte lika fullt ut. Ugglan hade nu rört sig pass att den satt i torraka alldeles vid en liten vägstump där ett antal bilar stod parkerade. Jag skulle tippa på att det nu stod ett femtontal fotografer på den här vägstumpen med kamerorna riktade upp mot ugglan i torrakan. En del idogt smattrande iväg bild efter bild. Andra väntade. Iakttagande och funderande på vad den kommer att göra härnäst. 

#7

Hökuggla

#8

Hökuggla

#9

Hökuggla

En man kom med några döda möss eller sorkar i en väska. Han la ut en av dem på en stubbe i närheten av torrakan. Hökugglan såg den och kastade sig snabbt ner. Jag hann snabbt förinställa skärpan på stubben innan ugglan kom susande ner från torrakan. Kanske hade jag fått bättre bilder ifrån en annan vinkel, kanske inte. Det svårt att säga. 

Jag ska försöka ta mig ut till ugglan lite senare i januari och se om jag kan få några andra bilder. Kanske ska jag försöka åka en vardag om vädret tillåter. Har en ledig dag framöver. 

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-01-13 17:07 | Läst 696 ggr. | Permalink
Kul och några fina bilder fick du också. Ja man tycker ibland synd om ugglorna, det blir ju oftast en rad på 40-50 fotografer som bevakar den stackars ugglan, men är vi åskådare stationära och låter ugglan flyga dit den vill så är det mer OK.

Har funderat på att åka dit, har många bilder på hökugglan men inga i snö det skulle ju kunna vara något extra. Är det några besvärliga skogsvägar i snö tror du för att ta sig dit?
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-14 13:34
Tack så mycket för din kommentar Peter.
Jag har kört E6:an söderut och svängt av vid Rasta på Hallandsåsen. Därifrån och en bit in på åsen är det rätt ok vinterväg, men ju närmare man kommer desto mindre blir vägen och får man möte får man hoppas att det blir vid någon av mötesplatserna annars kan det nog blir besvärligt. Sista 1,5 - 2 km smalnar vägen av ytterligare något. Bra däck med bra fäste rekommenderas.

Hälsningar Jörgen
Blev ok trots avstånd etc och tycker du tänker fint kring den och andra djur i naturen
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-15 15:21
Tack så mycket Nini!
Har varit ute en sväng idag till på nytt.

Hälsningar Jörgen
Mycket fina bilder Jörgen det måste jag säga!
Tycker du gjorde rätt som stod där du stod, och sen var det väl inte fel att en snubbe kom med lite käk till ugglan med tanke på allt som den får stå ut. Ja nu är det ju för att de skall fotografera den såklart men ändå.

Såg att hökugglan även har rapporterats i mina trakter men har avstått från att dra dit, för mycket folk, ingen idé..

Ja vardag kan nog vara bättre om du vill slippa för stora folksamlingar :)
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-15 15:31
Tack så mycket Joakim!
Jag var ute idag igen fotade den. Det var en del folk nu också, men de uppträdde på samma vis som jag så det var trevligt. Fick nog del bilder. Enda smolket i bägaren var att min ena kamerahus på något sätt lossnade från min telezoom och föll ner i snön. Hela sensorn blev full med snö. Ringde och pratade med Canon när jag kom hem. De gav mig anvisningar hur jag ska göra. Så på söndag vet jag om det gick bra eller om jag måste skicka in den på reparation.

Hälsningar Jörgen
Joakim88 2021-01-16 15:29
Aj då det lät inget kul med snö i sensorn. Hoppas att det kommer att lösa sig bra med utrustningen!

Men för övrigt, kul att folket var som dig och att ni fick era bilder :)
Jättefina bilder, roligt! Och såklart rätt resonerat! Hälsningar/ Björn
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-15 15:32
Tack så mycket Björn!

Hälsningar Jörgen
Visst är det en spännande fågel! Bra fångat.
- hawk
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-15 15:35
Tack så mycket Håkan!
Det är lika trevligt varje gång jag får se den. Det är en härlig fågel.

Hälsningar Jörgen
Mycket fina bilder på den ugglan! Ljuset och snön betyder mycket! Fin 'respekt' för situationen dessutom! Har själv lite svårt för såna här massdrev av folk vid en och samma fågel, det förtar en hel del av naturkänslan..
Hälsn!
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-15 15:41
Tack så mycket Jan!
Tror att det oftast att det är skådare som ska kryssa en art av olika anledningar som piskar upp en hysteri kring vissa fåglar. Tyvärr.

Hälsningar Jörgen
Väldigt fina bilder på hökugglan. Håller med angående jagandet av bild. Det många inte tänker på är att störningen för ugglan är inte bara att man är i vägen utan när ett helt gäng trampar runt hela tiden så skrämmer man också sorkarna som ugglan försöker fånga. Bättre att stå still och vänta på tillfället.

MvH
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-15 15:48
Tack så mycket Johnny!
Jag var ute idag igen och fotade den. Det var en del folk nu också, men de uppträdde på samma vis som jag så det var trevligt. Fick nog del bilder. Enda smolket i bägaren var att mitt ena kamerahus på något sätt lossnade från min telezoom och föll ner i snön. Hela sensorn blev full med snö. Ringde och pratade med Canon när jag kom hem. De gav mig anvisningar hur jag ska göra. Så på söndag vet jag om det gick bra eller om jag måste skicka in den på reparation.

Hälsningar Jörgen
sears 2021-01-15 16:16
Ajdå det var tråkigt att höra med kamerahuset. Hoppas den klarade sig. Lycka till.

MvH
Johnny