Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Stilla hav

Trönninge strand

Att ge sig ut en tidig morgon med cykel är nog en av de angenämaste upplevelser  jag vet. Ljuset vid denna tidiga timme. Lukterna. Alla ljuden från buskar och snår som tycks vara förstärka för att så här dags är ännu ingen trafik igång. På sin höjd kommer en ensam bil lite tveksamt körande. Annars det fågelsången som är förhärskande även om inte alla de stora sångarna ännu anlänt.

Jag brukar oftast cykla till gömslet på Trönninge ängar, men känner jag att morgonen har något ut över det vanliga, är jag inte sen att ändra mitt mål. Det svårt att beskriva vad det kan vara. Det är någonting som bara känns annorlunda.

Den här gången. En tidig morgon i april för två år sedan lågt det ett lugn i luften. Jag ändrade mitt ursprungliga mål och cyklade ner till havet vid Trönninge strand istället. 

Havet var alldeles stilla. Spegelblankt. Jag var helt ensam. Ute på sälklipporna låg ett antal knubbsälar och gottade sig i gryningsljuset. 

#2

Knölsvan

Jag hade med mig ett liggunderlag som jag la på en klippa. Jag fällde ut stativet i absolut lägsta spagatläge och monterade kameran med telet för att komma så lågt ner som möjligt. La mig till rätta så gott det gick. Det är inte den bekvämaste fotoställningen jag vet. 

Efter en stund kom en ensam knölsvanshona långsamt glidande mot mig.

#3

Knölsvan

Hon sneglade på mig för avgöra om hon skulle vända åter ut mot havet.

#4

Knölsvan

Uppenbarligen tyckte hon inte att det var någon större fara med att jag låg där på klippan. Kanhända hon tog mig för bara ännu en knubbsäl. 

#5

Knölsvan

När hon sakta gled förbi hördes det svaga ljudet från vattnet som rördes upp alldeles så lite omkring henne. Det var en obeskrivlig skönhetsupplevelse som vägde upp alla tidiga mornar när man istället kunnat legat kvar i sängen och snusat gott. Det är för sådana här stunder som jag vet att det är mödan värt att ta sig upp och ge sig ut en morgon när alla andra sover.

#6

Stjärtand

Några stjärtänder som gled förbi en bit ut blev den sista bilden jag tog innan jag kände att nu var det dags att resa på sig. Är man inte stel som en käpp tidigare blir man det lätt efter ett par timmar liggandes på mage. 

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-04-07 17:02 | Läst 160 ggr. | Permalink
Fint att vara ute i bleke. Vet att det ser ut som båtar går lite över ytan å minsta ljud hörs tydligt.
Det doftar gott och ljuset kan vara otroligt fint.
Vackert med svanen men skulle gilla även lite säl :)
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-07 19:44
Tack så mycket Nini!
jag hade kontaktat Länsstyrelsen och bett om lite sälar närmare min plats, men det måste ha blivit något fel i gps-angivelserna. Det är lätt hänt när man är lite skumögd.

Hälsningar Jörgen
Riktigt fint det där, en hel del såna sommarmorgnar har jag haft i Stockholms ytterskärgård.. känns som juli i dina bilder här men det är bara en gissning, kanske det är juni.. Och cykla i maklig takt slår det mesta! Känns som många annars är väldigt bilberoende numera.. men då missar man mycket!
Hälsn!
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-07 19:48
Tack så mycket Jan!
Ytterskärgården måste vara magisk vid såna tillfällen.
Jag blev lite osäker på när jag tog bilderna så jag gick in exif-filen och kollade. Den första bilden på sälarna tog 05.51 den 19/4- 2019. Då hade jag ändå legat på klippan i ca en timme.

Hälsningar Jörgen
Det där är min favorit också, särskilt i sommarmånader med helt vindstilla och stiltje på havet och man är ensam ute på stranden tillsamman med ljudet från fåglarna. Jag brukar också ha med mig liggunderlag och fotografera liggande, det känns särskilt i nacken efter ett tag. Jag brukar variera lite, ibland kan man ligga på rygg och ha kameran på magen, inte så bekvämt för nacken det heller. Undrar om jag inte brukar uppskatta att ligga på sidan istället och ha underlag 90 grader mot motivet. Man kan komma ner lite till då och ha kameran bara några cm ovanför stranden. Första o sista bilden är också min typ av bild, där himmel och hav går i ett
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-07 19:56
Tack så mycket Peter!
Det är bra komma ner långt, men ruskigt obekvämt. Brukar vara stel i framförallt nacken. Jag brukar växla mellan att använda stativ eller beanbag när jag är ute. Det beror lite på hur mycket jag orkar släpa på. Vet jag att jag ska till en bestämd plats och hålla mig där. Då släpar jag. Har ibland funderat på vinkelsökare, men har hört så olika omdömen om användningen av en sådan.

Hälsningar Jörgen
pdahlen 2021-04-07 20:20
Jag hade en vinkelsökare men det blev värre eftersom man skulle titta rakt ner i 90 grader och det var inte heller lätt liggande. Man skulle haft något ställbart till 45 grader kanske. Nu har jag också en spegelfri, där hoppas jag att man kan använda skärmen mer
Visst är det skönt att vara uppe tidigt och ute en varm härlig vårdag :)
Fågellivet, ljuset och minimalt med folk.
Fina bilder på svanen som glider fram.
På tal om knubbsäl hehe, det ser ut som om att det ligger några där ute i sista bilden ;)
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-09 10:53
Tack så mycket Joakim!
Ibland kan tänka att det är skönt att inte fler känner likadant för då skulle köpcentran tömmas och det skulle krylla med folk i naturen.

Jodå, det är samma knubbsälar som i första bilden. Det brukar ligga sälar på dessa klippor.

Hälsningar Jörgen
Dina bilder förmedlar mycket av lugnet jag ofta själv upplever vid havet. Det är något speciellt med tidiga morgnar innan resten av världen riktigt vaknat till. Vackra kompositioner och även om knölsvanen är en vanlig fågel så blev det mycket vackra bilder på den med fina reflexioner.
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-09 10:56
Tack så mycket Bjarne för de orden.
Jag tycker att jag aldrig känner mig så mycket som ett med naturen som när jag är ensam med den en stilla morgon om våren.

Hälsningar Jörgen