Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Öland i maj I - ut på alvaret

Göknycklar

Vita göknycklar.

Efter förra sommarens vistelse på Öland bestämde vi oss för att boka in  en tur till Öland i maj för få uppleva en del av vårorkidéerna. Vi hittade ett boende i Algutsrum för några dagar i slutet av maj. Ett boende som låg nära flertalet av de destinationer som vi tyckte både var och kunde vara intressanta att besöka.

Dagen för Kristi himmelsfärd satte vi oss i bilen efter jobbdagens slut och körde tvärs över landet mot drömmarnas ö - Öland. Det har blivit årliga besök de senaste åren. Att köra över bron och komma fram till ön är något speciellt. Det känns som om man lämnat Sverige och kommit någon annanstans. Landskapet är annorlunda och ljuset likaså. Naturen väller emot en och det är svårt att inte blir hänförd.

#2

Orkidé

Sankt Pers Nycklar

Vi kom fram sen eftermiddag och kvällen närmade sig snabbt. Vi åt enkelt och begav oss sedan iväg för se våra första orkidéer. Eriksöre alvar låg mindre än en mil bort. Där fann vi framförallt Sankt Pers Nycklar i stora mängder.

#3

Orkidé

Sankt Pers Nycklar.

Medan solen sänkte sig jagade vi dess sista strålar

4

Orkidé

Sankt Pers Nycklar.

Ljuset försvann allt snabbare och det blev till för att försöka utnyttja det lilla som fanns kvar så gott det gick.

5

Orkidé

Adam och Eva. I det här fallet Adam.

Orkidéen av Adam och Eva är först ut att blomma av orkidéerna och det allra flesta hade redan blommat över när vi var på Öland i slutet av maj, men en och annan lyckades vi dock hitta.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2022-06-19 15:31 | Läst 648 ggr. | Permalink
Ja, det är fint på Öland, men det gäller att vara ute tidigt på året, sen bränner sommaren markerna (åtminstone om det är torrt, i år har det regnat). Orkidéer är det något särskilt med, skönhet i överflöd. Det blev fint!
Svar från TheInvisibleJackal 2022-06-22 13:48
Tack så mycket Stefan!
Både min fru jag har fastnat för rikedomen i den öländska naturen och har under några år besökt ön under olika tider för att få se lite olika delar av den. Den tidiga våren väntar än på sitt besök. Likaså hösten.

Hälsningar Jörgen
Snyggt, spännande det där med att gå runt och söka efter nästa byte. Det blir inget Öland i år, men någon gång till ska det bli
Svar från TheInvisibleJackal 2022-06-22 13:49
Tack så mycket Peter!

Det är som en veritabel skattjakt ibland.

Hälsningar Jörgen
Härligt och vackra orkidé bilder fick du med.
Alldeles nyss upptäckte jag en orkidé art på min tomt :) aldrig sett innan.
Fick ställa in min ölandsresa men får se fram emot nästa blomsäsong.

Till dess njuter jag av dina bilder
/N
Svar från TheInvisibleJackal 2022-06-22 13:51
Tack så mycket Nini!
Det är onekligen svårt att inte låta bli att hänföras över orkidéerna. Spännande med en orkidé på din tomt. Vet vad det är för någon? Hoppas att det blir tillfälle för dig att åka till Öland nästa år.

Hälsningar Jörgen
Ni såg betydligt mer orkidéer än vi gjorde men vi hade nog ett lite annat fokus under vår Ölandsvistelse. Din fjärde bild tycker jag är en riktig höjdare och den sticker ut i detta inlägg.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2022-06-22 13:56
Tack så mycket Lena!
Av vad jag sett av dina inlägg från Öland har jag nästan inget fokus på fågellivet och det beror dels på att jag har lagt ner fågelskådandet för egen del. Jag tröttnade på den ständiga artjakten. Och dels för att min fru och jag kan genom vi båda fotograferar blommor uppleva en gemensam fascination med orkidéerna.

Hälsningar Jörgen
Vackra orkidéer.
Hälsningar Halina
Svar från TheInvisibleJackal 2022-07-15 14:18
Tack så mycket Halina!
Öland är ett litet paradis.

Hälsningar Jörgen