Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

En skådarvända innan förmiddagsmötet

Hej!

Nu i slutet av april kan vad som helst hända inom fågelvärlden. Det är mitt i flyttningstiden när miljontals fåglar är på väg någonstans. Förra lördagen hittades en svartvingad glada hos oss i Jönköpingstrakten vilket var 2:a gången den sågs i Sverige och idag har visst en gråhuvad sparv hittats i Skåne. Det är en ny art för Sverige!

Några sällsyntheter såg jag inte på min runda, såg faktiskt nästan inga fåglar alls. Det regnade, var kallt och ruggigt till en början. Fick en fin obs av en forsärla vid Lockebo kvarn, tyvärr blev bilden för dålig för att visas men upplevelsen var bra.

Drog upp till Barnarpssjön men där var det också hellungt, likaså vid Rocksjön. Rocksjön är en av sjöarna mitt inne i stan och brukar bjuda på lite fågel men inte idag.

Sista chansen var nu Rosenlundsbankarna intill Vättern vid Elmiafältet. Här kan man bl.a. se ringtrast under våren...men inte idag 10 björktrastar var det enda på fältet i trastväg. Nu var det i alla fall sol!

En av 10-talet sädesärlor som rastade på fältet. Alla foton idag är med mitt nyinköpta 400/5,6 tele.

Det var vått i gräset men det störde inte björktrastarna som lätt plockade upp maskar ur jorden.

Haren sprang snabbt iväg när den upptäckte att den var iakttagen.

Ingen raritet men väl en fin blåmes.

Samma blåmes i ett annat träd. Känns så gott att se de små gröna bladen som är på väg att spricka ut. Det är vår!!

På eftermiddagen tog frun och jag en långpromenad längs kärleksstigen i Strömsbergsskogen som också ligger centralt i stan(Jönköping e fint). Miljoner av vitsippor blandat med några blåsippor var en undebar matta i skogen. Inte mycket till fågelsång mer än lite lövsångare och bofinkar.

Nere vid Strömsbergs gård såg vi några steglitser, lyckades få någon hyfsad bild som får avsluta dagens bilder.

Min bästa steglitsbild någonsin faktiskt(har nog inte fler än 3-4) så det är inte så svårt att slå dem.

Daniel

 

 

 

Postat 2012-04-29 23:13 | Läst 4747 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Svartvingad glada! Den väntade på mig!!

Hej!

I fredags åkte hela familjen ner till Malmö, vi skulle se innebandyfinalerna i Malmö Arena på lördagen, lyxa till det och bo på hotell i två dagar.

Vi skulle besöka lite släkt och vänner här nere i Skåne och åka hem till söndag kväll.

 En del av er vet att jag är fågelskådare så tidigt på lördag morgon smet jag iväg för att skåda lite fågel vid Klagshamns udde som ligger nära och bra. Med mig hade jag ett lånat Canonobjektiv 400 mm/5,6, funderar på ett köp och ville testa det.

Efter en rätt trevlig morgon var jag på väg till hotellet när jag får ett sms; Svartvingad glada vid Tranebo, Dumme Mosse!! Detta är en av mina hemmalokaler och så är jag i Skåne! Snacka om feltajming.

Svartvingad glada är framförallt en mycket vacker fågel och sällsynt. I Sverige bara sedd en gång tidigare, en riktigt drömart för en fågelskådare. Den kommer inte vara kvar på söndag kväll var min första tanke, slappna av ha roligt här och nu var min andra. Det funkade bra ända tills vi satte oss i bilen på söndag eftermiddag och jag fick sms hela tiden från en kompis att den är kvar, tror ni jag blev stressad!!

När vi kommer till Jönköping har jag inte fått något sms på över en timma och det ligger en dimma över stan....suck de e kört...men jag åker upp till Tranebo ändå man vet ju aldrig, kanske...kanske den finns där.

Genom rubriken vet ni att den var kvar, fick se den på söndagskvällen i ösregn. På måndag eftermiddag var det dags igen i bättre väder. Nu blir det några bilder, tagna med 400:an och min 7D. Bilderna kan inte göra fågeln rättvisa, den var enormt vacker! I tubkikaren sågs alla detaljer.

Ibland satt den länge i olika trädtoppar, för att sedan ta sig en sväng och jaga sork.

Tagen rätt bakifrån när den ryttlar, här har jag missat att brusreducera men kolla hur den har vingarna!

Spanar den på mig kanske? Gladan var obekymmrad trots att det stundtals kunde vara mycket folk på plats som följde den vart den än flög, många bilder blev tagna på gladan. Folk från hela landet skyndade hit, jag träffade på folk(killar/gubbar för det mesta) från Karlstad, Stockholm, Växjö, de som åkt längst kom från Sundsvall "bara" 70 mil enkel resa!

Denna bilden tog jag på måndagkvällen när jag var där för tredje gången, ingen perfekt skärpa men härligt belyst av kvällssolen. Den fångar en sork i just denna jakten och kommer flygande mot mig.

Efter den lyckade jakten kommer emot mig och sätter sig i en torraka hyfsat nära mig! Vilken obs! Vilken vacker fågel!

På jobbet frågade de mig om jag sett gladan, japp sa jag och gav en beskrivning av mina upplevelser. De skrattade när jag slutat och frågade om jag någonsin beskrivit min hustru på ett så fint sett??

En liten närbild, ser ni det röda, lite "onda" ögat?

Inför landning med ett landningställ! Sorken var i den andra.  Sedan kunde vi följa hur den metodiskt åt upp sorken innan den mätt drog till ett träd längre bort.

Stunderna med den svartvingade gladan kommer jag att minnas länge!!

Daniel

Postat 2012-04-26 22:12 | Läst 8690 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Hornborgasjön den 13:e

Hej!

Det var ett tag sedan sist jag skrev något. Har inte riktigt hunnit med det. En hel del jobb, två innebandyturneringar mm. Det har blivit en del fotande, mycket innebandy men även lite vårbilder.

Fredagen den 13:e besökte jag Hornborgasjön med några arbetskamrater, de är inga fågelskådare så jag åkte faktiskt några timmar innan dem så jag skulle kunna se lite fågel och fota lite i lugn o ro.

Den stora massan av tranor hade lämnat sjön och dragit mot sina häckningsplatser längre norröver. Kvar var ca 4-5000 tranor.

På kyrkogården vid Transdansen höll en sädesärla till, ofta spanande mot skyn när tranorna flög över. Tror dock den mer spanande av himlen för att se om höken kom.

Lite trandans, det var svårt att få bilder på enstaka tranor eller par då de står så tätt ihop. Som info kan jag säga att alla bilderna är fotade med min 7D med 70-200 plus 1,4 konvertern på. Hade gärna lånat en längre tele av de "stora" pojkarna.

Här en som äter av säden de lagt ut.

En svartvit variant.

Hade varit lämpligt med en ljudfil här!

Inflygning sker hela tiden, oftast i små flockar men även i par.

Peter, min körkollega njuter tror jag av att vara vid tranorna.

Hasse eller grevén från Gränna.

På kullen intill fiket gick några tranor nära. Gott fika fanns att köpa och den goa vedkaminen gjorde att mina kolleger stannade inne och fikade!! Tack vare det missade de en glada som höll hov utanför.

Efter fikat for vi till Fågeludden med dess Naturum och gömslen. Uppskattat av kollegerna men vad tycker kanadagåsen?

Arnold, nybliven pensionär. Han hade faktiskt en kikare med sig!!

Thomas alias Don Thomasso(min chef) gillade vad han såg.

När man är vid Hornborgasjön vill jag se svarthalsad dopping men fick idag bara se gråhakedopping och några vanliga skäggdoppingar, de är fina men en svarthalsad e något extra!

Skrattmåsar är det gott om vid sjön. Denna satt orädd på bra fotoavstånd.

Näe nu skiter jag i det här. Dags att krypa till kojs. Sitter på vår satelitstation i Habo och skriver dessa rader.

Gonatt!

Daniel

Postat 2012-04-18 00:37 | Läst 5450 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera