Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Öland I - Eriksöre

blommor

Adam och Eva. Här Adam.

I slutet av maj brukar vi fira min frus födelsedag. En helg vid den tiden skulle mina föräldrar också komma för att fira henne. På grund av sjukdom fick de lov att ställa in besöket  hos oss. Helt sonika stod vi inför helg som inte var uppbokad av något. Det är maj. Det är som allra vackrast i naturen. Vi hittar därför snabbt ett boende på Öland och far dit. Vi har en lördag och en god bit av en söndag på oss att återigen uppleva denna fantastiska ö. Skulle tro att det är femte året på raken som vi besöker ön.

#2

blommor

Adam och Eva. Här Adam.

Med ganska kort tid på oss bestämmer vi oss för att lägga vårt krut på några få ställen. Däribland Eriksöre alvar, som ligger sida vid sida med Station Linné på södra Öland.

#3

blommor

Adam och Eva. Här Adam.

Det som lockar med Eriksöre är den rika förekomsten av orkidéer. Det är inte så många arter, men förekomsten av de som finns är betydande. Det lyser orkidéer lång väg. Vid rastplatsen vid Eriksöre fanns flera utlandsregistrerade fordon med dem en turistbuss från Schweiz.

#4

blommor

Adam och Eva. Här Eva.

Det är så mycket orkidéer att man gör bäst i att gå sakta och se var man sätter sina fötter.

#5

Ängspiplärka

Ängspiplärka.

Jag fotar orkidéer och även andra blommor med min 100 - 400. Ett perfekt objektiv för detta enligt mig. Det är också väldigt behändigt när det kommer till att få bilder på annat lite längre bort, som den här ängspiplärkan i toppen av en enbuske. 

#6

blommor

Göknycklar.

Göknycklar är troligen en av de lättare orkidéerna är lära sig att känna igen. Ränderna på blomman gör den omisskännlig. 

#7

blommor

Göknycklar.

#8

blommor

Göknycklar.

#9

blommor

Sankt Pers nycklar

Vi var vid Eriksöre även förra våren. Fast då lite längre fram. Då var den rika förekomsten av Sankt Pers Nycklar något som slog mig. 

#10

blommor

Adam och Eva. Här Adam.

Adam och Eva som är de av tidigt blommande orkidéerna var den orkidé som tilldrog sig mitt största intresse den här gången. Förra gången vi var här såg vi bara några enstaka emedan majoriteten redan hade blommat över.

#11

blommor

Göknycklar.

#12

blommor

Göknycklar.

Efter några timmar på alvaret var det tid att ta del av den medhavda lunchen, för att sedan leta upp vårt boende. Installera oss och sedan köra till det andra besöksmålet för vår Ölandstur. Gick allt som det skulle vi senare under eftermiddagen äntligen få stifta bekantskap med den kända rosen från Arontorp - våradonisen.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2023-08-25 11:42 | Läst 507 ggr. | Permalink
Håller med om att Öland i maj är helt fantastiskt och vi har åkt dit nu flera år i rad. Främst för fåglarna men det finns ju så mycket annat att se i naturen och orkidéerna hör definitivt dit. Du har fångat dem mycket fint t ex på tredje bilden och gökblomster mot slutet. Jag gillar när bakgrunden blir mjuk och oskarp. Ser fram emot våradonisen, vi brukar komma för sent för den.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-29 10:59
Tack Lena.

Samma här vad gäller våradonisen. Den här gången var vi i tid.

Hälsningar Jörgen
Öland är verkligen vackert det finns mycket fint att fotografera där på alla årstider, men våren är absolut den vackraste månaden där tycker jag. Du visar många fina bilder här från öns orkidéer verkligen en ståtlig blomma. -Snyggt!
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-29 11:02
Tack Morgen!

Våren är mycket bra tycker jag också, men ur orkidésynpunkt skulle jag nog säga att månadsskiftet juni-juli är bättre. Det är inte så många orkidéer som under våren, men det fler arter.

Hälsningar Jörgen
Fina bilder, orkidéer kan man ju inte motstå. Måste ta mig samman något år och ta mig till Öland på våren
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-29 11:05
Tack Peter!

Det tycker jag att du ska göra. Tror att du skulle uppskatta det mycket.

Hälsningar Jörgen
pdahlen 2023-08-29 12:03
Någonstans sista veckan i maj/första veckan i juni så kanske man är där innan sommarturisterna och man skulle kanske kunna få både fågel och orkidéer. Jag sparade undan massa bloggar du gjorde i 2021 och det var i juni tror jag
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-29 13:56
De sista två veckorna i maj och den första i juni är en bra tid för de tidiga orkidéerna. De är inte så många, men däremot väldigt många och bara det är en upplevelse. Skiftet juni/juli sedan är det fler arter som blommar. Däremot är de inte så talrikt förekommande. Personligen föredrar jag nog den senare perioden. Vad turister anbelangar så förekommer de mest i Borgholm och Färjestaden. Och där har jag aldrig uppehållit mig någon längre stund.

Hälsningar Jörgen
Det var ett klokt beslut, bäst till Öland tidigt innan det torkar ut. Många vackra intressanta orkidéer du bjuder på här, uppskattar namn och närbild. Sen är 100-400 ett riktigt allround objektiv.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-29 11:06
Tack Stefan!

Ja, det är verkligen allround. Det tillsamman med mitt 24-70 så har jag mitt på det torra i de allra flesta situationer.

Hälsningar Jörgen