Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Öland II - Arontorp

Arontorp

Parkering vid Arontorp är inte den största. Vi fann dock en plats. Nu var bara frågan eller frågorna - fanns det några Arontorpsrosor eller våradonisar? Och var i sådana fall? Vi skärskådade informationstavlan. Kliade oss i huvudena och tittade oss omkring som om en jättelik neonskylt skulle dyka upp på himlavalvet och peka - "Här är de!" Så var icke fallet. Det fanns en stig som gick genom ett fält. Den stigen tog vi och kom fram till en grusväg och sedan. Ja, sedan var det ja. Vi gick först till höger och hamnade på baksidan av en gård. Det kändes verkligen fel. Eller växte de bak gödselstacken? Skulle våra näsor leda oss rätt?

Tillbaka till grusvägen. Skulle vi följa den åt andra hållet istället? Hur långt då? Frågorna hopade sig och ett tvivel om att vi trots allt verkar vara  på rätt plats kommer vi ändå inte att finna växtplatsen för de förbaskade rosorna. Skulle vi bli tvungna att bita i det sura äpplet och tvingas ge upp? Varför fanns det inga skyltar eller något som talade om vart man skulle gå? Bäst vi stod där och arbetade upp vår frustration parat med en ilska a la Kapten Haddock, steg det några personer ut ur skogen en bit framför oss. Där var en slags stig. 

Vi följde stigen och kom fram till en äng. Där fanns inga våradonisar så vitt vi kunde se. Jaha, vi var för sent ute ändå. Mellan en trädridå skymtade vi ytterligare en äng. Vi klev över en stengärdsgård och där var de -Arontorprosorna/våradonisarna.

Har jag aldrig för ropat "HEUREKA!" gjorde jag det nu.

#2

blommor

Våradonis a k a Arontorpsros på Öland

De här blommorna liknade inget jag tidigare sett. Bladen påminde om dill. Blommorna påminde inte det minsta om rosor och därtill saknade dess stjälkar några som helst taggar. Nu lär de vara duktigt giftig, så taggar  inte av nöden. Det är dessutom inga små blommor som man riskerar av misstag att trampa ner. Nej, det här var rejäla doningar. 

#3

Arontorp

#4

Arontorp

#5

Arontorp

#6

Arontorp

#7

Arontorp

#8

Arontorp

#9

Arontorp

#10

Arontorp

#11

Arontorp

Jag vet inte hur länge vi kröp runt på alla fyra och letade vinklar och utsnitt. Till sist sa magen ifrån med ett kurrande klagande - "Nå, blir det någon kvällsmat eller inte?"

#12 

Arontorp

#13

Arontorp

Smultronvisslare

Inte bara våradonisarnas uppenbarelser fångade mitt intresse. Det gjorde även den här fjärilen.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2023-08-29 12:08 | Läst 536 ggr. | Permalink
Vackert och en bonusfjäril. Hade blommade våradonis i trädgården förra året, perenn, men i år blommade den inte. Men det är ju inte riktigt samma sak med en köpplanta. Jag får ta och skriva ut alla dina bloggar från Öland och dessa som en guide om jag åker dit
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-29 14:11
Tack Peter!

Jag spanar alltid fjärilar och med mitt 100-400:a är det lätt att skifta fokus från växtligheten till annat intressant som kommer inflygande eller på annat sätt rör sig i området. Oj, det låter spännande och kul att mina blogginlägg om Öland får agera guide.

Hälsningar Jörgem
Tjusigt! En mycket vacker blomma som vi inte lyckats hitta ännu någon gång. Jag håller med Peter om att jag ska nog ha det här inlägget med mej som "karta" om vi åker till Öland i någorlunda rätt tid.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-30 13:03
Tack Lena!
Vi har missat den också varje år, men år gav vi oss tusan på att få se den.
Den blommar tidigt och växer bara på några få lokaler på Öland, varav Arontorp är den mest kända och som också har gett den dess folkliga namn - "Arontorpsros". Den växer även på Gotland. Kul att mitt inlägg kan fungera som en liten guide.

Hälsningar Jörgen
Det var något jag sällan hört talas om och aldrig sett, inte ens i plantskolan, hade nog trivts hemma. Mycket vacker, liksom bonusen fjärilen!
Svar från TheInvisibleJackal 2023-08-30 13:08
Tack Stefan!
Våradonisen eller som Arontorpsrosen som den kallas i folkmun växer bara på några få lokaler på Öland, varav Arontorp är den mest kända. Precis som med orkidéerna på Öland trivs inte våradonisen var som helst. Att försöka plantera den i trädgården är därför inte bra.

Hälsningar Jörgen