Tillvarons fångade bilder..

Att spegla det jag gillar.

I lördags så kom dom, med lite 'förbismygande' dagar innan.. Och sommaren är därmed bekräftad av de som vet.. 😎

***

Det vet Tornseglarna bäst! Och hade dom då 'rätt papper' för att ta sig över gränsen hit i dessa 'knepiga' tider..? Jodå här är beviset, passen har numera och kanske sedan länge (men det vet inte jag..) tre individer Tornseglare instansade på passets framsida och 'pärm'.. Sånt gillar man så klart! Så välkomna även om ni var 4 dagar sena jämfört med 'mediandatum' (20:e maj) för er ankomst, och därmed den senaste ankomstdagen hittills sett över kanske 15 år, men våren har ju varit allmänt kall här, så det är nog högst rimligt..

Den 'första' Tornseglaren har jag redan sett och fotat, och det var under måndagen den 19:e maj, och den fotades på förmiddagen från min balkong på rätt så hög höjd.. En ensam 'förbiflygande' individ som hade en ganska rak flygriktning åt NO, vilket är rimligt för de som ska längre norröver! Sen såg jag en till individ på sena eftermiddagen samma dag som flög i samma riktning mot NO..

Bilderna här från måndagen 19:e maj..

   

**

De individer som hör hemma i 'mina' kvarter och som brukar komma nu 'i dagarna' flyger alltid runt just här med viss regelbundenhet även den första dagen som dom anländer, allt hänger på att det måste finnas tillräckligt med insekter i luften som 'flygbränsle' för annars kan dom dröja några dar till, men det har aldrig tidigare varit mer försening än 3 dagar, och just då har det varit en kallare vår, lite som denna vår också har varit just här..

Men så kom de då i lördags den 24:e maj, och har setts här varje dag sen dess, och även lite 'motflygningar' mot tidigare års häckningsplatser har setts, bra minne har dom som så många andra fåglar.. Här är lite bilder tagna med början i lördags och de tre sista bilderna under dagens förmiddag..

     

       

Så här flyger inga Tornseglare, som INTE bor här.. Bara sedan tidigare års boende här busar runt likt dessa.. fotat på förmiddagen just idag!

 

Allt fotat med Z50II + F 300 mm. PF = 450 mm. brännvidd.

Postat 2025-05-26 12:35 | Läst 349 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

'Smyghägern'..

***

Har sett den här Gråhägern under ett antal år nu, och det är kul att se att den återvänder till sina inlärda platser för sitt fiske, och det kan vara både på norra och södra sidan av Riksdagshuset i Stockholm, och det är samma häger som återkommer. Den har en (oläsbar) 'ring' på höger ben straxt ovanför knät..

Här är det bilder fotade vid Norrström på norra sidan om Riksdagen, här tagna från Strömgatan nära UD, mot Riksbron..

           

Här ses också ofta Riksdagens egna Strandskator på gräsplätten mittemot statsministerns bostad, dom återkommer likt hägern varje år..

 

På samma gräsyta står gärna hägern och solar eller bara tar det lugnt, och smälter maten kanske..

 

Står man på Riksbron går det ofta bra att fota Fisktärna där, den/dom återkommer gärna regelbundet i samma varv och man är ibland för nära, lite svår att hänga med..

             

Sen är det 'smyghägern' då, här har den ställt sig på 'reglerbommen' under Riksbron med näbben in mot Mälaren..

             

 

Övervakad..? Nej då..

Allt fotat med Z50 II + F 300 mm. PF = 450 mm. brännvidd.

Tack för mig!

Postat 2025-05-23 12:40 | Läst 317 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

'Krokhalsad svan', ny art..? 🦢

***

Upptäckte den här 'nya' arten för några dagar sen när jag satt på 'min' bänk med Guldbron vid Slussen i ryggen, med utsikt mot saltsjön, den och en partner kom inifrån Mälaren och passerade Slussen och landade straxt efter borta vid Skeppsholmen. Såg då under pågående fotografering att svan nr. två var speciell.. Den flög inte med rak hals som alla andra svanar brukar göra, den flög med en 'krökt hals'.. Har aldrig sett en sån Knölsvan tidigare..

Vad som 'felas' den här Knölsvanen vet inte jag.. 

       

Annars så är det Fisktärnor som lockar mig mest nere vid Stockholm Ström nu när dom har anlänt, dom är rätt så svåra att få optimala bilder på med sitt omväxlande och graciösa sätt att flyga 'hit och dit' och kamerans AF hjälper verkligen till, och det är oftast fotografen som inte hänger med när bilder 'missas', och som man numera får skylla på.. Gillar 'utmaningen' att nu kunna få snabb fokus på tärnor så här!

         

Här fler Fiktärnor fotade från en av de bänkar som också finns vid Munkbrokajen på södra sidan av Gamla Stan, och byggnaderna man ser i bakgrunden finns på Södermalm, Katarinahissen m.fl..

     

Allt fotat med Nikon Z50 II + Nikon F 300 mm. PF = 450 mm. brännvidd.

Tack för mig!

Postat 2025-05-16 12:45 | Läst 298 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

'Murgrönemassaker' i maj 2025..

***

Noterade i veckan som gått när jag gick en liten runda upp på Tantoberget i mitt närområde att någon (troligen 'koloniägaren') gjort processen kort med den magnifika Murgrönan som omslingrar en större Lönn (?) på södra sidan om berget, en växt som är grön och fin året runt och som jag brukar kalla för 'Murgrönemannen' eftersom den liknar en mänsklig varelse där den står med ena underarmen hängande.. När den blommar i oktober nån gång så brukar doften kännas starkt flera meter därifrån, och insekterna som svärmar där brukar vara många just då men nu är det slut även om den inte hunnit vissna helt än, stammarna är avsågade med nån meter mellan 'sågsnitten', trist! Här är de sista bilderna på 'Murgrönemannen' och dess sågade snitt..

'Murgrönemannen' där man ser att allt är avkapat nedtill..

 

Här kommer också lite bilder från Tantolunden och dess lilla berg fotade samma dag..  Vissa vår/sommarblommor har redan gjort sitt..

En Gråsparv..

Här en lite 'risig' Talgoxe, kanske inte helt frisk..

Eller nybadad..

En Rödhake noterades också..

'Totempålens' nuvarande skick, hittills 'oklottrad'..

En del Ringduvor noterades från en bänk vid 'bergets' topp.. Brukar vara första vårfågel här och kommer redan i februari, och ser alltid förvånade ut..

   

Allt fotat med Z50 II + och F 300 mm. PF. & Iphone 12.

Tack för mig

Postat 2025-05-12 13:19 | Läst 337 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

'Riksdagshägern', inte som andra hägrar.. 👙 🎣 🐟

***

Det är en häger som återkommit under flera år, men tog några år för mig att upptäcka var den har sina favoritplatser och till vad..

När jag promenerade förbi där för ett par dagar sen på eftermiddagen, så visade den upp hela sitt register vad gäller att sola / flyga / fiska / äta sin lunch / och spana efter fler måltider.. Allt hände på knappt 15 minuter när jag råkade passera vid Riksbron nära Riksdagshuset, själv kom jag direkt från en fisksoppa till lunch i Hötorgshallen, och fisksoppa är en favorit hos mig med!

Här upptäckte jag hägern denna dag på en av sina favoritplatser, och fotad mellan 15:26 - 15:39. Såg bl.a. det beteende jag upptäckte förra sommaren, där den bara står och solar med vingarna utbredda neråt, det hade jag aldrig sett tidigare då och jag har sett många hägrar genom åren.. Kanske är det bara den här speciella individen som använder sig av den här lite gymnastiska 'posen'.. Den står still med vingarna utbredda neråt, som en extra 'lat Storskarv'.. Men den har också en jaktmetod på fisk lite som en skarv och tycks ibland doppa sig helt i vattnet, när den tar fisk här från 'reglerbommen' för vattenståndet i Mälaren. Kanske behöver den torka sina vingar efter såna dopp.. Därav solandet på gräsytan, kanske!?

Här upptäckte jag den när jag kom gående nära i slutet på Drottninggatan, här ser man den ofta på gräsytan där den bara står och tar det lugnt..

     

Sen såg jag att den började piggna till och kanske ville röra lite på sig..

             

Efter ett varv in över 'bommen' som reglerar Mälarens vattenstånd så landade den straxt efter den flygturen..

   

Genast efter att den landat så började den spana efter fisk på 'Mälarsidan'..

   

Jag upplever det som att hägern hoppar i vattnet helt och hållet, det är bottenlöst och några meter djupt där, har själv dykt på den sidan bommen..

       

Den tycks 'flaxa' sig upp på kanten till bommen igen..

             

Där satt den..

Dags att spana efter en till..

   

Här utspelade sig det hela under 15 min. vid min promenad hem från 'city'.. Bilden något 'uppljusad' just där hägern står, när jag lämnade området..

Allt fotat med den lätta och skarpa 'kombon' Z50 II + Z dx 50 - 250 mm. som då blir 75 - 375 mm. i brännvidd.

Tack för mig!

Postat 2025-05-08 13:28 | Läst 313 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera