Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Krankesjön och Vombs ängar

Fisktärna

Jag äger två böcker om fågellokaler i Sverige. Den ena av dem är specifikt inriktad på Götalands fågellokaler. Jag har tittat i den flera gånger. Läst lite här och var och ofta hamnat vid uppslagen om Krankesjön och Vombs ängar. Det är en bit att köra, men fullt möjligt att göra om man startar i tid. Efter konsultation av diverse väderlekstjänster samt en gubbe eller två med vatten knäna beslutade jag mig för att en aprilmorgon 2019 ställa färden mot dessa lockade mål. 

Det tog väl lite drygt två timmar att leta sig fram till det i boken omtalade gömslet vid Krankesjön. Om gömslet var det inte mycket att orda, mer än att det inte var något gömsle utan mer ett slag regnskydd för skådare. Om än ett ganska påkostad sådant. Kanske är jag alltför kräsen, men jag fick en lätt smak av turistfälla i munnen.

En bit ut ifrån gömslet fanns en liten ö. Där på en stolpe i vattnet satt i alla fall en fisktärna. Alltid trevligt, men jag hade hoppats på mer.

#2

Grågås

En grågås som kom simmande var inte heller något direkt uppseendeväckande.

#3

Skrattmås

Skrattet från skrattmås fick mig till sist att plocka fram lite fika och ta en funderare. Jag beslöt mig för att lämna Krankesjön och fara åt Vombs änger för att se vad det kunde ge.

#4

Vit stork

På vägen ut mot ängarna passerar man en liten parkering med ett litet fågeltorn. Jag beslöt mig för att stanna till och ta en titt på vad som kunde finnas. Jag hade väl inte mycket mer än parkerat förrän en vit stork kom flygandes och landande på andra siden en liten bäck. Allt trevligt att få se stork.

Jag stannande att tag vi det lilla tornet utan någon större lycka och körde därför sakta vidare.

#5

Gulärla

På stolpar längs vägen satt flera gulärlor. Det kan kanske bli något. Jag hittade ett ställe att parkera på utan att vara i vägen. Gick sedan sakta tillbaka där jag sett gulärlorna. Det blev kanske en och annan bild för mycket då jag är rätt så svag för dessa små fantastiska fåglar.

#6

Guärla

#7

Gulärla

#8

Gulärla

#9

Gulärla

#11

Storspov

Dagens sista bild innan jag bestämde mig för att köra hemåt blev på en storspov.

Hade Krankesjön och Vombs ängar givit mig mersmak? Inte fullt ut får jag väl säga. Jag hade också lite för högt ställda förväntningar efter att ha sett rapporter och läst om platserna. Nu vet jag att det kan skilja från dag till dag, men lite mer än vad jag fick möjlighet att fotografera hade jag nog väntat mig. Det var första gången jag var där och kanske var de platserna jag valde att ta mig till inte optimala ur fotosynpunkt. Jag vet inte. Hade jag haft lite närmare hade jag troligen återvänt för att försöka utforska området bättre. Kanske jag återvänder någon gång.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-04-17 15:23 | Läst 907 ggr. | Permalink
Antiklimax delux...
Man ser framför sig det där extra.
Nuförtiden försöker jag att inte bygga upp sådana förväntningar innan men det är lätt hänt ( min senaste resa)

Bildserien är fantastisk även om det är vanliga fåglar. Fast nån stork har jag inte sett än
Gulärla är fina
Min grej i sommar blir sommargylling dock minns jag inte vart i skåne de fanns många
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-18 15:36
Tack så mycket Nini!
Jag tror att det efter den här resan som lärde mig att inte bygga upp för stora förväntningar och istället ha en mer laid back inställning. I varje fall var det min intention innan 2020.
Sommargylling. det vore något. Har bara sett den enda gång hastigt som ung. Lycka till med hitta dem. De lär finns i Skåne och på Öland. Ibland kan de ses även här i Halland, men jag har aldrig lyckats.

Hälsningar Jörgen
pdahlen 2021-04-18 16:00
Jag lär ha hört en sommargylling förra året då det var en vid Stureholm, detta enligt en kunnig ornitolog, själv hade jag såklart ingen aning. Vi letade ganska länge där och det var OBSar varje dag i några dagar men endast på sången, tror aldrig någon såg den. Det brukar vara rapporter vid en damm i Vombskogen. Jag tror nog att det är lättare att hitta en nål ...
Krank o Vomb kan vara otroligt bra eller ge ingenting, såklart beroende på dagens aktiviteter också beroende på hur mycket vatten det är ute på ängarna. När jag flyttade ner till Skåne för en fyra år sedan så var jag vid Vomb nästan varje vecka på våren, det var egentligen dit jag åkte. Just att åka fram och tillbaka längs vägen mellan tornet och plattformen och att kunna fotografera vadare från bilen från kanske 5m avstånd var fantastiskt. Mina första spelande brushanar var där på ängarna. Om man kör igenom ängarna och kommer ut till Vomb och tar vänster ner till ån, så kan man följa den någon km bort, om inte annat är det en fin promenad, men också kungsfiskare kan man se där. Samma vid Krankesjön om man från parkeringen går till vänster istället för mot gömslet så kommer det en å efter några hundra meter, där brukar också kungsfiskare hålla till. Men jag tycker nog att området tappat lite under förra året, jag var nog inte heller där så ofta under förra året och det gäller att träffa de rätta dagarna. Men jag ska nog ner snart, man kan ju ha lite koll på artportalen vad som rapporteras

Gulärlan brukar hålla till där, och du fick några fina bilder. Innan första tornet så brukar det sista några glador, de brukar vara lättfotograferade, de är kanske vana med fotografer. Vid nästa plattform brukar ladusvalan bygga bo, så där kan man träna sin snabbhet.

Finns ju en bok som är Fågellokaler i Skåne, jag körde ganska mycket efter den i starten, men det slutade med att det blev Vomb, Fyledalen och Falsterbo samt mina lokala lokaler, som är nära för dig också https://kof.nu/lokaler/
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-18 15:49
Tack så mycket Peter!
Jag brukar också använda mig av artportalen för att se hur ett område verkar. Nu vet jag av erfarenhet att mycket kan hända från en dag till en annan ibland, men som en generell vägledning brukar artportalen vara bra. Av ditt svar framgår klart att det är ett område som besökas mycket för att man ska ut det mesta av det. Jag har varit på en del av de platser som KOF anger. Framförallt då Hovs Hallar, som jag dels har ett spännande landskap i sig som en bra plats för havsfåglar.

Hälsningar Jörgen
Synd att du inte fick mer utdelning på din långa färd, men det blev en del fina bilder ändå. Gulärlan lyser vackert och jag gillar särskilt bild 9.
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-18 15:37
Tack så mycket Bjarne!
Det blir inte alltid som man tänkt sig.

Hälsningar Jörgen
Gulärlan är ju fantastiskt fin men jag känner igen känslan att man förväntar sej lite mer. I synnerhet om man läst i artportalen om vad andra har sett. Jag har varit vid Vombs ängar (det tar 8 timmar för mej :-) och minns att jag såg betydligt mer fåglar, men det var lite senare, runt första maj. Gulärlan fick jag också fina bilder på men där fanns också olika vadare, spralliga brushanar mm. Jag åkte sakta fram och tillbaka flera gånger samt kom tillbaka dagen efter.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-18 15:53
Tack så mycket Lena!
Jag var sista helgen i april 2019. Jag såg nog fler arter än de jag fotograferade. De flesta av dem för långt bort. Visst jag skulle i vissa fall kunnat ta en s k dokumentationsbild, men det är inte därför jag fotar fåglar.

Hälsningar Jörgen