Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Öland XVI - beauty and the beast

Blomma

Efter att ha sett tullkvarnen i Näsby kände vi att kvällen ännu var ung och ljuset alltjämt behagligt. Jag brukade under många rapportera de fåglar jag såg på Artportalen.se. Jag fick en ingivelse att se efter om det var möjligt att se rapporter om växter också. Det gick det. Där hittade jag en rapport om purpurkniprot. Den växte på alvaret nära en plats där vi varit tidigare i veckan och dessutom inte speciellt långt ifrån där vi just då befann oss. Jag satte igång vägbeskrivningen och så körde vi iväg. 

Vi hittade en plats att parkera bilen utan att den skulle vara i vägen. Med telefonens gps letade vi oss fram till växtplatsen. De sista 50-tal metrarna tog vi oss fram ganska så försiktigt, för vi ville inte av misstag råka trampa ner någon av växterna. Det var tur att vi närmade oss sakta. För när vi väl lokaliserat dem visade det sig att det inte var speciellt stora och det fanns blad här och var som skvallrade om att fler var på gång. En del hade börjat slå ut, men det var mycket knopp. 

Det var en mycket speciell känsla att kunna hitta den här lilla fina orkidéen ute på alvaret.

#2

Blomma

Purpurkniprot.

#3

Blomma

Purpurkniprot.

#4

Blomma

Purpurkniprot.

Här kan man se se fler bestånd är på gång att växa upp. Jämför man med grästuvorna i bakgrunden förstår man de är ganska små och lätta att missa.

#5

Snäcka

En snäcka höll till också där ute. 

#6

Kor

Som tur var fanns det inga kor ute bland purpurkniproten. Troligen för att det är en känd växtplats och man vill inte riskera att de blir uppätna av de här krabaterna.

Dessa hittade vi däremot vid parkering invid Möckelmossen. Vi hade stannat till där för att ta lite kvällsfika.

#7

Kor

Plötsligt kom det kor från alla håll och kanter.

#8

Kor

Det visade sig att de var ute efter att släcka törsten. Öland och alvaret är tämligen torrt. De få vattenpölarna som finns är eftertraktade. Precis invid parkeringen fanns det en liten vattenansamling. Det var den korna var ute efter. Att ha dem så här med ett stängsel emellan tycker till och med jag kan vara trivsamt.

#9

Kor

#10

kor

#11

Kor

"Jag har hört att du är lite rädd för kor."

#12

Kor

"BUU!"

#13

Tjur

På andra sidan vägen låg de ett stort svart djur som på håll likande en stor svart klippa. Ett par holländare uppmärksammade oss på dess existens.

"Have you seen the big black cow out there?"

Jag tittade ut mot hållet de pekade. 

"That's a big one. Are sure it's not a bull?"

"Yes, it has no..." gör en gest kring sitt huvudet.

"...no horns"

"Yes, it has no horns. It must be a very large cow."

Holländarna åkte vidare efter ett tag. Vi stod kvar och tittade på det stora djuret, som jag var tämligen övertygad om att det var en tjur som man kapat hornen på. 

#14

Tjur

Till sist reste det på sig avslöjade sin könstillhörighet.

#15

Tjur

Tjuren vände sig om och började med kraft skrapa med klövarna i den tunna jorden så det att dammade om det. Nu snart få vi snart se på äkta tjurrusning var jag övertygad om. Jag höll sökaren stadigt fäst på tjuren och tänkte att här gäller det att vara beredd.

#16

Tjur

#17

Tjur

#18

Tjur

När tjuren var nöjd med krafsande i jorden. Stod den stilla en stund och bligade år vårt håll för att strax därpå lägga sig i ungefär samma ställning som tidigare. Dagens motionspass var tydligen över.  Den kände aldrig något behov av att komma närmare.

#19

Sädesärla

Inte som den här sädesärlan i alla fall.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-08-31 19:10 | Läst 1307 ggr. | Permalink
Den svarta tjuren är en Aberdeen Angus och de har inte horn. En mycket vacker liten orkidé ni lyckades hitta och visst kan man ha nytta av artportalen för mer än fåglar.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2021-09-01 18:59
Tack för det Lena.
Artportalen är inte dum.

Hälsningar Jörgen
Intressant läsning, kor med ett staket emellan är helt OK för mig också. Fin liten orkidé, artportalen anger kanske växter mer träffsäkert än fåglar, växterna är kanske mer stationära
Svar från TheInvisibleJackal 2021-09-01 19:00
Tack så mycket Peter!
Ja växternas stationära tillstånd är ett plus. Det gäller bara att veta hur de ska se ut.

Hälsningar Jörgen
Häftiga bilder på tjuren när dammet yr.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från TheInvisibleJackal 2021-09-01 19:01
Tack så mycket Johnny!
Jag hade mina förhoppningar där.

Hälsningar Jörgen