Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Hos hökugglan igen

Hökuggla

I fredags när jag var ledig, passade jag på att åka upp till hökugglan på Hallandsåsen igen. Det var mer snö uppe på åsen en här gången än förra gången för inte riktig en vecka sedan. Det hade snöat en del i veckan som gått. Till och med hemma hos mig hade det snöat. Och snön ligger alltjämt kvar när skriver detta inlägg. Vilket inte tillhör vanligheterna. Uppe på åsen var det nästan tio minus och i princip klarblå himmel. En vacker vinterdag. Det här skulle nog kunna bli något.

När jag körde upp till ugglan undrade jag om skulle vara helt själv där ute på kalhygget där den häll till och hur lång tid det skulle ta att hitta den. Jag körde uppförde den sista lilla backen och såg att det redan stod några bilar på plats. Eftersom det snöat så pass som det gjort fanns det färre möjligheter att parkera bilen än tidigare. Den lilla platsen jag hittade förra gången var redan upptagen av några bilar. Jag körde en liten bit framåt och hittade en annan plats istället. Tog på ryggsäcken och tog stativet i näven och började gå upp till platsen där de andra bilarna stod. 

Väl framme tog jag av mig ryggsäcken för att plocka fram kamerorna så att jag skulle vara redo. Med tanke på att det rört sig om rätt stora avstånd förra gången hade jag förberett mig genom att sätta en 2x telekonverter på mitt tele. Enligt vad jag sett och läst, var den kombinationen ihop med mitt ena kamerahuset en helt gångbar kombination. På det andra kamerahuset med telezoomen satte jag istället min 1,4x konverter som jag oftast brukar ha ihop med telet. Telet satte jag på stativet och telezoomen hade jag i en axelrem. På det här viset tänkte jag att skulle ha både räckvidd och flexibilitet vid fotograferande av hökugglan. 

Jag hade inte hunnit gå mer än tiotal steg inpå den upptrampade stigen i snön förrän jag märkte jag det var något som plötsligt föll bredvid mig. Jag tittade ner i snön och såg mitt kamerahus till telezoomen ligga där full med snö. Jag trodde intd att det var sant. Började småsvära för mig själv. Kollade telezoomen, som hängde där den skulle i axelremmen. På något sätt hade kamerahuset lossnat när jag krängde på mig ryggsäcken tidigare. Förstår inte riktigt hur det kan gått till. Måste på något sätt ha kommit åt knappen som lossar objektivet. 

Jag plockade av mig ryggsäcken och la den i snön. Fick fram skyddslocken till telezoomen och fick ner det objektivet i ryggsäcken. Plockade fram en stor objektivputsduk och började försiktigt ta bort den mesta av snön. En del vågade jag inte riktigt pila bort så den fick vara kvar. Som tur var jag alltid med kamerahuslock med mig i ryggsäcken. Jag satte på det och la kameran i ryggsäcken så att när snön sakta smälte skull den rinna ur kameran och inte in i den istället.

Var dagen förstörd nu? 

Lite. Jag hade svårt att riktigt släppa tankarna på hur pass skadad kameran blivit. Om den var helt förstörd eller om det gick att reparera den. Någon tiondel sekund tänkte jag till med att vända om och åka hem igen. Nu efteråt kan jag säga att jag inte var helt 100-% koncentrerad under mitt fortsatta fotograferande den här dagen. Hade jag varit mig själv hade jag valt andra kameravinklar, lägre kameravinklar än vad jag gjorde. Tankarna var på andra håll. 

Istället för att vara flexibel hade jag nu endast räckvidd. Och därtill på köpet en rejäl sådan. 800mm istället för 560mm som jag oftast brukar jobba med. Visst jag hade kunnat byta 2x konvertern mot 1.4x:s, men jag tänkte inte riktigt klart. Var dessutom rädd för något skulle hända så att jag skulle få snö även i det andra kamerahuset. Det hade jag definitiv ingen lust med. Alltså var det att försöka göra så gott jag kunde med det jag hade.

#2

Hökuggla

#3

Hökuggla

#4

Hökuggla

Sin vana trogen flyttade hökugglan runt mellan torrakorna. Där den satt och spanande en stund.

#5

Hökuggla

I flykten påminde den ibland om Saab 29. Den s k "Flygande tunnan". Några andra fotografer hade med sig en del möss som de la ut till ugglan som ett led i att kunna få andra bilder. Nu blev det åka av. Ugglan var verkligen på hugget. Knappt hade en mus placerats ut förrän den dök ner och tog den. Den åt dock inte en enda av dem utan flög iväg med till ett förråd den hade inne i skogen. Hade jag varit lite mer alert i tanken hade placerat mig bättre än vad jag gjorde vid de här tillfällena. Några bilder blev det ändå. 

#6

Hökuggla

#7

Hökuggla

#8

Höuggla

#9

Höuggla

#10

Höoggla

#11

Hökuggla

När mössen var slut återgick ugglan till sina torrakor. Klockan hade passerat lunchdags för mig också så jag började gå mot bilen. Där öppnade jag ryggsäcken för att lägga ner kameran med telet och ta en titt på den andra kameran. Snön hade smält och lite vatten hade samlats i skyddslocket. Jag torkade torrt runt kontakterna vid fattningen och även insidan på skyddslocket. Placerade kamerahuset på ett sådant sätt att det alltjämt skulle ligga med fattningen neråt i ryggsäcken när nu ryggsäcken låg plant i bilen på hemfärden.

Väl hemma igen ringde jag Canon och berättade vad som hänt och bad om råd. Rådet jag fick var att när kameran väl acklimatiserat sig i ryggsäcken skulle jag ta ut minneskorten och batteriet. Ta av skyddslocket och ställa kameran någonstans och låta den lufttorka i 24 timmar. Skulle det sedan vara något med kameran skulle jag återkomma.

Jag lät det gå 36 timmar innan jag igår; söndag, satte i ett minneskort, batteriet och slog på kameran. Skulle den spraka till och sedan dö eller hur skulle det gå? Det var kusligt att inte veta, men den kom igång. Menyerna funkade. Rattarna likaså. Den kunde läsa minneskortet, som hade några bilder på sig sedan tidigare, och visa vad som fanns där. 

Jag satte på ett äldre zoomobjektiv, som jag inte använder speciellt ofta längre. Kollade så att autofokus fungerade och lite annat. Det verkade helt som det hade gått bra med kameran trots allt. Frågan var bara hur mycket damm och annat hade jag fått på sensorn. Jag ställde objektivet i sitt vidaste läge och riktade kameran uppåt mot molntäcket och började ta några bilder med bländare f11 f13 f14 f16 f18 f20 och f22 och ISO 100 för att se om det kunde avslöja några dammfläckar på sensorn. 

I LR visade det sig att det syntes en del dammpartiklar vid f18 f20 och f22. Inga bländare jag använder överdrivet ofta.  Jag känner dock att jag måste genomföra lite mer tester mot mer neutrala testområden än ett molntäcke. Kanske mot en klar himmel eller en ljus väggyta. Förmodligen skulle det i vilket fall som helst vara bra att lämna in kameran och får sensorn rengjord. Jag skall göra ett andra test först framöver och sedan bestämma mig hur jag ska göra. 

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-01-18 16:51 | Läst 248 ggr. | Permalink
Jag kan förstå att du inte var helt koncentrerad på fotograferingen, man får hoppas att det inte ska bli några problem. Snön innehåller troligen inte så mycket salt skulle jag tro, så det borde gå bra. Om det nu är en DSLR så har man ju lite skydd framför sensorn. Men du har ju fått några fina bilder, särskilt #9. Imponerade att fokus hänger med med TC såpass bra.
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-19 13:13
Tack så mycket Peter.
Jag har en DSLR så det finns ju en spegel framför sensorn. Eftersom stället där ugglan håller till ligger 7-8 km in på åsen är nog risken för salt i snön minimal. Jag körde med 2x TC på min 400:a. Det funkade, men det är nog inget jag kommer att göra speciellt mycket.

Hälsningar Jörgen
Ooops, ibland händer olyckan när man som minst anar det. Tur att det verkar ha gått bra ändå. Grattis till fina bilder på hökugglan, speciellt när den kommer ner för att ta mössen. Snyggt med snön och när den kommer inflygande.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-19 13:15
Tack så mycket Lena för din kommentar.
Även om det ibland inte blir som man tänkt sig var det en fantastisk vinterdag.

Hälsingar Jörgen
Wow bästa bilderna jag sett på hökuggla! Vilken action. Och så snyggt med den gnistrande snön. Skönt att huset verkade ha klarat sig. Kolla denna 3 min video hur man rengör sensorn. Så jag lärde mig och gör på samma sätt 4år senare. https://www.youtube.com/watch?v=FEQuFvTGP04
MvH
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-19 13:18
Oj! Tack så mycket för dem orden Johnny!
Jag kollade på din video och det såg "lätt " ut.
Är det så lätt som det verkar eller? Känner mig tämligen osäker på om jag skulle våga.

Hälsningar Jörgen
sears 2021-01-19 13:27
Japp det är så lätt. Lägg märke till detaljerna bara kring att du vänder på spateln efter ett svep. Alltså en gång per sida sedan är spateln förbrukad. Jag kör med vsgo finns att köpa på tex scandinavianphoto. Vätskan/droppar brukar jag sällan behöva använda. Max 2 spatlar och sedan är det oftast rent. Lycka till.

MvH
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-19 13:38
Det låter bra. Jag ska göra lite tester i helgen som det visas videon tänkte jag och sen får jag se. Borde väl egentligen lära mig hur man gör. Jag får samla lite mod först bara. Scandinavian brukar ju vara rätt snabba när man beställer från dem.

Hälsningar Jörgen
pdahlen 2021-01-19 13:51
Det är enkelt att göra själv. Jag har använt en sensor tvätt från Cyberphoto Green Clean för 250:- för fyra set, då är det en våt och en torr spatel i varje förpackning. Principen är annars som i videon, kanske är det så att de dropparna man lägger i videon blir den våta sidan och den andra sidan är den torra? För han torkar egentligen inte
Oj vilken story! Ibland går det så där - men fina bilder fick du med det du hade. Suveränt!
- hawk
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-19 13:19
Tack så mycket Håkan!

Hälsningar Jörgen
Riktigt fina bilder Jörgen, gillar verkligen flygbilderna där i snön. Va kul att de hade med sig lite möss till den. Så att den får valuta för alla som vill fotografera den :)

Bilderna från nr 6 och nedåt strålande bilder!!

Ang din berättelse med kameran, sånt där är hemskt när det händer och man tappar totalt koncentrationen på det man skall fotografera. Iaf så gör man som du, tänker på det som har hänt. Hoppas att den kommer att fungera fortsättningsvis bra framöver.
Hände faktiskt mig i somras med d500 och 200-500 zoomen. Fotade en havsörn på ett berg samtidigt som jag går framåt och trampar utanför så faller någon meter ner. Kameran klarade sig, objektivet också med motljusskyddet sprack så det är tejpat nu... Men som sagt allt fungerar fortfarande superb :)
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-19 13:27
Tack så mycket Joakim!
Inga höjdarefarenheter precis.
Jag har kollat runt lite på Youtube på hur man ska kunna se om det kommit damm och smuts på sensorn. Ska testa hur det ser ut helgen. Har även fått tips om hur man själv kan göra rent sensorn. Ser inte allt för svårt ut. Det svåra är att våga gör det känner jag.

Hälsningar Jörgen
Joakim88 2021-01-20 07:41
Har själv precis som Johnny här kikat på Youtubeklipp hur man rengör sensorn och har även gjort det själv på mina kameror. Det går hur fint som helst bara man är riktigt försiktig när man sveper :)
Men vilken händelse och bra bilder i action också
Hoppas det fortsätter som det gjorde vid test och inget mer å du förhoppningsvis hade tur i oturen med kameran
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-19 13:29
Tack så mycket Nini!
Jag ska fortsätta mina tester i helgen. Har även fått tips om hur man själv kan rengöra sensorn. Det gäller bara att våga göra det känner jag.

Hälsningar Jörgen
Oj vilket missöde men hoppas det gick bra. Trevliga bilder blev det iallafall. På diatiden doppade jag min Minolta 700SI i bäcken vid skvaltkvarnen i Svalilt. Bara att hälla ur vattnet
och efter en natt i pannrummet på vandrarhemmet så gick den som vanligt igen. Mitt 50 mm blev dock aldrig riktigt bra, fick plocka isär det senare för att torka det torrt.
Mvh/Gunte..
Svar från TheInvisibleJackal 2021-01-19 13:30
Tack så mycket Gunte!
Antar att alla någon gång råkat ur för sådan här saker.

Hälsningar Jörgen