Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

DET FINNS HOPP

Vad hoppas du på?

Har du tappat hoppet?

Varför i så fall? Pga ett valresultat?

Det finns hopp!

Ge inte upp....vad det än gäller!

Det finns hopp!

Jag skall visa att det finns hopp.

Nu har ni ett bildbevis! Det finns hopp!

Den här texten ser jag varje gång jag cyklar eller går till och från jobbet. Någon har skrivit det på asfalten. Det är det enda "klottret" jag varit glad över.

Det är inte varje gång jag reflekterar eller tänker på texten när jag ser den men rätt ofta. Den gör mig glad, ger mig positiv energi. Det finns hopp!

Till saken hör att den är skriven på en cykelväg 150 meter från länssjukhuset Ryhov, Jönköping.

Vem har skrivit det, till vem och varför?

Man säger "så länge det finns liv finns det hopp", något som passar bra in i mitt arbete med ofta svårt sjuka eller skadade personer jag möter i min ambulans.

Våga tro på hoppet!!

God natt!

 

Daniel

Postat 2010-09-25 00:20 | Läst 3088 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Närkamper

I helgen spelade min yngsta grabb seriematch  i fotboll. Han spelar i Hovslätt, de har inte gått speciellt bra i år. De mötte Tabergs SK, de som vann serien förra året och ligger i topp i år igen. De visste att det skulle bli svårt att vinna men de skulle inte ge sig utan kamp.

Nu kommer då en drös med bilder från matchen, tuff och hård match med många närkamper.

Pardans?

Blick på bollen.

Precis efter tacklingen.

Vem vinner kampen?

Här leder nog Tabergaren i gult.

Jag får allt hålla fast han.

Kapten Joel.

Fighting face.

Han ska bara bort.

Axel mot axel.

Tar armen till hjälp.

Ja hur gick matchen, jo Taberg vann klart med 5-0.

Postat 2010-09-06 22:08 | Läst 2388 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sista göken?

I morse efter att ha skjutsat Jakob till Smedjehov för vidare färd till Skövde för hockeymatch ville jag få några minuter i fågelmarkerna  för mig själv. Innan det var dags att väcka Joel för hans fotbollsmatch.

Bestämnde mig för en snabbis vid Barnarpssjön. I sjön låg 50-talet grågäss och ngr skäggdoppingar. På ängsmarkerna norr om sjön såg jag en välbekant och trevlig siluett. En gök, som satt på en stängselstolpe. Kollade på den i tuben först för att sedan sakta närma mig med kameran i högsta hugg.

Några bilder blev det.

Här har göken fått sig en larv.

Det var inte lätt att komma nära och skärpan blev inte så bra.

Lite speciell var denna göken då den var partiellt albinistisk i nacken. En vitnackad gök, ny art för Sverige?

Skickar med någon gökbild till från Öland.

Den är tagen i strax söder Södviken.

Tyst gök från Södviken, Öland.

Här galer göken faktiskt lite.

Hoppas på fler gökbilder nästa vår. Nu är det dags att ladda för morgondagen!

 

Go natt!

Postat 2010-09-05 22:28 | Läst 3002 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Finns det någon ambulans i Juba?

Hej igen!

Jag fick inte gå hem efter nattpasset i morse. Vi skulle få besök på stationen och jag hade lovat visa dem runt.

Tre herrar från Sudan, närmare bestämt från Juba i södra Sudan. Alla tre var lärare till professionen men engagerade på olika sätt för att förbättra livet för sina landsmän bl.a. inom hälsovård. 

Nu skulle de visas runt och få en liten inblick hur ambulanssjukvården kan fungera i Sverige. Efter genomgång av lite fakta, info om 112 mm var det dags för själva ambulanserna. Jag visade vår utrustning, tog lite värden som puls, blodtryck, saturation, halskrage, vacumsplintar på arm mm. vilket uppskattades och vi fick många skratt tillsammans.

Vi lastade ambulansen full och tog oss en sväng inom sjukhusområdet som avslutning.

Värmen och glädjen från dessa män består men även tankar på hur olika/orättvist  livet tyvärr ofta är. Juba en stad med ca 800.000 invånare, i vårat sk upptagningsområde bor det ca 120.000 invånare och vi har 6 ambulanser. Jag frågade hur de hade det i Juba.

Finns det några ambulanser i Juba?

Jo de hade nog sett någon nån gång men sa de för att få tag på en måste man ha chaufförens telefonnummer, man måste känna honom och så är han inte lika snabb som hos oss i Sverige man kan ofta få vänta 1 eller två timmar innan han har tid att komma.  Ett av våra mål i Jönköping är att nå minst 90% av befolkningen inom 20 minuter, lite skillnad....

Att inte kunna ta sig till en vårdinrättning är ett av många svåra problem som sudaneserna brottas med och det orsakar många onödiga dödsfall bl.a kvinnor som skall föda barn, mödradödligheten är en av de högsta i världen i södra Sudan.

Till sist en ambulansbild, denna från Tanzania. Flera sådana skulle behövas i Juba har jag förstått.

God natt!

Postat 2010-09-02 22:45 | Läst 2618 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Leica för 50.000

I mitt jobb får jag träffa människor. Inte konstigt då jag jobbar som sjukskötare på ambulansen. Det är dock inte alltid jag kan eller hinner prata så mycket med mina patienter. Tack o lov är det inte alltid så akut med alla.

Igår em fick vi en körning till en äldre man som var lite yr. Han mådde rätt okej så vi fick tid till att prata lite i hemmet. Såg direkt när jag kom in att här bor en fotograf. Fotografier, lådor med diabilder, tidskrifter mm. Allt i väl organiserat.

Vi började prata om vad han gjort i livet, vad han fotat mm. Det han fotat mest var hans egna vardag, han hade jobbat över 30 år vid järnvägen. Säkert ett fint dokument över lång tid hur hans arbete förändrats. Vi hade tyvärr inte tid att se några av de bilderna, vilket hade varit kul.

Innan vi lämnade huset sa han till mig att titta i en glasmonter. Där stod en gammal Leica. Han påstod att den var från tiden kring 1:a världskriget och var värd ca 50.000 kr. Jag vet nästan inget om Leicakameror men den såg välvårdad o fin ut. Funkar den var min fråga; Självklart men den är lite bökig o använda, jag har 60 kameror och alla funkar.

Han gillade inte dagens trend att fota med mobiler och helst inte digitalt även om han hade tre stycken digitalkameror. Det är för enkelt nu förtiden menade han.

De är möten som detta som ger det där lilla extra i mitt jobb. Hoppas han nu kryar på sig och hinner knäppa ytterligare några bilder innan hans tid är ute.

Avslutar med en bild från min vardag.Under utryckning

Be careful out there!

Postat 2010-09-01 22:26 | Läst 2711 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera