Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Öland III - Södra Greda

Södra Greda

Vi upptäckte till vår förvåning att vi befanns oss på Öland under midsommar. Inget vi reflekterade närmare över när vi bokade boende utan vi tänkte på mer vilken semesterperiod som gällde och hur det såg ut med förekomsten av orkidéer. Eftersom vi lagt in del resmål i norra Öland gjorde vi som så att vi valde att besöka dessa före midsommar. Eftersom det med stor sannolikhet kan ta en del extra tid att sig fram på vissa delar av ön den tiden på året. Det finns trevligare göromål än att sitta i bilköer.

Södra Greda löväng är ett naturreservat som hyser en del arter orkidéer hade vi läst oss till. Därför bestämde vi oss för att det skulle våra resas första mål i orkidéernas tecken.

Tänk vad vädret kan skifta från den ena dagen till den andra. Den här, vår andra dag, uppvisar ur fotografiskt synvinkel det värsta tänkbara väder - gråmulet. Jag tillhör de som hellre har en blå himmel att jobba med än ett grått molntäcke. Det blir så konstrastlöst och platt med det grå täcket.

Sen var ju det här med orkidéerna. Var fanns de? Vi tittade utöver stenlandskapet vid Södra Gredas Järnåldersby. Där fanns det minsann inga. Var vi sent ute? Hade de på grund av den snabba temperaturökningen de senaste veckorna redan blommat över? Vi ville inte tro det, men det såg lite dystert ut.

#2

Södra Greda

Även i Södra Greda såg vi den spindelnätsliknade draperingen  av buskar och träd.

#3

Södra Greda

Tittar man närmare går det att se björkspinnarlarverna. Mängder av dem.

#4

Södra Greda

Efter att ha vandrat den lite dryga kilometern eller vad det kan vara till resterna av järnåldersbyn har vi sakta börjat återvända till parkeringen och lunchen så småningom. Fortfarande har inga orkidéer gett sig till känna. De finns nog där. De leker bara kurragömma med oss. 

Trots våra svårigheter med att hitta orkidéer, är det ett fint område med många fina träd och eftersom jag mycket förtjust i träd blir det också en del bilder.

#5

Södra Greda

#6

Södra Greda

#7

Södra Greda

#8

Södra Greda

På ett ställe får jag syn på kor. Äter kor orkidéer? Blir lite osäker. Två sådana där bestar kan säkert sätta  sig ett hundratal om dagen om det vill sig illa. De mer allvarliga frågan är om de befinner sig inom samma område som jag själv eller inte (den koskräckslagnes första undran). Ett snabbt konstaterande visar att de befinner sig på andra sidan ett stängsel.

Åh vilken lättnad! Fick lite förhöjd puls där ett tag.

Logiskt sett kan man inte heller ha kor springande runt och tugga i sig varenda orkidé inom synhåll. Det är inte hållbart.

#9

Södra Greda

Jag hittar en grind ut emot ett fält och tänker att den kan jag infoga i min samling.

#10

Södra Greda

#11

Södra Greda

Vi är lite ovilliga att ge upp orkidéerna och efter att slagit på stort och dinerat ur våra s k mattermosar beger vi oss ånyo ut för att leta. Den här gången har vi dessutom putsat glasögonen lite extra. 

#12

Södra Greda

Vi passerar ett litet stenhus på vägen till lövängen. Det ser ut att vara ett gediget bygge. Undrar var det används till. Kanske bonden förvarar sina får här vintertid. Staplade på varandra rymmer den säkert bortåt en 30-40 får, om de knäböjer vill säga. Eller också är det här bonden tillbringar höstkvällarna med att spela avantgardisk jazz på sin tenorsax.

#13

Södra Greda

Jag fotograferar ytterligare lite träd. Har väldigt svårt att låta bli. 

#14

Södra Greda

#15

Södra Greda

#16

Södra Greda

#17

Södra Greda

Det såg ut som vi skulle bli tvungna att vika oss och se nederlaget i vitögat. Södra Greda var tycktes vara tömt på orkidéer eller...

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-08-06 16:10 | Läst 599 ggr. | Permalink
Fin serie igen och trevlig läsning. Gillar den med grinden och det lilla stenhuset lite extra. Det spelas säkert jazz där.

MvH
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-08 13:00
Tack så mycket Johnny!
Det hade jag gjort om jag kunde spela mer än sterero.

Hälsningar Jörgen
Fin serie och fem tio tolv blev ju snyggt. Huset ligger bra där.
Orkideer kan va knepigt. En sommar var jag ute efter olika sorter men fick ge upp. Insåg kanske att det var lite over kill när man slutar i haparanda för norna haha. Nu ger jag det extra tid när någon träffas på å jo norna fastnade till slut på sensorn.
Trevlig helg
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-08 13:04
Tack så mycket Nini!
Eftersom vi inte hade någon större erfarenhet av orkidéer sedan tidigare visste vi inte riktigt var vi skulle leta efter dem.

Norna har sett i Orkidéboken. Ser ut att vara otroligt vacker.

Hälsningar Jörgen
Det här påminner mej om vår resa till Öland i sommar. Jag ville ju mest dit för fåglarna men för att det inte skulle bli bara fåglar tänkte jag att orkidéer kunde vara något. Amatörer som vi är hittade vi bara ett par sorter som blommade just då och inte alls där jag trodde att de skulle vara. Jag gillar dina träd och det där fina lilla stenhuset.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-08 13:20
Tack så mycket Lena!
Det är kanske för att vi också är amatörer på orkidéområdet som det var så trögt. Det gäller att veta var de kan tänkas växa. Läsa av naturen och tänka att här kan det finnas något och det är det som är svårt i början.

Hälsningar Jörgen
Det var ju några fina träd iaf, 5, 7 och 10 blir mina favoriter. Intressant att se om ni får se några orkidéer de resterande dagarna
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-08 13:21
Tack så mycket Peter!
Jodå, vi fick se orkidéer till slut.

Hälsningar Jörgen