Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Öland VII - Är det Alvar?

Neptuni åkrar

Åter till norra Öland och den här gången till Byxelkrok och Neptuni åkrar. Vi hade förra året sett alla vissnade blomställningar med blåeld vid Neptuni åkrar och tänkte att här kan det bli riktigt läckra bilder med den blommande blåelden och den vita stenarna som ligger runt dem. Hade säkert kunnat bli fint om det bara blommat. Nu var det lite dåligt på den fronten. 

#2

Byxelkrok

#3

Enets alvar

Salepsrot.

Vi hade cyklarna med oss och begav oss istället ut för att leta efter en liten bit alvar strax söder om Byxelkrok. Den här lilla alvarmarken ska vara en säker växtplats för orkidén - salepsrot. Det stämde bra. När vi väl lokaliserat alvaret hittade vi princip omgående flera bestånd med salepsrot.

#4

Enets alvar

Salepsrot.

#5

Enets alvar

Salepsrot.

#6

Enets alvar

Salepsrot med tillfällig gäst.

#7

Enets alvar

Liggande så låg det nästan bara gick utan att gå i bitar fick jag några bilder på den här larven av mindre bastardsvärmare.

#8

Enets alvar

Salepsrot.

#9

Enets alvar

Inte blott levande örter fångade mitt intresse på alvaret.

#10

Enets alvar

Salepsrot och darrgräs.

#11

Enets alvar

I anslutning till alvaret gick en liten grusväg. Tog man sig in på den, öppnade sig en hagmark med flera fina ekar.

#12Enets alvar

#13

Enets alvar

#14

Enets alvar

Även här växte det en och annan salepsrot. Ibland på lite oväntade ställen.

#15

Enets alvar

Här fann vi även grönvit nattviol.

#16

Enets alvar

Ett rådjur undrade vi var för ena som kröp runt i markerna. Orkidéer och rådjur med samma objektiv. En telezoom är användbar till mycket.

#17

Tokenäs

Ganska så belåtna med dagen hitintills letade vi upp en plats att sätta oss och inta lunchen. Mittemot Tokenäs camping hittade vi den här lilla viken att ha som utsikt vid lunchen.

#18

Tokenäs

Där fanns också en fyr. En lagom hög fyr som till om med jag med min höjdrädsla vågade mig på att gå upp i djärvt blicka ut över nejden.

Efter lunchen skulle vi fortsätta söderut inriktade på ormbunkar eller någon slags bräken egentligen är kanske riktigare att säga.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-08-10 07:42 | Läst 592 ggr. | Permalink
Jag läser dina bloggar om Öland och konstaterar att det var lääänge sen jag besökte den vackra ön. Jag var där under sensommar/höst och det var som du beskriver naturen var på väg att vissna och gå till dvala.
Det är helt annat stämning och ljus i dina bilder och berättelser. Magiskt vackra platser och underbara bilder med urskön sommarkänsla som väcker längtan...
Hälsningar Halina
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-10 14:37
Tack så mycket Halina!
Det var roligt att höra. Hade vi bara möjlighet att lämna den regniga och blåsiga västkusten och flytta till Öland så skulle vi.

Hälsningar Jörgen
Fantastisk ö är det här och visas genom dina bilder. Trevligt med en ny orkidé. Fick mig att skratta lite när jag ser fyren du mäktade med. Bra jobbat. Den ser stabil ut kanske hade vågat. Har själv höjdyrsel och det svindlar så ibland räcker några kliv på stege.
Om tiden fanns skulle jag vilja klämt in även Öland men trip är redan överfull. Man vill ju ha det som er lunch njutfull och trevligt också :)
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-10 14:41
Tack så mycket Nini!
Man blir som ett blir som ett litet barn på julafton när man hittar dem. De är helt fantastiska dessa blommor.
Om man bara tiden räckte är det vanligast dilemmat för de allra flesta av oss. Eftersom jag inte heller har några undangömda miljoner får det bli att jobba för brödfödan.

Hälsningar Jörgen
Fint där på Öland och fina växter har du fått framför din lins.
Imponerad över artnamn, där jag nog bara skulle sagt blomma. ;)
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-10 14:43
Tack så mycket Margareta!
Jag kan en del fåglar och den växter och lite annat. Resten försöker jag reda på och lära mig så gott jag kan. Tycker att det är intressant att veta vad är man ser.

Hälsningar Jörgen
Intressant och även fina bilder på denna tur. Platserna är noterade för min eventuella resa.
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-10 14:44
Tack så mycket Peter!
Kanske kan det bli fler tips till din lista framöver.

Hälsningar Jörgen
Eftersom jag bor i närheten av Öland, är det spännande att läsa din blogg om Öland. Roligt att se Öland genom någon annans ögon. Många fina och härliga bilder. Tokenäs kommer jag att ta med min kamera till nästa gång jag är p Öland.
/Ulla
Svar från TheInvisibleJackal 2021-08-11 10:43
Tack så mycket Ulla!
Det var roligt att höra. Det finns många pärlor på Öland.

Hälsningar Jörgen