Att spegla det jag gillar.

En vanlig Gråsparv, och en ovanlig..

En vanlig Gråsparv ser oftast ut så här..

Men ibland kan man även möta en ovanlig Gråsparv, då kan den se ut så här..

Då har den ett 'tillstånd' som kallas Leucism där det blivit brist på pigment i fjädrarna eller bara en del av fjädrarna, men det är ingen Albinism det handlar om då.. Har man spanat lite extra på fåglar genom åren så dyker det troligen nån gång upp en fågel med inslag av Leucism, själv har jag sett både Björktrast, Koltrast och en Skata med denna pigmentbrist tidigare, och även denna dag när Gråsparven fotades här så fick jag syn på en Koltrast med lite Leucism, de bilderna finns i slutet här. Dessa bilder är tagna nu i januari i mitt närområde Tantolunden i Stockholm, fotat med Z50 + FTZ + 80-400 mm.

Samma dag så fanns även den här Koltrasten här med sitt vita streck på vänster vinge.. egentligen ganska snyggt!

På höger vinge fanns inte den här 'problematiken'..

Tack för mig!

Inlagt 2020-01-07 18:59 | Läst 2331 ggr. | Permalink
Tack för kunskapen och fina bilder
Svar från ehrsa 2020-01-07 20:54
Hej! Hade tur där att få träffa på denna halvtama Gråsparv, man hoppas ju oftast att det är nån spännande raritet som man ser, men så är det ju alltför sällan.. :-) Det såg ut som den blandat sig med en Snösparv, kanske..Tack! Bengt.
Hälsn!
Intressant och fina bilder är det också. Ser ju ut som du har haft lite sol, själv har det varit igenmulet här nere. Ytterligare en dag man fick kämpa med ISO
Svar från ehrsa 2020-01-07 21:03
Hej! Det var nog från nyårsafton och ett par dar till som det var mestadels sol här, det kändes riktigt lyxigt! Imorgon och på torsdag är det utlovat en hel del sol också.. kanske +10° imorgon dessutom.. börjar snart kännas konstigt det här milda vädret! I förrgår kväll hade allt färgats vitt här av snö, på morgonen efter var allt bortregnat och så var det +4° igen, det har det varit dygnet runt i månader snart.. Gråsparven här såg ut som den fått lite gener från en Snösparv.. Var också ute en liten sväng idag, och det var 'hög-ISO' förhållanden.. Hade en Sparvhök men jag har inte kikat på resultatet än.. Tack! Peter.
Hälsn!
Vilka fina bilder på fåglarna, den pigment fattiga gråsparven var riktigt fin :)
Roligt med information också tack!
Svar från ehrsa 2020-01-07 21:06
Hej! Ja, sparven var vacker! Den såg ut som den fått lite gener från en Snösparv.. dom är riktigt fina! Oftast blir det väl en nackdel med såna här förändringar, den är lättare att upptäcka för ev. predatorer.. så dom sållas nog bort.. Tack! Joakim.
Hälsn!
Joakim88 2020-01-08 09:49
Googlade på snösparven och det var mig en grann fågel! Ja det är nog som du säger ett lätt byte för predatorerna tyvärr, men man kan ju hoppas att denna får leva länge :)
Verkligen intressant! Jag hade för mig att fjädrarnas färger skapades genom diffraktion, men det är bara en metod av många. Kollade

https://academy.allaboutbirds.org/how-birds-make-colorful-feathers/

och det finns flera olika pigment! Plus de ofta skimrande färger som skapas med diffraktion. Fjädrarna har då strukturer som hanterar ljuset på nanoskala.

(Och varför har då fåglarna dess färger? Darwins teori var att hannarna kan uppfattas som mer attraktiva av honorna ju rikare färgspel som i påfågelns fall ju uppenbarligen passerat gränsen för vad som är funktionellt till vardags.)
Svar från ehrsa 2020-01-07 22:12
Hej! Tack för 'mot-info'.. :-) Ja, visst är det spännande, tror det är just Skatornas vackra blänk, liksom Gräsandshannarna med sina starka färger på huvudet som växlar mellan starkt grönt till lila beroende på vinkeln till solen.. Även fjärilar verkar ha de där egenskaperna.. 'evolutionen' är fantastisk! Tack! Måns. Ha det så bra! Hälsn!
Kvalitetesbilder också på en gråsparv.....Som jag kommer ihåg har jag sett leucism bland änder vid ett par tillfällen, kommer ihåg att jag googlade då och fick klart för mig att albinism r betydligt ovanligare. Hälsningar/ Björn
Svar från ehrsa 2020-01-07 22:23
Gråsparvar är bra, man kommer dom ofta nära.. dom gillar oss människor! Man ser ju aldrig Gråsparvar ute i skogar, dom finns bara där det finns människor.. Sällskapliga fåglar! Jag tror att det finns Leucism hos de flesta fåglar även hos änder! Men där kan det nog vara viss avel ihop med andra andarter som gjort dom ibland helt eller halvt vita! 'Parkankor/änder' brukar man ibland kalla dom.. Och dom är nog rätt så utsatta för predatorer, eftersom dom sticker ut lite för mycket för att klara sig på längre sikt.. Tack! Björn.
Hälsn!
Kul när det dyker upp någon som skiljer sig från mängden. När jag ser dina bilder blir jag påmind om en pilfink som vi hade här hemma vid matbordet för många år sedan. Den var helt vit på hjässan. Tror den syntes till i nästan två och ett halvt år innan den försvann. Men vackra är dom även om dom är grå.
Sten
Svar från ehrsa 2020-01-08 11:19
Hej! Kul med Pilfinken, det gör ju att man verkligen känner igen den på individnivå! Jag ska hålla utkik efter den här Gråsparven, den fanns vid en av kolonistugorna här i mitt närområde som jag ofta går förbi, så jag kommer enkelt att kunna se den, men hittills har jag inte sett den igen.. tyvärr! Det finns också en Steglits här i området där undre näbbhalvan är några mm. längre än den övre på en individ. Den individen såg jag redan för ett par år sen, och nu såg jag den igen i höstas, möjligen är det samma individ eller så är det något som gått i arv.. För några år sen fanns det en Kråka här uppe på Tantoberget som hade nått problem med 'rösten' när den kraxade, den lät verkligen som en hes Kråka när den försökte göra sig hörd.. det lät hur lustigt som helst! Rätt så tam var den också.. den kände jag igen i flera år, men den föll nog för åldersstrecket sen.. Det blir som att man saknar just den individen! Men det finns fler halvtama Kråkor där, dom håller ofta till där på berget, ibland kommer det större flockar med både Kråkor och Kajor som stannar till just där, senast igår såg jag den större flocken komma när det började skymma.. Möjligen övernattar dom i träden där uppe..? Tack! Sten.
Hälsn!
Sten Björklund 2020-01-08 13:35
Roligt att läsa din kommentar, jag känner igen så mycket. Talltita verkar ofta ha längre undernäbb än över. Ser ofta sådana. Om det ska vara så vet jag inte, kanske nöts den inte som den ska. Ser ju inte ut att lida av defekten. För många år sedan hade vi också en skata som inte lät som den skulle. Den fanns i området hela sommaren men den försvann obemärkt. När man gick från garaget så kunde man höra den från nått håll och man visste att nu är den här.
Sten
Snygga bilder Jan.
Det är lustigt med ovanliga färgvarianterna för det är inte alltid lätt att se vilken fågel det ska vara. Jag hade en leucistisk bofink hemma på tomten för 10 år sedan.
Svar från ehrsa 2020-01-08 11:26
Hej! Aha, ja då vet du hur konstigt det kan se ut! Första intrycket när man ser en sån här är att det kanske är nån raritet.. men så är det ju sällan, tyvärr! Får annars en känsla av att just Koltrastar ibland kan ha lite knepigheter med sina fjädrar.. kanske det är någonting när dom växlar från att gå från ungfågel till vuxen individ.. kanske att pigmenten inte riktigt hänger med.. tror att jag 'sett över en längre tid' har sett en handfull Koltrastar med knepigheter i fjäderdräkten.. Fina är dom ändå, den här Gråsparven såg riktigt bra ut! Tack! Hannu.
Hälsn!
Fina närbilder på dina olika Gråsparvar och det var intressant att få veta vad som orsakar färglösheten, du fick också fina porträtt på en Koltrast med en färgskiftning-
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2020-01-08 11:34
Hej! Ja, dessa fåglar med sin 'Leucism' var ju förutom att dom var ovanliga, så var dom dessutom riktigt vackra! Gråsparvar är trevliga, dom gillar oss människor dessutom! Man ser aldrig en Gråsparv ute i skogen, dom finns bara där vi människor finns! Samma gäller väl Pilfinkar också.. Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Ah..trevlig information och en pollett trillade ner..Vårt förrförra boende i kåk inne i centrum hade under lång tid en Koltrast med vitt på stjärtfjädrarna vid matningen. Det var väl nåt sånt då..
Gråsparven kanske vill likna en Ripa ;) Väldigt skarpa och fina bilder..och lite sol höjer ju också till trivsel.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2020-01-08 13:00
Hej! Ja, just Koltrastar verkar ha en liten tendens till att ha några ljusa fjädrar ibland, har troligen sett lite sånt på kanske 4-5 stycken sett över en längre tid.. Troligen har Gråsparven här lite smak för att det var dags för en 'vintergarderob' nu.. synd att vi saknar snö bara.. tydligen är det +10° här nu.. ur led är tiden! Tack! Gunte.
Hälsn!
Den var riktigt fin med sin fläckiga dräkt. På människa heter det vitiligo, min mor har det.
Svar från ehrsa 2020-01-08 17:01
Hej! Tycker också den var fin! Lite finare än de vanliga sparvarna t.o.m.. Ja, det är ju inte alltför ovanligt med 'vitiligo', man ser det väl oftast på sommaren när övrig hud blir brunbrända, men inte de delar som förblir bleka! Tack! Stefan.
Hälsn!
Hej Jan!

Som vanligt jättefina bilder och de pigmentbrister dessa individer visar upp är ju snyggt! Kanske just för att det är ovanligt. Lite nyfiken på vilken bländare och ISO du använde, det är bra skärpedjup på fåglarna.

Apropå att identifiera individer så kan jag passa på att berätta om en Ladusvala som saknade en av sina bakre pennor (kallas det så?) Den var lätt att identifiera då den kom tillbaka på våren till samma bo som den alltid hade efter en långväga resa. Men en vår efter många års besök så dök den inte upp, troligen var den gammal och dukat under för sin höga fågelålder. // Hälsar Bertil
Svar från ehrsa 2020-01-08 21:45
Hej! Håller med dig, visst är dom vackra dessa fåglar trots sin 'Leucism'! Tycker alla Koltrastar borde ha ett sånt där vitt streck på vingen.. kanske det är 'evolutionen' som fått fram dessa fåglar.. om 100 år kanske alla Koltrastar ser ut så där! Vi får hålla koll då.. :-) På den 'ljusa' Gråsparven så säger exif: ISO 320 1/500 sek. f/6,3 exponeringskompensation -0,7 steg och 600 mm. brännvidd (egentligen ett 80-400 mm. zoom, men på Z50 blir det x1,5 i brännvidd) Koltrasten har exif: ISO 320 1/320 sek. f/6,3 exp.komp. -2,0 steg och 600 mm. brännvidd. Kul med Ladusvalan du berättar om, fåglar verkar klara rätt mycket.. kommer dom bara åt mat så fungerar väl det mesta! Tack! Bertil.
Hälsn!
Så vacker den var ! Jättefina bilder.
Jag hade ju en nästan vit gråsparvunge här förra sommaren.
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2020-01-08 22:23
Hej! Aha.. ja du ser.. 'vi' som spanar mycket på alla möjliga fåglar vi ser förr eller senare fåglar som är lite lustigt färgade.. då är det troligen 'Leucism' det handlar om! Och det blir ju ganska snyggt också ibland! Både Gråsparven och Koltrasten ser ju riktigt bra ut här! Blir intressant att se om man kan få syn på dom även framöver, nu när dom har kännetecken.. Tack! Ing-Marie.
Hälsn!
imse 59 2020-01-08 22:50
Jag kollade min blogg om den vita sparven nu och den fanns i Juni 2017, tiden går visst lite fortare än man minns. Det var även en ljus sädesärla med där.
Sitter m mobilen nu då jag kan inte länka den men du kan ju leta på den om du har lust
Svar från ehrsa 2020-01-09 12:29
Var in och kikade på både Gråsparven och Sädesärlan, kommer ihåg dessa fåglar.. det verkar vara väldigt olika hur det här med Leucism visar sig, Gråsparven såg ut att vara doppad i mjöl helt och hållet.. ärlan verkade mer 'distinkt' tecknad med sina olika färger.. Kul! Vi får fortsätta spana på dom som sticker ut! :-)
Hälsn!
Nu hittade jag essän om Darwin och fåglarnas färger och annat som kan synas onödigt.

https://kvartal.se/artiklar/skonhet-for-skonhetens-skull/
Svar från ehrsa 2020-01-15 10:55
Tack Måns för länken! Intressant!
Hälsn!