Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Svanmöte i Laxvik

Knölsvan

Återigen är jag ute vid havet. Den här gången har jag tagit mig till Laxvik, 7-8 km söder om Halmstad. Alltjämt är det april och ännu en gång har jag dykt ner i bildarkivet. Även den här gången från år 2019.

I södra delen av Laxvik finns det en del klippor. Här kan man klättra ner och hitta ganska så bekväma platser att sätta sig med stativ och kamera. Vinkeln blir något högre än vid Trönninge strand, men ändå inte alltför störande. Det brukar vara bra att sitta här få bilder på fåglar som är på väg att landa på havet eller flyger förbi lågt över vattnet. Den här gången var det dock tämligen lite liv. I kikaren kunde jag se sjöorrar, svärtor, ejdrar och några skäggdoppingar längre ut. För långt ut för att det ska vara idé att försöka sig på att fota dem. Det är  så ibland. 

Under tiden som jag tittat i kikaren har en knölsvan glidit upp nära. För att strax få sällskap av ytterligare en.

#2

Knölsvan

#3

Knölsvan

Snart är det fyra stycken av dem. Två av dem är ungfåglar. De har ännu inte fått de vuxna fåglarnas vita dräkt.

#4

Knölsvan

Den ena ungfågeln visar upp sina vingar som för att säga - snart är även jag en vacker svan. 

Därefter guppar sällskapet runt hörnet och synhåll. I kikaren ser jag hur sjöorrar, svärtor och ejdrar ligger kvar där ute. En ensam gråhakedopping har gjort skäggdoppingarna sällskap. Jag plockar fram fikat i hopp att kunna fika fram lite fåglar att fota, men den här gången funkar inte det tricket.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-04-09 19:30 | Läst 191 ggr. | Permalink
Du beskriver så väl skillnaden med att skåda fåglar och att fånga dem på bild (sjöorrar, hur ofta poserar de på rimligt avstånd), samtidigt som jag förstår hur fint mötet med svanarna var. För mej så är svanfamiljer alltid något som pockar på extra uppmärksamhet och trots att de är vanliga får man alltid en belöning när man tittar på dem.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-11 17:09
Tack så mycket Lena!
Jag var fågelskådare från början innan jag svängde över och började fotografera istället.

Hälsningar Jörgen
Gillar också det här precis som Lena, och text.. Får en utskärgårdskänsla med lugnt väder.. då hade mycket Ejder passerat på nära håll på sin väg norrut, samtidigt som massor av Alfåglar hade legat en bit ut och sjungit så vackert.. https://sverigesradio.se/artikel/2777744
Hälsn!
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-11 17:10
Tack så mycket Jan!

Alfågel förekommer också en del under tidig vår, men tyvärr alltid för långt ut.

Hälsningar Jörgen
Vad skönt att kunna hitta bekväm lugnare plats för fågel vid havet. Förra året vid Bua höll stativet på att blåsa bort. Jag fotade dock nån eider och skarvar medan jag väntade in fiskebåten.
Fin med en svanfamilj som visar upp sig
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-11 17:11
Tack så mycket Nini!

Precis. Det ska vara bekvämt att sitta länge och vänta på fåglar och annat.

Hälsningar Jörgen
Det kommer över en att sitta på en mjukt slipad solvarm klippa och höra ljuden från vattnet och fåglarna, risken att somna till är överhängande..fast då blir det inga bilder förstås.
HaD/Gunte..
Svar från TheInvisibleJackal 2021-04-11 17:13
Tack så mycket Gunte!

Det är en bra beskrivning över hur det är sitta på det här stället. Förvånansvärt behagligt faktiskt.

Hälsningar Jörgen