Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Vilken stam tillhör du?

Hej!

Har ni fredagsmys?

Själv är jag "ensam" hemma...yngsta grabben(16år) är visserligen hemma men han spelar FIFA15 samtidigt chattar han med ett gäng kompisar om matcherna och vill inte veta av mig, äldsta grabben är på stan och frun är på bokmässan i Göteborg...

...men jag är inte bitter!

Vi drar oss tillbaka till Juba i Sydsudan en stund. Dagens blogg har två spår, ett dagsaktuellt.

David och två grannpojkar. David städar upp lite grann utanför tomten medan han borstar tänderna.

Johannes och jag är rätt sportiga av oss, vi gillar att träna så vi tog en löprunda i kvarteret där vi bodde, Gudele Juba.

Ingen asfaltslöpning utan sand, typ 30 grader varmt på kvällen.

Vi sprang inte ensamma...så fort vi passerade ett gäng barn sprang de skrattande med oss, hejade på oss, höll oss i handen. På varv två var det än mer barn, har inte sprungit Göteborgsvarvet men där som här hade vi en stor och hängiven publik. De äldre, "visare" männen satt bara och skakade på sina huvuden, skrattade och tyckte vi var tokiga! Springa när de är så varmt...

När vi sprungit stod vi och stretchade en stund, vi fick direkt sällskap och hade ett gäng killar som gjprde samma övningar som vi. De kunde engelska så vi pratade en del med varandra, om jobb, framtidsplaner mm. Något centralt, viktigt för dem var vilken stam man tillhörde.

"What is your tribe called"? Vilken stam tillhör ni? Vi berättade att vi kom från Småland, en väldigt bra stam i Sverige.

Nu började pojkarna prata arabiska med varandra, vi förstod inget men Mama Margareth, vår sydsudanesiska mamma satt på en stol och lyssnade på pojkarna och skrattade så att hon höll på att ramla av stolen. När pojkarna hade lämnat oss berättade hon vad de sagt.

De hade börjat diskutera vår hudfärg och vad som skulle hända med dem om de flög med oss hem till vår stam i Sverige. Skulle de bli lika bleka/vita som oss eller skulle de fortfarande vara mörka i hyn. Efter en stunds argumentering kom de överens om att...

...de fortfarande skulle vara mörkhyade. En kul berättelse, tur att Mama Margareth satt ute och hörde vad de sa!

På tal om att flyga så flyger vi till dagens händelse som också har med Sydsudan att göra.

Idag hade jag glädjen att få visa min arbetsplats för Sebit och Emmanuel under några timmar. De håller i ett utbildningsprojekt vi har i Sydsudan och är på besök i två veckor(inga bra bilder nu).

Efter en bra stund vid fikabordet(de har lärt sig ett viktigt ord...fika) och lite bildvisning tog vi ambulanserna.

Emmanuel kollar på sina värden, bra puls och saturation.

Nu är det Sebits tur, även här bra värden.

Läsplattan användes som kamera.

Just denna bilen var inte i tjänst så vi tog oss en sväng på sjukhusområdet och A6.

Jag vet hur ambulanserna och sjukvården ser ut i Sydsudan så de blev mäkta imponerade hur vi har det. Själv blev jag lite dämpad då jag tänkte på hur lång väg det är för dem innan de har något som kan jämföras med vår standard. Givetvis blir saker bättre i Sydsudan men det tar sådan tid och nu när det är oroligt i landet blir det knappast bättre:(

Efter åkturen tog vi en rundvandring på stationen där vårt gym gillades skarpt.

Ta i nu Emmanuel! Come on Emmanuel!

Lite crosstraining som avslutning.

Sebit och Emmanuel kommer jag att träffa några gånger till innan de åker hem och visst skall de få lite bilder med sig.

Ha nu en skön helg allihopa, jag skall få servera på ett bröllop i morgon/idag är det visst!

Daniel

 

 

 

 

Postat 2014-09-27 01:29 | Läst 3366 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

UNMISS Juba South Sudan, hockey och en ko vid namn Ban Ki Moon

Hej!

Med den rubriken blev ni väl nyfikna? Välkomna med till FN:s läger i Juba!

En stad, ett samhälle i en slags parallell värld till den som "de andra" levde i.

För att komma in på lägret var du tvungen att passera vakterna...inte från FN utan från det kenyanska vaktbolaget!?

Jag har en kompis som jobbade i Sydsudan och bodde på basen så därför fick vi följa med in som besökare.

Pether välkomnar oss in i sin lilla container...med AC!

Svenskt kaffe, pepparkakor och en bulle. Trots vi bara varit borta några veckor smakade det gott med lite "svenskt" fika.

Områdeskarta.

Som vilket villakvarter som helst?

Det mesta fanns på området, affärer, restauranger, sjukhus mm. Det kändes som man var på ett enda stort lägerområde. En massa aktiviteter överallt, folk idrottade en del, festade en del(en del mkt) eller så chillade man i sin container.

Den här kon heter Ban Ki Moon efter FN:s generalsekreterare, ett skämt, han är väl inte så populär tror jag. Kossan lever nog inte längre då basen invaderats av tusentals internflyktingar, som sökt skydd úndan konflikten mellan presidenten Salva Kiir och förre vicepresidenten Riek Machar. Det är lite lugnare nu men tusentals människor har dött och fler lär det bli om det blir svält.

Denna japanska gjorde allt för att inte bli brun...tydligen gick/sprang hon varje dag i full mundering, varmt?

Ett litet sjukhus fanns på området, ett Level 2 sjukhus, har olika vårdavdelningar, mindre operationer kan göras, intensivvårdsavdelning. Som ni kan ana från bilden sköts sjukhuset av Kambodjaner. Varje land får meddela FN inför olika operationer i världen vad de kan ställa upp med och sedan bestämmer någon på FN vem som skall göra vad. Sjukvården gick till...Kambodjanerna.

Då detta är mitt gebit försökte jag kommunisera med sjukvårdarna på plats, det visade sig att de kunde i stort sett ingen engelska!! Ett stort internationellt uppdrag och så skickar men personal som inte kan kommunicera med dem som de skall hjälpa, skandal! Fick höra några hemska berättelser hur det var på sjukhuset.

Den bäst utrustade ambulansen jag såg i Sydsudan.

Dessa ambulanser tog hand om FN:s personal, alltså främst grejer som hände inom basen.

Ambulansgaraget.

Ambulanssjukvårdare, tyvärr kunde han ingen engelska så det gick inte att utbyta erfarenheter.

Den här krockade bilen stod placerad precis vid utfarten från basen. Budskapet var riktat till FN personal inte till lokalbefolkningen(vilka i och för sig också skulle behöva tänka sig för). Det är bättre att förlora en minut i livet än att förlora livet på en minut!

Alla fick inte köra med FN-fordon, alla testades och 30% missade testet. Svårt?? Nja... enligt min vän handlade det om att köra runt på en plan yta, köra upp för ett litet gupp och sedan utföra en backning och parkera på utgångsplatsen.

Gott om FN bilar och gott om bruna glador.

Lite nyttigt tidsfördriv i den 30-40 gradiga värmen, lite hockey, visserligen utan is men med ganska ordentligt målvaktsutrustning...

...varmt?

Till en av dagens höjdpunkter nu, jag lyckades ordna till ett möte med en kollega från ambulansen i Jönköping. Björn jobbade för MSB:s räkning i Sydsudan. Han var med och byggde upp läger och hade ansvar för vattenförsörjningen.

Björn till höger. Han är faktiskt nere i Sydsudan igen på nya äventyr.

Ta´t försiktigt Björn!

Ha de gott vänner!

Daniel

 

 

 

Postat 2014-09-24 00:20 | Läst 5677 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hemma hos Mustafa i Gudele Juba South Sudan

Hej!

De sista dagarna i Sydsudan tillbringade jag och Johannes i Juba. Vi fick bo hos min vän Mustafa och hans familj. En ganska stor familj då Mustafa tagit sig an sin systers barn när hon dog.

Johannes utanför huset.

Med Sydsudanesiska mått har Mustafa det bra ställt, hus och bil samt att barnen kan gå i skola.

Alla barnen fick hjälpa till i hushållet men visst fick flickorna slita lite mer kändes det som.

Rena serveringsfat.

Barnen fick tvätta och stryka all sin egen tvätt. De brukade vara en hel dags arbete att tvätta och sedan stryka kläderna...kan jag förstå när jag ser strykjärnet.

Du lägger i glödande träkol, inga vridknappar här för att anpassa värmen.

Blivande middag?

Eller de här duvorna kanske?

Bägge två arterna fick passa sig för de ständigt närvarande bruna gladorna. En mycket vanlig fågel i Sydsudan.

Mustafa är precis som jag när det gäller tandborstning, han gör något annat samtidigt, här dammas bilen av. Min fru klagar alltid på mig hur jag borstar mina tänder, de kan inte vara effektivt säger hon...och visst har jag lite hål då och då.

David borstar sina skor och...tänderna?

Det var rätt lustigt hur de sköter sin tandborstning, vi borstar typ morgon och kväll för att få tänderna fräscha länge. Här borstar de en gång, före frukost...så tänderna är rena i typ 5-10 minuter, å andra sidan så äter de knappt några sötsaker så deras tänder var bättre än mina i alla fall.

Här en del av familjen. Margreat Mustafas fru gjorde det helt klart första kvällen vi var där, att så länge vi bodde hos henne skulle vi se henne som vår mamma. Var det något så ropa på Mama Margreat!

På kvällarna samlades familjen och sammanfattade dagen, alla berättade något om hur den varit samt lite om morgondagen. De är kristna så dagen avslutades med en aftonbön. Vi hade många goa samtal med barnen om våra liv, våra olika förhållanden/hur vi levde, våra drömmar och mål. Vi kände oss verkligen välkomna och älskade.

Jag och Mustafa.

Jag träffade Mustafa första gången för ca 4 år sedan, han och några andra var på besök i Jönköping. De kom upp till mitt jobb på ambulansen och fick bl.a. åka med på en tur. Sedan har vi träffats i Kenya och nu hemma hos han.

Får en massa tankar när jag ser texten på hans tröja; Hope for a New Nation.

Bara någon vecka efter jag lämnat Sydsudan startade oroligheterna och dödandet. I stadsdelen Gudele där han bor var det en massaker på Nuer ca 250 personer slaktades. Tack o lov inte mina vänner. Nu är det lugnare i landet men inte fred, något som verkligen behövs för att det skall finnas något hopp för Sydsudan.

På söndag kommer två av Mustafas vänner till Jönköping, de är ledare för ett utbildningsprojekt vi stöttar(Pingstkyrkan Jönköping) med hjälp av PMU. Det skall bli kul att få färska nyheter om Mustafa mfl.  Under två veckor skall de göra studiebesök på skolor i trakten.

Det var kanske inte mycket till bilder men lite vardag från min resa.

Ha de gott!

Daniel

 

 

Postat 2014-09-18 00:00 | Läst 3092 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

På besök hos grannarna i Yei

Hej!

Som jag skrivit innan bodde vi på ett inhägnat område utanför Yei, Sydsudan. Vår grupp besökte skolor, sjukhus, healthcenters, kyrkor mm under vår dryga vecka i området. Fick med mig gänget på en promenad.

Palle och Mustafa i samspråk.

De här barnen bodde inne på vårt område. Lite coolt med stickade tröjor i landets färger, märks att de är stolta över att vara självständiga.

Nere vid floden träffade vi på några pojkar. Det roliga var att de hade byggt sig några egna kameror. Det visade sig att vid vårt besök på deras skola några dagar innan så hade de sett våra kameror och ville själva ha något att fota/leka med.

Vilken kreativitet att skapa sig sina egna leksaker.

Nu tar jag ett kort på dig!

Givetvis fick de låna våra kameror en stund och ta några bilder på sig själva eller oss.

Pojkarnas pappa bjöd hem oss till sig, ville visa oss hur de bodde.

Så här ser mångas hem ut, notera solpanelen på taket. Används till att ladda mobiltelefoner, räcker till små lampor att lysa upp i hyddan.

De ville att vi skulle sjunga lite för dem, Marie och Palle gjorde det helt acapella.

Vid ett annat tillfälle lät det så här när de sjöng. https://vimeo.com/93011154

Efter promenaden var det skönt att sitta en stund och läsa tidningen eller bättra på solbrännan.

Ha det gott!

Daniel

Postat 2014-09-16 15:29 | Läst 2251 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nu åker vi mot Juba South Sudan

Hej!

Såg för en kort stund sedan en bild på fb, en kollega på ambulansen Jönköping anlände till Juba, Sydsudan idag. Bilden visade hur de testade anländande personer, de ville försöka utesluta ebola smittade att komma in i landet. Testet bestod bl.a i en tempmätning.

Färden jag skriver om just nu ägde rum i höstas.

Fotat med mobilen för att inte irritera polisen intill.

Ungefär halvvägs stannar vi för att proviantera. Det är mycket billigare att köpa mat ute på landet än i Juba. I tidningsklippet här kan ni se priserna i stan.

Lite go och färggrann potatis.

Någon slags olja...tror jag.

Honung

Färsk fisk...nja men torkad. Fisken är faktiskt från Uganda trots att det finns gott om fisk i Sydsudan.

Tror allt finns kvar i fisken. Ett bra proteintillskott i maten är det i alla fall.

Bönor är nyttigt!

Till sist en sötsak, lite sockerrör. Det var allt för idag.

Varit en intensiv dag, först en tur till Mullsjö för lite innebandy, kval till SM P16. Det gick bra två segrar för grabbens lag JIK. Hem för mat, rösta och nu bloggat lite. Skall nu till Pingstkyrkan Jönköping för att träffa lite Romer. De skall sjunga och berätta lite om sina liv. Skall bli kul att få en annan vinkel än medias.

Kvällen slutar väl framför teven och valvakan som för många av er andra.

Ha en go vecka...med eller utan Alliansen vid styret!

Daniel

 

 

 

Postat 2014-09-14 17:46 | Läst 3841 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa