Foton på fåglar och landskap men även en del annat som kommer framför linsen emellanåt.

Vattenriket

Skäggdopping

I juni 2019 ställde jag kosan åt det s k Vattenriket i Kristianstad. Mitt planerade första stopp var vid Herculesdammarna. Jag hade sett flera riktigt fina bilder på svarttärnor där och var sugen på att försöka få några också. Svarttärnor ser jag emellanåt även hemmavid, men då  oftast förbiflygande och på håll. Vid Herculesdammarna kunde det finnas chans till att få lite närbilder.

Det blev inga bilder alls på några svarttärnor. Endast den här skäggdoppingen ovan. Fanns det inga svarttärnor? Jodå, det var några stycken som flög runt  och med tiden hade jag kanske kunnat få något lämpligt tillfälle till några bilder. Nu blev det inte så. Jag hade inte mycket mer än placerat mig i ett skuggigt parti när en man med tubkikare på axeln och handkikare hängande runt halsen stegade fram till mig och sa:

"Du vet väl att det är såna som du som skrämmer bort ängshökar på Öland!"

Vad har detta med mig att göra tänkte jag. Öland är faktiskt en bit bort. Måste vara gott och väl 20 mil. Hur som helst blev jag rätt störd och inte lite irriterad över den här mannens beteende. Istället för välkomna ytterligare en naturintresserad person går han till attack för att jag inte närmar mig naturen på det rätta sättet - d v s med kikare. Bara för att jag byt ut tubkikaren mot kamera och teleobjektiv betyder inte att jag gått över till "The Dark Side". Med ett antal år på andra sidan 50-strecket tar jag inte skit från någon utan jag började argumentera och ge exempel på hur s k "kryssare" stört vid olika tillfällen och påpekade att naturen inte är en exklusivitet för endast en grupp av naturintresserade.

Han trodde nog att jag skamset skulle lomma iväg. Jag har inget att skämmas för. I över en timme stod vi och argumenterade. Jag märkte dock under diskussionens gång att mannen var en fundamentalist som endast såg saker i svart och vitt. Naturfotografer borde helst jagas bort. De fuskade ändå allihop med photoshop och annat. Den fanns ingen gråskala i hans resonemang. Jag har sett olämpliga beteenden från såväl kryssare som fotografer under åren, men i de allra flesta fall kan både kryssare och fotografer samsas och dela glädjen i naturupplevelsen.

Till sist var stämningen sådan att jag kände att det var ingen större idé att fortsätta att diskutera med den här mannen. jag drog en vals om jag måste var hemma en viss tid. Tackade för pratstunden. Vände mig om och gick.

Lusten att fotografera hade tyvärr avtagit markant. När jag är ute i naturen känner jag oftast en stort lugn och ett välbehag. Ur denna sinnesstämning hämtar jag både inspiration och lust att fotografera den natur jag har framför mig. Nu kände jag mig bara arg och irriterad. Då blir det inga bilder. Jag gick tillbaka till bilen en bit bort och körde iväg till ett annat ställe i Vattenriket för att ta en bit mat och fundera över fortsättningen på dagen.

#2

Stork

#3

Stork

På väg till ett annat ställe kom jag att köra förbi en nyslagen gräsvall. Där ute gick den en vit stork. Jag vevade ner rutan och tog några bilder. Storken brydde sig föga om att jag var där utan spatserade lugnt omkring det nyslagna gräset och spanade efter något ätbart.

#4

Trastunge

Jag körde fram till parkeringen vi det nya stället och åt en bit. Jag satt där en stund och funderade över dagens utveckling och vad jag skulle göra. Bäst som jag sitter där kommer det en liten fågel och landar på ett staket i närheten. Den ser så liten och ynklig ut i den stora vida världen att jag känner att jag måste försöka få en bild där den sitter. Jag vet faktiskt inte vad det är för en fågel. Att det förmodligen rör sig om en ungfågel av något slag. Har tänkt på ung rödhake, men den är för mörk för det tycker jag. Jag blir inte klok på vad det är.

#5

Gulärla

Gulärnan är lättare att identifiera. Varför har jag inte rätat upp stolpen kan det undras? Gör jag det skulle det se ut som om ärlan tippar.

#6

Röd glada

Turens sista fågel blir en röd glada. Jag har bestämt mig för att köra hemåt igen. Kan inte riktigt finna den rätta känslan.

TheInvisibleJackal

Inlagt 2021-07-25 14:21 | Läst 1608 ggr. | Permalink
Tråkigt med dessa enkelriktade skådare. Det närmaste jag har varit var utanför Lund där någon undrade var jag hade kikaren, i bilen sa jag och så blev det inte mer med det. Tycker det går ganska bra att söka av området med kamera o tele. Några fina bilder blev det iaf. Har själv inte varit mer än vid Håslövs ängar
pdahlen 2021-07-26 08:38
KOF gick dock ut med ett meddelande under häckningssäsongen att inte gå in i vassen och fotografera blåhaken utan att det fick göras från bryggan och att inte fotografera flodsångare med blixt som också hade gjorts. Men det är också viss motsättning mellan ornitologer om att lägga ut obsar eller inte, vissa vill hålla det hemligt för att inte få dit hundratals fotografer men också andra ornitologer. Sedan så är det inte bara motsättningar mellan dessa grupper utan även till markägare, vi har en plats där det varje år kommer jordugglor, det gör att det stundtals kan stå 30 bilar längs en smal väg som gör att det svårt att passera och markägarna har gått ut med att inte parkera nere på deras stickvägar.
Svar från TheInvisibleJackal 2021-07-26 09:40
Tack så mycket Peter!

Jag kommer själv från skådarleden och har aldrig haft några problem med att det funnits fotografer på samma plats. Bland en del skådare märkte jag ett grabb-skämtande förhållningssätt gentemot fotografer, men det stannade där - lite slänga käft skoj parterna emellan. När jag la tubkikaren på hyllan har jag märkt att det förekommer väldigt starka aversioner mot fotografer hos en del skådare. Samtidigt måste det sägas att många är nyfikna på om man fick någon bild.

Att det idag har blivit så mycket lättare genom olika rapporteringskanaler att få nyss om den ena eller andra arter är både på gott och ont. Samtidigt har tekniken underlättat otroligt för många att tämligen enkelt och prisbilligt att kunna ägna sig åt fågelfotografering än någonsin tidigare. Konfliktytorna mellan olika grupper har därigenom också ökat.

Att gå ut meddela förhållningsregler kring fotografering som KOF har gjort är ett sätt att minska störningen av vissa arter, men samtidigt är jag lite skeptisk. Att fotografera med blixt är inget jag själv gör, men jag vet att det mycket vanligt förekommande i både USA och Australien. Vad jag känner till finns det inga belägg för att det skulle vara störande. Däremot är många skådares uppspelande av olika fåglars sång och läten direkt störande.

Hälsningar Jörgen
Fågelskådare.........
Vad tror du de hade sagt om jag hade klampat in med en hund också dessutom?
Nä bättre att köra sitt egna race och inrikta sig på örn och gjuse ;)
Nåväl vi (Maja) har allt upplevt en hel del fina möten i naturen där inga fågelskådare med tubkikare finns!

Mycket fina bilder Jörgen, Gillar verkligen bilden på gladan :)
Vilken surgubbe......
Svar från TheInvisibleJackal 2021-07-26 10:12
Han hade förmodligen tuggat fradga.

Tack så mycket Joakim!
Instämmer helt med Joakim! Och särskilt bilden på gladan, den är jättefin!
Svar från TheInvisibleJackal 2021-07-26 10:12
Tack så mycket Björn!

Hälsningar Jörgen
Tror att svarttärnorna uteblir då deras häckning misslyckades i fjor och året innan också tror jag, synd för de fanns i mängd. Tror det var minken i huvudsak det berodde på. Minkfällor sattes ut, små häckningsflottar i vattnet för att hjälpa fåglarna, men minken är ett obevekligt skadedjur. I övrigt har det vuxit igen vid dammarna och det inte så kul att gå där längre. Mycket fågel har försvunnit där, inte bara svarttärnorna.
Svar från TheInvisibleJackal 2021-07-26 10:14
Tråkigt att höra. Har funderat på ett återbesök någon vår framöver, men det får kanske stå över.

Hälsningar Jörgen
Trist! Surgubbar och -tanter kan förstöra ens dag. Själv ägnar jag mig åt fågelskådning, inklusive "kryssande", och kånkar runt på både tubkikare och kamera. Dessutom har jag alltid hunden med mig. Man undrar vad "din" surgubbe skulle säga om mig?
Jag försöker alltid leva efter devisen "inte störa, inte förstöra", både avseende mig själv och min hund. Trots detta råkar man emellanåt ut för någon självutnämnd väktare, som man gör bäst i att negligera. Fota på, vi vill se fler bilder från dina fågelrika trakter!
Svar från TheInvisibleJackal 2021-07-26 10:37
Tack så mycket Yvonne!

Dessa bakåtsträvare som helst skulle vilja införa husagan igen. Vad har de för glädje av naturen om de hela tiden anses behöva korrigera andra naturintresserade?
Jag kommer själv från skådarleden, men har lagt ner den biten till förmån för fotograferandet. Släpande också med tuben i början, men efterhand som fotografering tog över hand blev den alltmer bara i vägen. Håller med om din devis. Det är många gånger jag låtit bli att ta en bild för att jag känt att jag kommit för nära och istället backat undan. Fast sitter jag ner en längre tid kan jag få många fåglar och djur att känna sig lugnare trots min närvaro. Att bli en del av naturen och inte bara vara en tillfälligt förbiilande. Det handlar om tålamod.

Hälsningar Jörgen
Ja, ibland stöter man på människor som det inte går att argumentera med för fem öre. Synd att det delvis sabbade din dag. Du fick ändå några riktigt bra bilder och jag gillar särskilt gulärlan och gladan.
Hälsningar, Bjarne
Svar från TheInvisibleJackal 2021-07-27 14:45
Tack så mycket Bjarne!

Jag måste nog säga att den övervägande majoriteten man möter ute är trevligt, men så finns den och annan som inte är riktigt navlad. Tror att oavsett sammanhang skulle dessa människor hitta något att slå ner och anmärka på. Ja, han sabbade min dag, men efteråt har jag tänkt på att mest sabbar han nog för sig själv genom att vara så vrångsynt. En del människor väljer på egen hand en törnebeströd stig i livet.

Hälsningar Jörgen
Ajaj det där är lite jobbigt ingen tolerans eller nyanser. Trist att det sprrd sig över dagen och fortsatta fotografering.
Bilderna du fick med var fina särskilt gladan
Svar från TheInvisibleJackal 2021-07-28 09:36
Tack så mycket Nini!

Inte riktigt den dag som jag hade tänkt precis, men tyvärr så möter man ibland; tack och lov väldigt sällan, någon vars personlighetstyp är inställd på aggressiv konfrontation istället för nyfikenhet och diskussionslusta.

Hälsingar Jörgen