TheInvisibleJackal

Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Öland XVI - beauty and the beast

Blomma

Efter att ha sett tullkvarnen i Näsby kände vi att kvällen ännu var ung och ljuset alltjämt behagligt. Jag brukade under många rapportera de fåglar jag såg på Artportalen.se. Jag fick en ingivelse att se efter om det var möjligt att se rapporter om växter också. Det gick det. Där hittade jag en rapport om purpurkniprot. Den växte på alvaret nära en plats där vi varit tidigare i veckan och dessutom inte speciellt långt ifrån där vi just då befann oss. Jag satte igång vägbeskrivningen och så körde vi iväg. 

Vi hittade en plats att parkera bilen utan att den skulle vara i vägen. Med telefonens gps letade vi oss fram till växtplatsen. De sista 50-tal metrarna tog vi oss fram ganska så försiktigt, för vi ville inte av misstag råka trampa ner någon av växterna. Det var tur att vi närmade oss sakta. För när vi väl lokaliserat dem visade det sig att det inte var speciellt stora och det fanns blad här och var som skvallrade om att fler var på gång. En del hade börjat slå ut, men det var mycket knopp. 

Det var en mycket speciell känsla att kunna hitta den här lilla fina orkidéen ute på alvaret.

#2

Blomma

Purpurkniprot.

#3

Blomma

Purpurkniprot.

#4

Blomma

Purpurkniprot.

Här kan man se se fler bestånd är på gång att växa upp. Jämför man med grästuvorna i bakgrunden förstår man de är ganska små och lätta att missa.

#5

Snäcka

En snäcka höll till också där ute. 

#6

Kor

Som tur var fanns det inga kor ute bland purpurkniproten. Troligen för att det är en känd växtplats och man vill inte riskera att de blir uppätna av de här krabaterna.

Dessa hittade vi däremot vid parkering invid Möckelmossen. Vi hade stannat till där för att ta lite kvällsfika.

#7

Kor

Plötsligt kom det kor från alla håll och kanter.

#8

Kor

Det visade sig att de var ute efter att släcka törsten. Öland och alvaret är tämligen torrt. De få vattenpölarna som finns är eftertraktade. Precis invid parkeringen fanns det en liten vattenansamling. Det var den korna var ute efter. Att ha dem så här med ett stängsel emellan tycker till och med jag kan vara trivsamt.

#9

Kor

#10

kor

#11

Kor

"Jag har hört att du är lite rädd för kor."

#12

Kor

"BUU!"

#13

Tjur

På andra sidan vägen låg de ett stort svart djur som på håll likande en stor svart klippa. Ett par holländare uppmärksammade oss på dess existens.

"Have you seen the big black cow out there?"

Jag tittade ut mot hållet de pekade. 

"That's a big one. Are sure it's not a bull?"

"Yes, it has no..." gör en gest kring sitt huvudet.

"...no horns"

"Yes, it has no horns. It must be a very large cow."

Holländarna åkte vidare efter ett tag. Vi stod kvar och tittade på det stora djuret, som jag var tämligen övertygad om att det var en tjur som man kapat hornen på. 

#14

Tjur

Till sist reste det på sig avslöjade sin könstillhörighet.

#15

Tjur

Tjuren vände sig om och började med kraft skrapa med klövarna i den tunna jorden så det att dammade om det. Nu snart få vi snart se på äkta tjurrusning var jag övertygad om. Jag höll sökaren stadigt fäst på tjuren och tänkte att här gäller det att vara beredd.

#16

Tjur

#17

Tjur

#18

Tjur

När tjuren var nöjd med krafsande i jorden. Stod den stilla en stund och bligade år vårt håll för att strax därpå lägga sig i ungefär samma ställning som tidigare. Dagens motionspass var tydligen över.  Den kände aldrig något behov av att komma närmare.

#19

Sädesärla

Inte som den här sädesärlan i alla fall.

TheInvisibleJackal

Postat 2021-08-31 19:10 | Läst 1276 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Öland XIV - Borgs ängar

Blommor

Kärrkniprot.

Ett av de ställen som vi valde att titta närmare på i den södra delen av Öland var Borgs ängar vid Gråborg. Det var ett ställe som definitivt kom med på listan över favoritställen på Öland. Kanske t o m högst upp. Det var ett fantastiskt ställe som det egentligen inte går att beskriva med ord. En helt sagolik blomprakt. Då Borgs ängar inte låg speciellt långt ifrån vårt boende i Vickleby, kom vi att återvända dit ytterligare två gånger under vår tid på Öland. Man skulle lätt kunna spendera en hel vecka där och ändå inte känna sig klar.

#2

Blommor

Ängsnycklar.

#3

Blommor

Ängsnycklar.

#4

Blommor

Ängsnycklar.

#5

Blommor

Ängsnyckel. En ljusare variant. Det finns många varianter och underarter av ängsnycklar. Hybrider är också vanligt förekommande.

#6

Blommor

Brudsporre.

#7

Blommor

Kärrkniprot.

#8

Blommor

Kärrkniprot.

#9

Blommor

Grönvit nattviol.

#10

Blommor

Vaxnycklar.

#11

Blommor

Flugblomster.

#12

Blommor

Ängsnycklar

#13

Blommor

Getväppling.

#14

Blommor

Brudsporre.

#15

Blommor

Flugblomster.

#16

Blommor

Praktsporre. De hade inte riktigt slagit ut när vi var på Öland.

#17

Blommor

Praktsporre.

#18

Blommor

Flugblomster och darrgräs.

#19

Blommor

Kråkvicker.

#20

Träd

Borgs ängar bjuder även på fina träd i sina omgivningar. Som eken, men även ask och oxel.

#22

Redo

Det var inte bara den botaniskt intresserade fotografen som uppskattade Borgs ängar. Det gjorde även den miljard flugor som hyste en obesvarad kärlek till undertecknad. De var så pass irriterande när jag skulle försöka fotografera en del orkidéer att jag till slut gav upp ock körde iväg till Naturbokhandeln i Stenåsa och köpte såna här myggnät till oss. Mycket praktiskt. Ligger numera alltid i fotoryggsäcken. Vi hade varit en sväng till Naturbokhandeln någon dag tidigare, när det regnade en skvätt. Då hade vi gått runt och tittat på allehanda ting som fanns att beskåda där. Vi hittade bland annat en mycket trevlig bok om var man kan hitta olika växter på Öland. Den vore toppen tyckte vi och bestämde oss för att köpa den, men min fru tyckte att hon kände igen boken. I kassan kunde de ta fram att min fru hade redan köpt den här boken i våras av dem. En bok som fint låg på nattduksbordet och tittade när vi kom hem.

#21

Borgs ängar

I slutet av ängen kommer man fram till en stenmur. Går man en liten bit till kommer man fram till en härlig plats att sitta och fika.

#22

Grind

Svettiga, varma och smålortiga, men mycket glada gick vi leden tillbaka mot bilen. Det hade varit en mycket givande dag.

TheInvisibleJackal

Postat 2021-08-20 16:06 | Läst 1179 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Öland XIII - land och stad

Träd

Det hade blivit lite väl mycket sittande i bilen den här dagen och vi kände att vi ville röra lite på oss. Komma ut i naturen och känna vinden rufsa runt en i håret. Tyvärr är det inte lika lätt och smidigt att cykla stilla och ostört i den södra delen av Öland. Till den största delen handlar det om att cykla längs en i princip obefintligt vägren samtidigt som medlemmarna i SFK (Svenska FartdåreKlubben) är ute och prövar sina gaspedaler. 

Vi slog ihop våra kloka huvuden och valde en sträcka som förhoppningsvis inte var befolkad med adepter till Björn Waldegård. En sträcka som skulle mynna ut i det sköna Degerhamn. Orten det sjungs om i både schlager och visa.

#2

Fält

Himlen hade något dramatiskt över sig 

#3

Väg

som gjorde att vi parkerade våra cyklar, hängde av oss ryggsäckar och plockade fram kameror. Någonstans bortom horisonten låg Degerhamn.

#4

Degerhamn

I Degerhamn tog vi oss en närmare titt på Brukshotellet. 

#5

Degerhamn

Det såg ut att ha sett sina stora dagar. Nu vet i tusan om det ens ville ha gäster så effektivt som uppfarten till entrén var spärrad.

#6

Degerhamn

Ur vår packning plockade vi fram lite smått och gott. Det var ju ändå midsommarafton. Vågorna kluckade romantiskt mot klipporna, även om utsikten kunde varit något mer intagande. Man kan dock inte få allt.

#7

Fyren

Den lilla fyren i Degerhamn var rejält stängd. Istället fick det bli lite fotograferande i de inte fullt så natursköna omgivningarna.

#8

Degerhamn

#9

Degerhamn

#10

Degerhamn

#11

Degerhamn

Jag tyar icke mer kvad min äkta hälft. Vi tog därför och cyklade snabbt ut ur Degerhamn en gång för alla.

#12

Säd

På tillbakavägen såg vi några intressanta sädesfält med råg och vallmo. Där stannade vi till en stund djupt fascinerade av säden. Tills vi fortsatte färden. Ofantligt sugna på något gott bröd.

#13

Säd

#14

Degerhamn

#15

Säd

TheInvisibleJackal

Postat 2021-08-19 16:31 | Läst 1314 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Öland XI - blommor till midsommar

Blommor

Under de dagar då vi kört runt på ön har vi kommit att köra förbi två vackert blommande fält. Ett av dem med en blandning med blåklint och röd vallmo samt någon vit blomma jag inte minns. Efter att luskat ut var det kunde vara lämpligt att ställa bilen för att gå ut och fotografera dessa fält körde vi dit efter besöket vid Station Linné. Mellan de här fälten och Station Linné är det ingen lång sträcka. Cykelavstånd egentligen, men den vägen är ingen roligt cykelväg. Det är en väg man helst undviker att cykla på.

#2

Blommor

#3

Blommor

En vackert blommande äng, 

#4

Blommor

som vi trodde skulle ha jungfrulig framför våra sökare visade sig var full med folk som plockade blommor. Då gick det upp för oss att det idag var midsommarafton. En kvinna som vi pratade med sa att det var tradition att plocka blommor på den ängen på midsommarafton. Den till och med odlades i det syftet. En del hade därför med sig regelrätta beskärningsverktyg som saxar och sekatörer.

#5

Blommor

#6

Blommor

#7

Blommor

Det andra fältet som bestod av vallmo var det ingen som besökte och plockade blommor på.

#8

Blommor

#9

Blommor

Vid det andra fältet växte det även kardborre. En växt som väcker lite minnen från barndomen då vi någon gång hade kardborrekrig och kastade kardborrar på varandra. Det var kul tills någon av tjejerna fick det i håret. Då blev det tillrättavisanden och tillsägelser ackompanjerat av saxar, tandagnisslan och gråt.

TheInvisibleJackal

Postat 2021-08-17 18:55 | Läst 1073 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Öland X - hos Linné

Station Linné

Grönvit nattviol.

Den första plats vi kom att besöka under vårt utforskade av Ölands södra landsända var Station Linné nära Skogsby. Här var det också möjligt att finna en del orkidéer. Det vi framförallt ville hitta vara krutbrännare. Vi hittade också några, men de var lite långt gångna i sin blomning så det fick vara. Dessutom var det inte helt att komma åt att fota dem utan att vara lagd åt det mer gymnastiska hållet.  Vi hittade i alla fall ännu en gång grönvit nattviol och den är alltid trevlig att träffa på.

#2

Station Linné

Grönvit nattviol.

#3

Station Linné

Rosenvial.

Vi hittade också den här vackra örten som jag får till en rosenvial (Bonniers flora i färg, 1983, s. 128-9).

#4

Station Linné

Nordisk kärrtrollslända.

Vad vi kunde läsa oss till är ängarna vid Station Linné som bäst på våren då vårorkidéerna blommar. Det får bli ett återbesök dit när tillfälle ges någon vår.

TheInvisibleJackal

Postat 2021-08-13 15:34 | Läst 1127 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 ... 12 Nästa