Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Det är ju bara en gråtrut eller...?

Hej!

Idag är det Good Friday! Låter bra mycket bättre än långfredag men det var inte det som var ämnet, det blev visst en urspårning direkt...

En gråtrut är inte mycket att hurra för, inte direkt favoritfågeln att fota. De är gapiga, skiter på våra båtar, bilar, tar små fågelungar eller ägg så fort de får chansen. Tror inte de är så omtyckta faktiskt.

Jag bor mitt i landet i Jönköping så vi har inte så mycket trutar som ni kustbor men under flyttningstiden, alltså just nu stannar en och annan till hos oss med. Precis som mitt foto-objekt gjorde. Vid en brygga i Munksjön, centrala Jönköping.

 

En helt vanlig gråtrut men som ni ser är den ringmärkt, dels med ordinarie stålring samt en plastring. Plastringen gick att läsa av, orange med 2165 i siffror. Efter ett tips fick jag reda vart jag skulle skicka mina uppgifter och bara efter två dagar fick jag ett svar.

Gråtruten var ringmärkt som vuxen/adult den 30/1 2009 i Scarborough, North Yorkshire(nordöstra England), kontrollerades samma vår i södra England vid Durgeness(mitt emot Calais vid Engelska kanalen) den 24/3 efter det är det inga fynd förrän nu när jag fick syn på den vid Munksjön.

Färgringmärkning är ett bra system för att kontrollera hur fåglar flyttar, vart, när mm samt att få reda på hur gamla de blir. Fördelen är att de inte behöver fångas in igen för att få fakta, det räcker att ha en kikare. Givetvis funkar det bara på lite större fåglar. 

Här en annan bildskön gråtrut, tycker i alla fall jag.

Ha nu en skön påsk!

Daniel

 

Inlagt 2014-04-18 18:49 | Läst 6263 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det där men Good Friday snackade vi om på jobbet häromdagen. Det låter väl konstigt med tanke på att Jesus satt på korset hela fredagen? Eller är det nåt jag fått om bakfoten?

PS: läskiga fåglar det där...fast snygga ;-)
Svar från Daniel Steen 2014-04-18 21:13
Hej Tommy!

Good Friday...de e liite komplicerat men ett försök här. Innebörden av det Jesus gjorde på korset är något helt avgörande, något positivt för oss människor, trots att han dog/led. Hade han inte gjort det hade det inte funnits någon räddning/frälsning för oss, därför tror jag att de(engelska talande) använder ordet Good Friday, de ble något bra trots allt.

Jag säger som Baloo gör till Mogwli i Djungelboken "förstår du"?

Nu är snart dock den här låånga dagen slut och jag laddar för ett dygnspass i morgon.

Ha en fortsatt go påskhelg!

Daniel
Tack för en fin historia. Jag fotograferar gärna trutar och måsar (kajor, gräsänder och annat vanligt). Det uppvisar alltid någon typ av beteende och har de märkningsringar på sej kan man få ännu mer intressant information om dem. Den sista bilden är ju kanon!
Hälsningar Lena
Svar från Daniel Steen 2014-04-18 21:16
God kväll Lena!

Jag har ringmärkt fåglar själv i många år men då mest småfåglar och mycket spännande information har ju kommit fram genom ringmärkningen genom åren.

Ha en fortsatt bra helg.

Daniel
Fina trutbilder. Långfredagen har fått sitt namn efter Jesu korsfästelse vilken var en långdragen process, alltså därav namnet långfredagen.
Svar från Daniel Steen 2014-04-19 07:30
Tack Hans-Åke!

När jag var ung var långfredagen verkligen en lång och oftast en tråkig dag, jag fick inte göra något kul.

Gillar det engelska uttrycket bättre.

Ha en skön påskafton!

Daniel