Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Det goda kaffet

Hej!

Igår förmiddag kände jag att jag verkligen behövde något gott, något uppiggande. Nattpasset hade varit jobbigt och hela kroppen skrek efter någon slags njutning. Kaffe brukar funka bra, idag får det bli kaffe från Etiopien:)

Ulrika, min fru var där under påsklovet och det bästa hon hade med sig(enl mig) var kaffebönor. Fram med morteln och jag hade min egna "etiopiska" kaffeceremoni.

Bonna= kaffe på Amharinja, ett av språken i Etiopien

Daniel

Postat 2016-05-18 22:04 | Läst 1532 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

DET ÄR DINA PENGAR JAG VILL ÅT!!

Hej!

Ja, dina pengar behövs! Jag vill komma åt dem MEN inte för min egen skull utan för Etiopiens skull. Just nu pågår en oerhörd torka på Afrikas horn och södra Afrika, den värsta på över 30 år. Experterna säger att El Ninjo är orsaken. Just i detta nu riskerar ca 15-20 miljoner människor, ffa barn i Etiopien att svälta ihjäl. Här nedan en karta som visar lite var det är värst i landet.

Bilden är från en webbsida om situationen i Etiopien. 

Detta i nästan total medieskugga, något som jag tänkt ändra på med detta lilla blogginlägg!

Skämt o sido, kan jag få upp ögonen på några av er läsare får jag vara nöjd med det. Jag har varit i Etiopien och känner för befolkningen och vill göra något. 

I Jönköping där jag bor har några vänner och bekanta tillsammans med några kyrkor och PMU som är en biståndsorganisation med 90-konto initierat ett projekt som kallas Moveforeti. Syftet är att samla in pengar till den pågående svältkatastrofen. Huvudgrejen är ett stadslopp i Jönköping den 6/6 på nationaldagen, ett välgörenhetslopp där alla intäkter går till svältkatastrofen. Du kan gå in på deras hemsida moveforeti.se för mer information, finns också på fb. Bor du nära Jönköping kom hit och spring/promenera, startavgiften går oavkortat till Etiopien.

Vi(skriver vi då jag är lite engagerad) har valt att satsa på att hjälp till i ett litet område där Afarerna bor, i nordöstra Etiopien. Afarerna är ett nomadfolk och är mycket beroende av sin boskap för sin överlevnad. I mars hade redan över 500.000 kameler och kor mm dött pga torkan i deras region. 

Priset för en ko har sjunkit från 5.000 Birr till 5-700 Birr, och nu ser korna inte så här fina ut. När väl djuren är borta har Afarerna inget kvar.

Låt oss slippa bilder som denna. Stöd hjälpen till Etiopien, finns massor av organisationer som satsar just nu.

Vi använder oss av lokala organisationer som vi haft samarbete med i flera år. Vi vet att hjälpen når de som behöver den mest.

Gör inte regeringen i Etiopien något? Jo men de har insett att de inte klarar det på egen hand så de har bett om internationellt bistånd. Endast 45% av önskat bistånd har bekräftats i dagsläget.

Typisk bostad. Lätt att bygga, lätt att riva när man skall vidare.

Här med inhägnad för djuren.

Vad kan vi bidra med då, vi tror att det blir akut matstöd med extra energi i, foder till djur, utsäde när/om regnen kommer.

Vatten är redan innan en bristvara, nu är situationen än värre.

Dags att hämta vatten.

Tyvärr är vattnet ofta förorenat vilket ger olika sjukdomar som diarré och mask i magen. Genom att använda solens strålar och helt vanliga PET-flaskor kan man enkelt rena vattnet. Något som gjorts innan och kommer bli än mer aktuellt nu när det är brist på vatten.

Rent vatten till alla?

Om regnen kommer dröjer det till september/oktober innan nästa skörd är klar...om man haft något utsäde kvar att sätta i jorden.

Ett sätt att hjälpa är att ge skolbarnen ett mål mat om dagen i skolan. Avlastar familjen, ger barnen energi att orka med skolan, där de kan lära sig något som hjälper dem längre fram i livet.

Hur tänker du?

Hjälp oss hjälpa!

Swisha 9000506 märk gåvan HUNGERJKPG

Sms:a HUNGERJKPG till 72980 för att skänka 100 kr

Pg 900050-6 märk gåvan HUNGERJKPG

Vill du vara aktiv anmäl dig för stadsloppet den 6/6 i Jönköping på moveforeti.se

Då kan vi få se så här glada barn!

Glada Afar barn

Vårhälsningar,

Daniel

Postat 2016-05-16 15:58 | Läst 3179 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lejon slår en zebra en grym bildserie

Hej!

För ett par år sedan var min fru och jag på safari i Tanzania. Vi hade en otrolig tur när vi var i Serengeti, vi fick se en jakt där ett lejon tar en ung zebra. Några av bilderna har jag visat innan, har tävlat med några av dem också.

Tror dock inte jag visat hela händelseförloppet. Hade lite tid över idag och försökte ordna till några av dem. I en bildserie som denna har jag inte lyckats ha bra skärpa i hela förloppet men tycker bilderna funkar ändå. 

Det börjar bli kväll, rätt molnigt men lite regn i antågande. Ser rätt idylliskt ut men...se till vänster i bilden.

Lejonet smyger närmare under några minuter. Vi sitter helt tysta i bilen, kameran beredd och vi väntar med spänning egentligen på något hemskt.

Jakten börjar. När lejonhonan börjar springa håller jag avtryckaren nedtryckt och försöker följa jakten så gott jag kan. 

Lejonet närmar sig snabbt den lilla zebran.

Lejonet hade hela tiden blicken fokuserad på zebran.

Nu är det inte långt kvar...

Lejonet och zebran rullade runt ett par varv, suddigt, dammigt och allmänt stökiga bilder

Från det att lejonet började attacken tills zebran låg ner tog det hela 2 sekunder. Jag hann ta 14 bilder...sedan tog det ytterligare några sekunder tills zebran dog. Lejonet kvävde ungen mycket snabbt.

Nu har livet flytt zebran.

Uppdraget slutfört, zebran är nedlagd, död.

Lejonhonan reser sig upp tittar mot oss(2 bilar) och går sakta därifrån. Varför inte äta zebran, ta med sig den??

Vi följer lejonet med blicken och förstår varför. Hon, förmodligen med hjälp av några andra lejon har dödat mamman till den lilla zebran. Det var därför hon var så blodig kring munnen och på buken, benen.

Vad som hände med ungen vet vi inte. Kanske fick hyenorna/gamarna äta upp den eller så tog lejonen hand om det lite senare.

Den här jakten var nog det häftigaste jag upplevt ute i naturen. Grymt men häftigt. Ungen hade inte överlevt natten utan sin mor/hjord så lejonet gjorde processen snabbt.

Jag skrev att vi var två bilar/jeepar som lejonet tittade emot. En vecka senare sitter vi i restaurangen på ett av 5-600 hotell på Zanzibar. In kommer två svenska familjer. Vi börjar prata och de berättar att de varit på safari i Serengeti och varit med om något speciellt. De hade fått se en jakt...där ett lejon slagit en ung zebra.

Jag lyfter upp min kamera, bläddrar fram mina bilder från jakten, var det denna frågar jag? Visst var det samma jakt vi hade bevittnat. Hur är oddset på att vi skulle sitta bredvid varandra på ett litet hotell på Zanzibar, efter helt ovetande om varandra sett samma jakt?:)

Skickade mina bilder till dem när vi sedan kom hem igen.

Nog med gamla bilder, snart blir det nog lite vårbilder!

Daniel

Postat 2016-05-11 20:10 | Läst 5492 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

På väg till jobbet bilder: Skäggdopping

Hej!

Cyklar oftast till mitt jobb på ambulansen i Jönköping. Tar olika vägar beroende på årstid och väder. Nu på våren blir det oftast genom stan, då via sjöarna Munksjön och Rocksjön. Brukar alltid vara något kul att se eller fota.

Några av dagens bilder blev på denna skäggdopping.

Riktigt nära vid första bilden, efter ett dyk var den lite längre från stranden.

Gör om det här om du kan!

Det skvätter:)

Det var allt för idag. En bra början på dagen, gav bra energi för ett dygns arbete...även om jag nu när detta skrivs börjar känna mig lite sliten:)

Daniel

Postat 2016-05-08 23:05 | Läst 2267 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En vit sippa

God kväll!

Bara en bild från kvällens promenad i Strömberg Jönköping

Älskar våren!

Daniel

Postat 2016-05-04 23:33 | Läst 2119 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa