Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

Liv och rörelse runt Gamla Stans olika vatten..

***

Känns som det finns en del att se och även fota runt stadens inre vattenområden i Stockholm, men så är det ju alltid oavsett årstid egentligen! Så här kommer lite bilder från en och samma promenad runt Gamla Stan för kanske en vecka sen, och allt är fotat i JPG med Z50 + Z dx 50 - 250 mm. i jämförelse med fullformat blir det 75 - 375 mm. brännvidd. 

Gick ett motsols varv runt Stadsholmen med början här vid Munkbrokajen nära T-banan..

*

Sen gick promenaden vidare in mot den nya 'Vattenparken' som varit öppen i ett par veckor nu..

   

Gick upp på 'Guldbron' en liten bit för att fota Fisktärnor i 'bassängen' närmast Gamla Stan, har upptäckt att det finns ett gäng med kanske 10 Fisktärnor som rör sig lite runt i vattnen kring Gamla Stan, min gissning är att det kanske är 'ungtärnor' som inte är häcknngsmogna än.. men vad vet jag? Upplys mig! Hur som helst så har dom 'hittat' den här nya bassängen vid Slussen att dyka i vilket dom gjorde frekvent! Kul, ännu ett ställe att spana på under mina återkommande promenader från city och hem..

             

**

Fortsatte vidare Skeppsbron bort, mot Norrström och 'grynnan' nedanför Operan nära 'fågelmatningen' (vintertid) och där fanns dessa, såg dom här redan i april nån gång, tror att dom häckar någonstans i närområdet.. okänt var?

     

**

Sen gick jag vidare lite 'uppströms' och som så ofta så såg jag 'Riksdagshägern' redan på håll, den är kul och det känns som det ofta händer nått där.. Den stack ifrån sina jaktmarker här redan efter att regnovädret 'Hans' passerat över Sverige i augusti förra året, då öppnades alla dammluckor som fanns för att kunna hålla vattnet stånden från Mälaren, vilket gjorde att Riksdagshägern inte längre kunde stå på sina olika fiskeplatser här, sedan regnade det mycket under hösten, och en hel del snö kom inåt landet, så det höga flödet har egentligen fortsatt till för kanske en månad sen.. och då var Hägern tillbaks på sina olika platser, just här på gräsytan nedanför Riksdagshusets norra sida, mittemot Ulf Kristerssons tjänstebostad..

Här står jag på Riksbron när den ville byta position..

Och hit skulle den.. 'reglerbommen' för vattenflödet ut från Mälaren rakt under Riksbron!

Fler som fiskar här..

**

Promenerade vidare motsolsvarvet ut på Riddarholmen vidare bort mot T-banan Gamla Stan där en ny 'beach' har ställts i ordning kajnära för 'västersol', som flödar bäst här med utsikten ut mot Riddarfjärden..

Tack för mig!

Postat 2024-06-20 12:20 | Läst 307 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Slussen 2.0..

***

Det är väl så man får se det, dagens öppnande av en större del av det 'nya' Slussen men som ändå fortsätter att byggas kanske ett par år till. sen kanske det blir Slussen 3.0..

Fint blev det i alla fall, och rätt så många som var där och tittade på det nya som nu blivit tillgängligt för både gående och cyklister, eller bara personer om sitter eller ligger på olika trappavsatser och bänkar. det är fint läge för 'Södersol' här.. Allt här fotat med Iphone 12.

Här går jag på Söder Mälarstrand där det södra och som jag förstår nya utloppet av vatten från Mälaren finns.. Här kan man nu ta vänster och gå direkt över till Gamla Stan mot Munkbroleden/kajen.. Hela området här heter numera 'Vattentorget'..

Också södra avtappnigen av Mälaren.. Bra med sittplatser dessutom!

Här är själva båtslussen, ligger mellan de två bredare öppningsbara vattenflödena och vid behov går även denna del att öppna för tömning av Mälaren..

Själv står jag här på en öppningsbar bro som öppnas vid passage av slussande båtar. Vid extrema vädersituationer så kan sällsynt vattenståndet i Östersjön ha högre vattenstånd än Mälaren.. det vill man inte eftersom Mälaren är en viktig dricksvattentäkt.. Det hände senast nån gång på 80-talet om jag minns rätt.. Då rann det in vatten i Mälaren istället för tvärtom, tror det var  140 cm. över 'medelvattenstånd' på saltsjösidan under en natt bara.. Sånt 'inflöde'  kan tydligen 'nya' Slussen också hindra bättre än den gamla.. 'Mälarnivå' på vattenytan hitom den reglerbara 'bommen'..

Vattenflödet från Mälaren är i stort sett avstängt nu sedan nån vecka, det har ju mest varit fint väder och lite regn, här är den 3:e och norra avtappningen, som egentligen fanns även under 'förra' Slussen, men doldes av gator och betong men öppnades vid större flöden, och hette Nils Eriksson slussen, själva båtslussen hette tidigare Karl Johan slussen, okänt för mig om den nybyggda har kvar sitt namn?

Här är bommen för att reglera vattenavtappningen för 'gamla' men 'utökade' Nils Eriksson slussen..

Nöjer mig med dessa bilder nu, har nått problem med 'Adoberelaterade' redigeringsprodukter nu, okänt varför?      Tack för mig!

Postat 2024-06-06 22:50 | Läst 383 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera