Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Kreta del 5: Chania by night och Kukuxumusu

Hej igen!

Välkomna med på kvällsturen till Chania. Bilderna är tagna vid två tillfällen, rätt nöjd då grabbarna inte varit så sugna på att röra sig från hotellområdet.

Hamnen och den välkända fyren, alla som varit där har säkert tagit åtminståne ett kort. Eller finns det någon har på FS som hoppat över det(kanske i ren protest)?

Vi började med att gå lite på smågatorna, mest för att kolla. Ingen av oss är några shoppare så vi drog ganska snart ut på strandpromenaden(hade frugan varit med hade det inte gått så fort).

Är det någon som vet vad Kukuxumusu är för något?

Den gamla moskén.

Gott om restauranger, inte så många "indrivare" som alla varnat mig för. Bara några enstaka som ville övertyga att just deras mat var bäst och billigast. Vi hittade en trevlig, liten restaurang lite bakom själva hamnen.

Han ville ha med oss på en snorkeltur.

Joel i skymningen.

En okänd äldre man, väl medveten om att jag fotar han.

Kvällens sista båt på väg in?

Här inne på de smala gränderna fanns det mycket fint att se, handla och äta. Hit vill jag ta med frugan nästa gång, under förutsättning att hon betalar själv....

Måste ändå avsluta med fyren. En del är allergiska mot sk vykortsbilder men jag tycker att de också skall få vara med, en semester innehåller ju även sådana möten.

Tror nog att det blir ytterligare några bilder från Kreta nästa gång. Ni behöver ju inte titta om ni inte vill.....

Daniel

Postat 2011-10-31 22:17 | Läst 4299 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Kreta del 4: Morgonvanor på Kreta

Hej!

Ute är det mulet och regn, då är det rätt mysigt och titta på lite bilder från Kreta. Minnas värmen, det varma vattnet och mina morgonpromenader.

Jag satte klockan varje morgon och gick upp innan gryningen. Tyst och behagligt ute, inga cikador, knappt någon trafik alls.

Underbart ljus precis innan soluppgången.

Jag ville se lite fåglar och få njuta en stund på mornarna. Jag var dock inte ensam för lite aktivitet var det allt bland kretensarna. Morgontidiga var bl.a. fiskarna.

Små fiskebåtar la ut från den lilla hamnen.

Flera stränder hade privata "skötare" som ställde i ordning solstolar, parasoll mm så att allt skulle vara perfekt när vi turister kom ner till stranden.

Ordning och reda. Som jag skrev innan var fiske populärt, de som inte hade båt satt på klipporna och fiskade varje morgon.

De med båt var ute på sjön och rensade på väg in till hamnen.

På väg in i Chania med fångsten.

Det som var vanligast var att ta tidiga promenader, ensamma eller oftast tillsammans med någon vän. Vilket "pladder" de kunde vara men trevligt tyckte jag. Populärt var att gå längs den här parken med vitmålade träd.

I sin egen takt och med "radbandet" i sin hand, det heter säkert något annat men var vanligt att männen gick och "slängde" med det.

På en liten halvö jag ofta gick på satt det varje morgon en gubbe och sjöng opera medans hunden plaskade i vattnet utanför. Tyvärr fick jag ingen bra bild på det men jag njöt av att se och höra honom njuta. Något som också var rätt vanligt förekommande var att ta ett morgondopp innan vi turister kom ner till stranden.

Någon som kan förklara varför klipporna såg ut som på bilden?

Huruvida denna mannen redan haft sin promenad eller sitter kvar från gårdagen är oklart.

Nu skall jag och frugan ta oss en promenad i höstmörkret, det är faktiskt var 18:e bröllopsdag idag! Lite mer Kreta framöver.

Daniel

Postat 2011-10-30 16:19 | Läst 3747 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kreta del 3: Mina fördomar om greker

Hej!

Grekland är verkligen på tapeten nu och så även i somras när vår resa till Kreta gick av stapeln. Dagligen har man blivit matad hur illa ställt det är i Grekland, via media eller i snacket på jobbet. De är lata, betalar ingen skatt, kör som galningar, röker överallt mm mm. Ni har säkert hört en del själva.

Hade/har jag några fördomar? Jo, de har jag nog allt. Har nog köpt det här om latheten, hur de kör och hur de betalar skatt. Nu skulle det bli kul att själv se hur de är.

En kyrka i Agia Apostoli där vi bodde. Skall med några bilder ta mig igenom några fördomar. De kör som galningar!!

Lite var stans såg vi små "kyrkor" längs vägarna. De kunde ibland vara där för att någon dött i en olycka men lika ofta för att någon hade klarat sig mirakulöst och då ville man ha en "kyrka" att gå till och tacka Gud/helgonet Maria för att man klarat sig. Personligen tyckte jag inte biltrafiken var så farlig.

Motorcyklar, scootrar och mopeder körs utan hjälm och skyddskläder. Jag hade nog också lämnat skinnkläderna men hjälm, ja tack. En del var lite veliga som på den undre bilden, hade hjälmen på armen, precis som om de skulle hinna sätta på den om de föll.

Lat?? Hoppas han hade koll i alla fall.

En myt/fördom. Grekerna bygger inte klart för då behöver de inte betala fastighetsskatt, därför alla dessa ofärdiga hus. Stämmer ej!

Röker överallt och alltid. Ja den stämde, tyckte jag. Tyckte alla rökte, unga, gamla, tjejer, killar, i alla situationer så nog hade de en cigarett i munnen.

Nog med negativt snack. Mina intryck är dock mest mycket positiva från Kreta/Grekland. Tyckte de flesta slet o jobbade hårt, var otroligt trevliga. Ville hjälpa till på alla sätt. Otroligt barnkära, ni skulle ha sett personalen på hotellet, hur de tog hand om, gullade med de små barnen.

Jag åker gärna tillbaka dit. Nästa blogg blir nog om grekiska morgonrutiner.

Go kväll!

Daniel

Postat 2011-10-28 18:23 | Läst 4424 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kreta del 2 - Tågresan till Therissos

Hej igen!

Kan man åka tåg på Kreta? Ja, i alla fall ett "låtsaståg" eller skall jag skriva "turisttåget".

The Little Fun Train, ja så hette tåglinjen. De gjorde flera olika turer från Agia Apostoli, de kunde gå till ett vattenland, apelsindalen, byturen eller den vi tog.

Grand Canyon tour till Therissos. Mina grabbar var inte så sugna på utflyckter men lyckades få med dem på denna.

Över 80 men ute och reser varje år.

Turen gick till en stor del i en Canyon skapad av en jordbävning för länge sedan.

Skulle gärna göra om turen i april då vattnet och grönskan frodas längs vägen.

Efter en skön tur kom vi fram till Therissos, en liten by med några hus, restauranger, ett museum och givetvis en kyrka. Byn är lite historisk då de var var centrum för upproret mot turkarna(kommer inte ihåg när det var tyvärr). ledaren en Elef Venizelos bodde här.

Elef Venizelos

Byn kämpade också hårt mot tyskarna under 2:a världskriget, vilket man kunde se mer om i museét.

Ett misstag, såg inte fotografen i bakgrunden...

Står det något om krisen mån tro? Allt var inte gammalt i byn.

Skulle nog tro att klädseln till vänster är mer genuin grekisk.

Träffade på några gamla "gubbar", bl.a. denne som gick med stöd av två käppar.

Lite vila i skuggan.

Efter ett tag bar det ner till hotellet och poolen igen. Skönt! Roligt var också att grabbarna tyckte om turen.

Mer Kretabilder framöver!

Daniel

Postat 2011-10-27 20:54 | Läst 3792 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kreta, en vecka i augusti 2011

Hej!

Kan en vecka på Kreta vara något annat än härligt??

Kanske lite sent att skriva om en semestervecka för flera månader sedan men har faktiskt inte hunnit med att fixa med alla bilder förrän nu.

Jakob och Joel framför hotellet i Agia Apostoli, några kilometer från Chania.

Grabbarna igen. Lomamatkat betyder semesterresan på finska, bara så ni vet.

Lite klassiska semesterbilder till att börja med.

En av poolerna.

Väldigt starkt ljus mitt på dagarna. Inte lätt att få till vettiga bilder då.

Ständigt närvarande, turkduvan. Ingen exotisk fågel, vanlig men rätt trevlig att se på. Turkduvorna och  sparvarna fanns alltid i närheten.

Trots att de var så vanliga var de och alla andra fåglar jag såg väldigt skygga.

En fjäril som inte var så rädd.

Sugen på nektar!

En verklig ljudmarodör!! Vilket högt ljud de har, undrar hur många decibel dessa cikador spelar med? Någon som vet?

Tur att de var tysta på nätterna annars hade jag nog blivit galen. Tidigt på morgonen var de också tysta, vilket passade mig bra då jag varje morgon tog en långpromenad.

I nästa blogg mer Kreta!

Daniel 

 

Postat 2011-10-24 22:14 | Läst 3123 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa