Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Ringmärkning vid Landsjön

Hej!

För en dryg vecka sedan var jag ute vid Landsjön, som ligger strax norr om Huskvarna. Dagens programpunkt var visning av ringmärkning av fåglar. Vid Landsjön har det ringmärkts sedan 1963, i 48 år!!

Sedan 25 år är jag involverad i den verksamheten, idag skulle jag inte märka utan vara behjälplig  med att plocka ur fåglarna från näten, snacka lite och själv ville jag fota lite.

En ung sparvhök. Det kom ca 15 personer idag, unga som gamla.

Några med kameror fanns med när Janne visade fåglar, på bilden en entita.

Janne visar en lövsångare.

En lövsångare, född i sommar, det ser man bla på den gula buken.

En ärtsångare.

En ung törnsångare.

Janne tar fram en ring. Ringarna görs i Bankeryd för Sverige samt nästan hela världens ringmärkare. Ringmärkning av fåglar har gjorts i över 100 år, här i Sverige. Vid Landsjön har vi ringmärkt ca 180.000 fåglar sedan starten.

Vingen mäts, lång vinge=hane. Ibland är vinglängden det enda som hjälper en att skilja könen åt.

Här kollas konditionen på fågeln, alltså hur fet fågeln är. Det ser kanske lite brutalt ut men allt görs med största försiktighet så att inga fåglar skall skadas.

Innan fågeln släpps vägs den, här på en digitalvåg.

Allt registreras för att sedan dataläggas och sedan skickas upp till Riksmuseét i Stockholm på vars uppdrag all ringmärkning sker.

Sekreterare idag P-E Svahn, även en mycket duktig fotograf, med här på FS.

Fåglarna fångas i slöjnät som hos oss sätts upp i nätgator ute i vassen, vi har även nät i en närbelägen skogsdunge. Näten kollas varje halvtimme, vid regn eller annat dåligt väder låter man bli att ringmärka.

Efter denna regniga sommar behövs vadarstövlar för att inte bli blöt.

På väg hem går jag förbi KG som ringmärker på andra sidan ån. KG är en riktig veteran, han har varit med sedan 1963.

En ung törnskata har fastnat i nätet och skall nu få en ring av KG. Törnskatan hinner med att nypa KG rejält innan dess med sin vassa kroknäbb.

KG är över 80 år gammal men är ute vid Landsjön varje vecka och ringmärker lite fåglar. Härligt med ett så brinnande intresse.

Nu e det dags att avsluta. Ha en fortsatt skön kväll!

Daniel

Postat 2011-08-30 22:33 | Läst 3959 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bengt och Christers våffelfest

Hej!

Varje år i över 20 år har Bengt och Christer bjudit in till våffelfest i vår samfällighet. Oftast i samband med skolstarten. De lånar ihop 5-6 våffeljärn, fixar smet, vispgrädde o sylt mm. Sedan står de och gräddar de godaste våfflorna i staden i ett par timmar.

Christer i förgrunden, fullt koncentrerad på sina våfflor.

Bengt

Ska de vara en våffla?

Redan uppäten! Vi är 36 fastigheter i vår samfällighet, kedjehus sammansatta i en ring och det finns ytterligare 4 sådana ringar intill. Området är nästan K-märkt. Nu följer lite bilder på mina goa grannar, stora som små.

Gammal men inte äldst

Alla är inte lika glada

Olle

Jag har medvetet valt att inte visa bilder när vi äter, har bilder på det men det blir bara internvisning av de bilderna, ffa den på min fru.

Jag o namn....

Tilda

Jag vill också smaka!

Nyaste grannen.

Här skojas det friskt.

Lekkamrater

Bara några månader gammal, välkommen till världen!

Alexander

Tjejsnack

Söt

Hej

Sömnig, det är jag också nu så tack för mig ikväll. Önskar er alla här på FS alt FB en go helg!

Daniel

Postat 2011-08-27 01:05 | Läst 2722 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kreta på fredag

Hej!

Skall till Kreta på fredag. Jag och mina två tonårspojkar "måste" lämna Ulrika hemma så hon får lite egentid och kan starta arbetet inför skolstarten den 22:a.

Vi skall bo strax utanför Chania(5km). Någon som har lite roliga tips på utflykter i närområdet, tror inte grabbarna vill åka så mkt bil/buss på ön. Är själv dock sugen på lite spännande fågel, typ lammgam.

Var ute på Visingsö igår och fick närkontakt med en ung kärrsnäppa som landade bara några meter ifrån mig. Snabbt ner på magen och den blev lugn och började födosöka och kom sedan så nära att jag inte ens hann få med hela fågeln.

Hmm, undrar om det finns något ätbart runt hörnet??

Ha en fortsatt skön sommar!

Daniel

 

Postat 2011-08-10 16:20 | Läst 3748 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera