Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Tankar bland örterna

Gårdshult

Gökärt med vanlig snytbagge samt okänd insekt.

Jag har tidigare nämnt att det känns lite märkligt att skriva inlägg vars bilder härstammar från en annan tid. I det här ifrån maj. Då jag och min fru hade tagit oss till Gårdshults naturreservat. Min fru för att fota liljekonvaljer och jag. Ja, jag vimsar mestadels omkring och ser vad som kan tänkas dyka upp. Jag har dock vis förkärlek för olika insekter och även om jag inte känner deras namn kan jag inte undgå att fascineras av dem.

#2

Gårdshult

Teveronika

Gårdshult är ett litet reservat och de gånger vi har besökt det har vi varit ensamma där. Svårt att säga vad det beror på, men troligen för att Gårdshults naturreservat inte direkt basunerar vare sig storslagna vyer eller enastående arter. Det är istället ett lågmält stycke natur som snarare manar till stillhet och ställer lite krav nyfikenhet inför det som kan finnas där. 

#3

Gårdshult

Liljekonvalj

Gårdshult är ett av de platser jag känner till Halland där det finns möjlighet att fotografera liljekonvaljer. Det finns garanterat fler, men de känner jag icke till. Liljekonvaljen, skolavslutningarnas egen blomma. I varje fall när jag gick i skolan på 70-talet. Väldoftande - såvida man inte är allergisk - och minnesframkallande. 

#4

Gårdshult

Vanlig snytbagge

Skogsindustrins fiende nr 1 - den vanliga snytbaggen. Fast är det inte så att skogsindustrins virkesåkrar har genom sin blotta förekomst spätt på snytbaggens förekomst. Att i en riktig skogs sammansättning av träd i olika stadier är en snytbaggen en naturlig del och spelar den roll den har tilldelats. Bland virkesåkerns jämngamla träd finns inget som visar på tidens gång som i en riktig skog. Allt är här och nu för sedan kalhuggas när avkastningsprognosen så säger. Virkesåkerns lilla fauna slår tillbaka mot dess tillskyndare. 

#5

Gårdshult

Svinrot 

Svinroten är ingen maskros även den till det yttre kan påminna om en. Maskrosorna väcker blandade känslor.  Oftast tänker många ogräs och får något vilt i blicken samtidigt som rensjärn slipas och man rustar till krig. Korgar ska fyllas och förpassas till gröntippar. Ity gräsmattan skall var exakt 3 cm hög och intet ovidkommande mer än gräs är strängeligen förbjudet att växa där. Det stör det upplevelsen av den perfekta gräsmattan. Grön, tät och kortklipp. Gud förlåte den som plägar sätta sin bara fot på den. Hur skulle de se ut? Ohyggliga höjdskillnader skulle skapas. Ögonen skulle behöva bevittna avsteg från den perfekta gräsmattans vara. Jämmer och elände. Den perfekta gräsmattan skall icke beträdas i annat syfte än att uppehålla dess existens. Att då gå på den för höga nöjets skull är höjden av skörlevnad. Barna de kan väl leka i gruset, fast inte i de omsorgsfullt krattade grusgångarna. De finns ju en bilväg alldeles i närheten. Bilisterna saktar säkert in om de få se några barn. Barn är så rara. Bara de kunde vara lite mer stillsamma och uppskatta en perfekt gräsmatta. 

#6

Gårdshult

Liljekonvalj

#7

Gårdshult

Svinrot

TheInvisibleJackal

Inlagt 2023-09-19 15:11 | Läst 424 ggr. | Permalink
Uppskattar bloggen i sin helhet. Vackra bilder, trevlig text. Alla monokulturer lockar de insekter som lever på den grödan, även så i virkesåkern (som jag helst inte vill kalla skog).
Svar från TheInvisibleJackal 2023-09-20 15:45
Tack så mycket Stefan! Det var roligt att höra.

Inte heller jag vill kalla våra virkesåkrar för skog. De rätt och slätt virkesåkrar.

Hälsningar Jörgen
Jag vill också helst blogga med aktuella bilder men man fotar ju mer i vissa perioder och mindre i andra. Det blir bilder som antingen aldrig visas eller så får det bli bloggar vid fel årstid. Det spelar ju egentligen inte så stor roll. Fina försommarbilder du visar denna gång i synnerhet den första och andra bilden. Teveronica är ju en diskret med mycket vacker blomma. På våra breddgrader finns liljekonvaljerna runt knuten, jag har inte tänkt på att de inte är så talrika längre söderut.
Hälsningar Lena
Svar från TheInvisibleJackal 2023-09-20 15:50
Jag växte upp utanför Enköping och där var de talrika. De finns säkert här i Halland på fler ställen, men jag vet inte bara inte var. Konstigt nog känner jag bättre till barndomens skogar än de som finns i mitt vuxna jags närhet.

Hälsningar Jörgen
En fördel med att visa bilder från vår och tidig sommar så här års när hösten definitivt har kommit är att de väcker så vackra minnen. Litet nostalgi är det också, tänk att sommaren gick så fort, och litet vemod, att det dröjer så länge till nästa vårblomning. Jag förknippar också liljekonvaljer med skolavslutning men tycker mig nu se att de blommar betydligt tidigare än vad jag minns från förr (forskningsprojektet Försommarkollen verkar instämma). I södra Sverige är det nog tveksamt hur många som finns kvar till vår tids skolavslutningar.
Hälsningar Sven
Svar från TheInvisibleJackal 2023-09-20 16:03
Tack Sven.

Man brukar tala om det vemodet i norden. Har det sin upprinnelse i längtan efter vårblomningen tro?
Jag växte upp utanför Enköping och då under 70-talets första hälft var liljekonvaljen städse förekommande på skolavslutningarna. Även om det svårt att jämföra blomningstider för min barndoms uppväxtmarker med de jag som vuxen beträder i Halland tycker jag mig ändå uppleva att liljekonvaljen verkar blomma tidigare än vad den förr gjorde. Här förekommer den knappast i samband med skolavslutningarna. Jag har inget minne att ha upplevt den i samband med mina barns skolavslutningar när de gick i skolan. Orsaken till det kan säkert inte enbart bero på tidigare blomning utan även på att medvetenheten angående starka lukters påverkan hos allergiker.

Hälsningar Jörgen
Fina bilder från en årstid som känns en bit bort nu men snart är den här igen.
Svar från TheInvisibleJackal 2023-09-20 16:04
Tack så mycket Morgan.

Maj är nog den finaste månaden på hela året i mitt tycke.

Hälsningar Jörgen
Roligt med en "inte aktuell" blogg. Det gillar jag.
Våren/försommaren passerade men det är härligt att se den igen genom dina bilder. Dina tankar gör mig glad och min "ovårdade" gräsmatta med alla tusenskönor och andra tokigheter hälsar så gott... Humlor och katter trivs på den, särskilt när tiden mellan klippningen förlängs ;-)
Faller extra för liljekonvaljbilder.
Hälsningar Halina
Svar från TheInvisibleJackal 2023-09-21 11:22
Tack Halina!
Det låter i mina öron att din gräsmatta är helt som den ska med sina tusenskönor och humlor.
Vår är likadan. Struntar att klippa den emellanåt för att låta vitklöver och annat komma upp och locka humlor andra pollinerande insekter. Väldigt rogivande med hummelsurr.

Hälsningar Jörgen