- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Mera kameratjat - jag har gjort en Fröderbergare

I början av veckan gjorde jag ett hastigt köp. En trettiofemma inhandlades av en annan medlem här på Fotosidan. Gluggen damp ner igår och idag har jag testat den ordentligt. Bland annat under en liten dagsresa till Kristianstad där jag spenderade några timmar i ömsom skyfall och ömsom tryckande åskvärme.

Jag skulle kunna skylla denna plötsliga affär på Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg. Det är nämligen han som har inspirerat mig till att vilja försöka använda min Canon 5D Mk II som ständig följeslagare och allroundkamera istället för att grubbla på en massa andra alternativ.

Å självklart fungerar kombinationen mycket bra. Kameran är som bekant väldigt kompetent och lättarbetad. Utan batterigreppet och med en normalglugg på är både storleken och vikten klart hanterbar. Det känns inte särskilt besvärligt att bära omkring på grejerna.

Däremot kan jag väl tyvärr inte säga att upplevelsen är lika smidig och spontan som med exempelvis Leican. 5D:n är en bulkigare kamera och man behöver en väska att kunna stoppa undan den i emellanåt vilket jag personligen sällan känner något behov av med Leican.

Framöver kommer jag nog främst att använda utrustningen när jag under mera planerade former ger mig iväg med målet att just gatufotografera. Alltså fortsätter jakten efter den där smidiga vardagskameran som känns behändig att ha med överallt och nästan hela tiden.

Kanske finns den trots allt närmre än jag tror. Jag har nämligen fått kontakt med en man här i Karlskrona som har ett femtiotal gamla analoga kameror som han tänker sälja. Allt från Hasselbladare och Leicor till proffskompakter. På måndag ska jag göra ett besök hemma hos honom. Det kommer att bli riktigt spännande. 

Inlagt 2013-06-01 21:17 | Läst 6489 ggr. | Permalink
Mycket trevlig bildserie! Jag gillar särskilt att bakgrunden är olika varje gång, så att man ser att det har förflutit tid mellan rutorna.

I övrigt håller jag helt med dig angående bristen på trevlighet hos kamerautrustning. Det spelar ju ingen roll att man får jordens bästa bildkvalitet om kameran är lika spännande som en tvål.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-01 21:56
Tack Martin!

Precis, kameran är helt suverän - men spännande som en tvål :-)

Som sagt, när jag är ute med målet att gatufota eller annat, då är det inga problem. Men personligen vill jag ha en smidigare kamera till det där vardagsskjutandet.
Makten 2013-06-01 22:08
Jag tror att få på FS skulle vara mer passande för en M9 än du;-) Costa-Chorta, javisst. Men...
Skön bildserie!
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-02 09:52
Tack för det Björn.
Fin bildserie, jag konverterade själv till digitalt för ett antal år sedan och har aldrig ångrat mig, jag har två kameror som jag flexar mellan, en digital Leica med ett fast 35 mm objektiv och en Nikon D700 med en massa olika objektiv fast jag använder i princip några få fasta, däriblan ett Voigtländer 20 mm som gör kameran lätt och behändig, jag har även ett Voigtländer 40 mm som är lika litet, i övrigt kör jag endast men Nikonobjektiv där den fasta och analoga 50 1,2 är min favorit.

Leican brukar jag använda när jag är på resor eller vill stoppa ner kameran i jackfickan, annars kör jag alltid med Nikonkameran som är en favorit.

Det som jag saknade hos de tidiga digitalkamerorna var känslan men D700 tycker jag är tillräckligt nära, den kan i princip inget annat än att ta bilder, men det är även det enda jag vill att den skall göra, jag gillar inte tramsiga och onödiga funktioner.

När jag ser bilder funderar jag aldrig på om de är digitala eller analoga, en bra bild är en bra bild.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-02 10:00
Ja, det gäller att hitta sin kombination - och det är väl vad jag håller på med just nu. Mitt mål är att skala ner till exakt de prylar som jag behöver och göra mig av med resten. Därför har jag redan sålt av en del.

5D:n kommer jag gladeligen att använda när jag exempelvis är ute med målet att just gatuplåta. Den är min yrkeskamera också som jag använder när jag gör fotojobb ibland.

Leican är min analoga favoritkamera och den jag kör mitt projekt med här hemma i stan eller när jag bara är sugen på att plåta analogt i olika sammanhang.

Det jag nu letar efter är den där smidiga lilla allroundkameran som kan hänga med när de andra två alternativen känns för bökiga. Jag får se vad jag kommer fram till så småningom...
Skitfin bildserie!
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-02 10:32
Tack och bock Mats!
Kul bildserie.

Jag hoppas att du kommer att trivas med kombon. Trots min filosofi att försöka utnyttja det man har till max så måste jag ändå hålla med Martin. Du skulle verkligen utnyttja en Leica M9 på rätt sätt. Den skulle passa ditt fotograferande. Men den kostar och 5D2 är också en kompetent bildmaskin.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-02 10:46
Jodå, jag trivs absolut med kombon. Ditt tänk är logiskt och sunt och 5D:n kommer att bli min gatufotoutrustning framöver, förutom när det gäller mitt pågående projekt är i Karlskrona då. I det fallet gäller analogt.

Angående Leica M9 så är det såklart lockande, men jag tycker det handlar om alldeles för mycket pengar. Kanske längre fram, eller om andra tillverkare släpper något spännande och mera prisvärt.
En charmig liten bildberättelse :)

PS! Kameratjat, den där Leica M Mini verkar ju inte ett dugg intressant om man får tro ryktena. Zoom med dålig ljusstyrka och ingen inbyggd sökare :/
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-03 10:23
Tack Johan! :-)

Leica ger jag inte mycket för i sammanhanget. Att det lär bli en överprissatt grunka som bara når halva vägen är nog ganska sannolikt.
Systemkamera tycker jag funkar fint som gatukamera utomhus men inomhus i intimare tystare miljöer kan det kännas lite dumt att plocka upp besten. Starkt att ta bilder i en tågkupé med en 5D:a. Inga protester/blickar?
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-03 10:26
Visst "klonkar" 5D:n irriterande högt i vissa sammanhang. Men just i det här fallet var framförallt mamman så inne i sin surfplatta att tåget nog hade behövt spåra ur för att hon skulle märka något :-)
Kan du leva med 40mm så har du Canons pannkaka, märks ju knappt på ett hus som 5D :-) Har du inte enorma krav på huset och är "Canon fotograf" finns alltid 100D nu. Det huset med 40mm pannkakan går ned i en lite större ficka. Plus att den tar alla dina andra objektiv. Alternativ 2 är att vänta på en bättre version av EOS M :-) Gillar personligen Canons tänk här med att kunna köra samma objektiv "överallt", även om de kanske inte riktigt är där än.
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-03 10:28
Ja, Canons 40-glugg är smidig. Får se vad jag hittar för lösning framöver :-)
Ingen kamera är bättre än den man alltid har med sig, analog som digital!
Ett objektiv räcker långt särskilt en 50a eller 35a.
Fin och berättande bildserie.
Vist skulle en Leica ME med 35a eller 50a sitta fint.
Göran
Svar från Joakim K E Johansson 2013-06-03 10:29
Tack Göran!

Det finns mycket som skulle sitta fint ;-)