Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Fota blommor med ett 400/5,6?

Hej!

Det finns en mycket fin strandäng på norra Öland(ja det finns flera) men denna äng har varit min strandäng i nästan 20 år. Vi hade nämligen en sommarstuga i närheten i många år. För två år sedan sålde vi stugan men varje gång vi är på Öland tar jag vägen förbi för att kolla på fåglar och när det finns blommor på blommorna.

Jag har visat fåglar från sommarens besök tidigare men jag tog lite bilder på några blommor också. Jag var lite lat och försiktig, ville inte byta objektiv då det blåste en del så bilderna är tagna med mitt teleobjektiv, kanske inte det bästa för att fota blommor men det blev några hyfsade bilder i alla fall.

Det var den sista bilden för idag. Ni som vet vad de olika blommorna heter får gärna skriva det eller om ni har något annat att säga så gör det.

En liten fråga har jag?

Sett att en del av er har en tabell som visar hur många som läst er blogg som även visar från vilka länder de kommer ifrån. Hur fixar jag en sådan? Tacksam för tips!

 

Daniel

Postat 2012-08-17 11:43 | Läst 4547 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Den kaxiga taltrasten!

Hej!

Jag är en morgonpigg människa. Vaknar ofta tidigt, innan väckarklockan. Så är det också på semestern, jag har svårt att ligga kvar i sängen och "sova bort" tid i naturen(även om jag ofta skulle behöva sova).

När vi var på Hasslö hos mina föräldrar var det samma visa, upp i ottan och ut med kikare och kamera. Det brukar alltid löna sig, alltid får man se något kul eller någon kul händelse som man sedan tar med sig och njuter/minns under dagen.

Den första timmen var rätt innehållslös, inget kul blev dyblöt av daggen i det höga gräset. Hör plötsligt en taltrast locka/pipa och ser snart att det sitter en taltrast på vägen intill. Tar någon bild på lite håll men vill gå lite närmare. Trastarna brukar inte sitta kvar när jag närmar mig men denna var inte rädd. Jag lägger mig på magen mitt på vägen och tar en bild.

Det är en ung taltrast som precis har lämnat boet ser jag. Tittar ni riktigt noga ser ni att den har en massa fästingar på huvudet, totalt räknade jag 21 stycken när jag granskade bilderna.

Från att ha varit lite avvaktande blev taltrasten nyfiken.

Den får en allt kaxigare uppsyn och spanar verkligen in mig innan den tar ett....

skutt och hoppar allt närmare mig. Undras vad den tänker "måste kolla det där stora som ligger som en säl på vägen med något långt rör framför sig".

Snart kan jag inte fota den mer, min närgräns är 3,8 m. Som närmast var den på cirka metern, tog fram min Iphone och tog ett kort(vilket jag inte kan visa nu), försökte lägga min keps på den men då fick den nog och flög undan någon meter.

Tur för taltrasten att jag inte var farlig, jag hoppas den håller sig borta från vägen i fortsättningen.

 

Daniel

 

Postat 2012-08-16 23:27 | Läst 4028 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vätter Challenge: SM i Sprint Triathlon 2012

Hej!

I lördags morse efter nattpasset skyndade jag mig ner på stan, det var ju triathlon tävling i Jönköping.

Hann precis ner till starten av motionärsklasserna, där killarna och tjejerna tävlade samtidigt.

Gunsmoke!

Simningen är först. Vattentemperaturen var 16,5 grader, brrr va kallt!

Stilarna varierade kan man säga.

Det var en del som inte hade koll på i vilken riktning de simmade och de hamnade mitt i en vattenfontän som sprutade riktigt mycket vatten.

Det skvätter en del!

Så fort de var uppe ur vattnet började avklädningen inför cykeldelen av triathlonen på 20 km.

Skynda, skynda!

Sedan fanns det de som tog det betydligt lugnare, han var en av de sista ur vattnet. Helt slut efter simningen.

Den här killen hade lite väl bråttom iväg, skorna satt inte på ordentligt så han bälla ordentligt(bälla=ramla på jönköpingsmål).

Cykelslingan gick mitt igenom centrum bl.a. Rådhusparken. Mycket publikvänligt.

Loppets totaltvå!

Det var rätt mycket folk som följde de tävlande. För att en så här stor tävling skall fungera behövs också funktionärer.

Huvuddomaren hade en hel del att stå i, anteckningblock för att skriva upp nummer på de cyklister som inte skötte sig, de kunde visst få tidstillägg vid förseelser.

En bra speaker gör allt mycket mer livfullt, han fick publiken att hejja. Bra jobbat!

Vatten och sportdryck behövs när man tävlar i triathlon. Hoppades på fina bilder när vattnet skvätter när de springer och försöker dricka samtidigt men tyvärr ni får nöja er med denna bilden. Jag hann inte med(inte kameran heller).

Hon har hållt på i några år om man får tro tjöjan som är från 2001. Hon ledde nästan hela loppet men fick ge sig till slut.

En misslyckad bild, hade mixtrat med inställningarna och så kommer vinnaren snabbt på upploppet, jag hann inte ändra, därför denna ljusa bild. En vinnare blev han i alla fall, låg länge tvåa men lyckades under de sista varven i löpningen slå hemmahoppet från IKHP. Starkt!

När vinnaren bland damerna/tjejerna kom var jag mer förberedd.

Även om man inte har chans på segern så visst skall det spurtas när man är på väg mot mål, ffa. om det finns någon att tävla mot!

Trots en liten "kampknuff" mot 236:an lyckades hann vinna spurten!

Bra kämpat alla! Ni såg verkligen ut att ha kul....för det mesta i alla fall, jag tror nog att jag håller mig på utsidan av stängslet även nästa gång!

Daniel

 

 

Postat 2012-08-14 20:45 | Läst 4096 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ölänska strandängar

Hej!

Det är dags att gå några veckor tillbaks i tiden, närmare bestämt till vecka 28. Det är min sista semestervecka och vi har hyrt en husvagn på norra Öland. Som vanligt går jag upp tidigt, vill njuta av stillheten, lugnet, ljuset innan sommaröland vaknar. Kikarna och kameran är med.

Jag stör en ormvråk som sitter på en ledning, så fort jag stannar drar den iväg, hann få iväg denna motljusbild.

Går ner till stranden. Försöker ligga på magen så gott det går utan liggunderlag, har inget gömsle med mig heller men det gjorde inget för denna sädesärla som emellanåt var närmare än närgränsen på mitt tele.

Småspovens lockläte gör mig uppmärksam och strax passerar några småspovar och en grann myrspov.

Strax efteråt kommer en skräntärna flygande, solen lyser intensivt på den(lite utfrätt), de mörka molnen blir en fin bakgrund. Åska och regn verkar vara på gång.

När jag byter ställe blir en rödbena lite orolig och flyger varnande ganska nära mig. Hittar snabbt ett ställe där jag kan vara utan att störa vilket lugnar mig och fåglarna.

Rödbenan sätter sig i toppen på en enebuske men har full koll på mig.

Ytterligare en rödbena anländer.

En skärfläcka passerar.

Skärfläckan, en av de vackraste vadarna vi har i Sverige.

En svartvit variant.

Det jag älskar mest med sommarskådningen är just vadarna, allra helst när de är i sin fina häckningsdräkt som här. Spovsnäppor och kärrsnäppor samt en ungstare.

Underbart vackra i morgonljuset. Helt klart värt att gå upp tidigt för att få se detta!

Dagens sista bild. Alla bilder är fotade med med 7D och mitt 400/5,6. Utan gömsle, liggande på mage(inte alla) i rutten tång, stenar och pissmyror. Ett liggunderlag hade varit guld värt!

Daniel

 

Postat 2012-08-07 22:19 | Läst 5206 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bioblitz 2012 i Röttle, Sverigepremiär!!

Hej!

Igår var jag med om något unikt! För första gången hölls en Bioblitz i Sverige och detta i mina hemtrakter. I Röttle utanför Gränna gick evenemanget av stapeln.

Bioblitz??? Vad tjuven är det för något?

Lite kortfattat: Under ett dygn samlas experter och naturintresserade inom flera intresseområden(insekter, lavar, mossor, svampar, fåglar, skalbaggar, spindlar, blommor mm). Ett kvadratkilometer stort område genomsöks för att hitta så många arter som möjligt, växter som djur. Vem som helst får vara med, kunnig som helt okunnig. Alla fynd gås igenom och dataläggs. Samtidigt så finns det guider inom alla specialiteterna för att informera den allmänhet som alltid dyker upp. Mer info finns på Gränns skogsgrupps hemsida. gå gärna in på den: www.grannaskog.se/Bioblitz.htm 

Bioblitzen var en del av invigningen av biosfärområdet Östra Vätterbranterna.

Jag var där i egenskap av fågelexpert/ringmärkare. Jag började med att visa lite fåglar vi fångat för att sedan ta hand om sträckräkning av fåglar från Röttle hamn. Fick vara med på Radions Naturmorgon och berätta lite om vad vi fångat, länk finns på Gränns skogsgrupps hemsida.

Lägret, tidigt på morgonen innan allt folket hade kommit.

Magnus Blom min kollega plockar ur en fågel från nätet.

En trädgårdssångare hänger i nätmaskorna.

En ung lövsångare(född sommaren 2012).

Det sträckte inte mycket fåglar vid hamnen men jag hade lite rovfåglar som passerade på hyfsat avstånd. Här en bivråk med födan i klorna, en vaxkaka kanske från ett jordgetingbo i närheten. Bivråken livnär sig nämligen till stor del av insekter till skillnad från ormvråken.

En bivråks hane är det, den har ett grått huvud. Honan är mer brun på huvudet.

Strax efteråt kom en ung ormvråk flygande.

Samma vråk igen. Såg totalt ca 7-8 ormvråkar i området. Rovfåglarna var dagens artgrupp, hade 3-4 fiskgjusar bl.a. en med en lax/öring i klorna(lite för långt avstånd för säker artbestämning av fisken), duvhök, pilgrimsfalk, brun kärrhök och sparvhök.

Inte flygfärdig ännu men flaxar ändå!

Har ni någon gissning på vad det är för art? Det är en knipa, en hona med två ungar simmade precis utanför bryggan jag stod på. Ungen håller på att växa och blir nog flygfärdig inom ngn vecka, dyka kunde den i alla fall.

Här en grupp som är ute för att fånga dagfjärilar. Gruppen leds av en expert som gåt igenom alla fynd med de som varit med på vandringen. Då fågelutbytet är magert drar jag mig upp till lägret.

Denna lilla "helikopter" användes för första gången i naturvårds sammanhang, dels här för att fota(Sonykamera) och även till att fånga insekter(en insektshov fästes på helikoptern och sedan styrs helikoptern i över det område som skall undersökas).

Mossig expert? Nae det tror jag inte. Upplevde det otroligt coolt att träffa experter/nördar med andra intressen än fåglar(som jag har). Det var kul och intressant att få dela med sig av sina kunskaper och sedan få ta emot ny kunskap från någon expert på t.ex. svampar. Jag vill vara med om Bioblitz fler gånger, det var ursäkta uttrycket skitkul!

Här kunde man få tips på holkar av olika slag.

Död ved lever! Claes är en av initiativtagarna till Sveriges första Bioblitz.

Blev man hungrig fanns det ekologisk, närproducerad mat och fika.

Avslutar med en fågelbild. Den här kungsfiskaren väckte stor uppmärksamhet när vi visade den. Kungsfiskaren häckar i området och detta är en av årets ungar som fastnade i vårt nät.

Tycker ni det var intressant och vill veta mer så gå in på Gränna skogsgrupps hemsida.

Daniel

 

 

 

 

Postat 2012-08-06 22:34 | Läst 7203 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera