Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Tidig morgon vid Laganoset, Halland

Hej!

Det är inte ofta jag kommit nära någon älg...mer än i jobbet(jobbar vid ambulansen). Viltolyckorna är ju rätt vanliga och många gånger är det just älgar som faller offer.

Tanken för denna morgonen var fågelskådning och när jag lämnade stugan lös solen från en klar himmel, hann inte åka många minuter innan dimman välde in. När jag kom till parkeringen vid Laganoset såg jag knappt handen framför mig. Valde dock att gå ner mot stranden och ett fågeltorn som finns där. 

Det går något där borta...

En älgkalv!! Wow har aldrig varit så här nära hoppas jag hinner få någon bild innan den springer bort tänkte jag.

Som ni ser gick det. Den kom t.o.m närmare vid ett tillfälle, lite nyfiken på mig??

Dimmigt, så ljuset var inte bra. Tycker dock det är ok i ffa svartvita varianter på bilderna.

Trevligast hade väl varit att inte ha staketet med på bilden men ändå rätt nöjd med denna, med lite av miljön med på bilden.

Efter någon timma lättade dimman och jag fick en "fågelmässigt" riktigt bra morgon. Tusentals gäss, tranor och över 200 ormvråkar sträckte förbi...men det är nog morgonens älgkalv blev den stora behållningen.

Dagen efter var jag där igen, soligt och klart med frost. Kalven var kvar men på långt avstånd, kom dock rätt nära två vuxna älgar, en älgtjur med ko.

Andedräkten syns i det kyliga vädret.

Bilderna är tagna hyfsat sent i oktober, efter första älgjakten.

Området är riktigt fint så ta gärna en sväng dit.

Daniel

Postat 2019-11-26 19:43 | Läst 1335 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Besök på Dumme Mosse Jönköping

Hej!

Besök på mossen, av två ovanliga och trevliga fågelarter. Dumme Mosse är en mycket populär plats för invånarna i Jönköping. Nära stan, lätt tillgänglig, handikapps anpassade vandringsleder och härlig natur. Väl värt ett besök om ni är i närheten.

De senaste veckorna har naturintresserade sökt sig dit för att se en lappuggla och en/två tråtåiga hackspettar. Arterna är sällsynta i vårt område. 

Jag hade turen att få se bägge arterna för någon vecka sedan och nu i måndags återupptäckte jag Lappugglan som inte setts på över 1 vecka.

De kan vara svåra att hitta men är kvar i området...hela vintern hoppas jag. Här några foton på fåglarna.

Lappugglan satt nära leden så man kunde få fina foton på den.

Lite sol denna gråa november, lyste inte på hela fågeln tyvärr. 

Den tretåiga hackspetten är svårsedd, tystlåten och rätt rörlig i området. Plötsligt kom den flygande och satte sig i ett träd intill mig...i 10 sekunder.

Riktigt mörkt och höga ISO-tal.

Lite senare såg jag en till/samma på lite längre håll. Här en fin miljöbild.

I måndags var jag ute igen, för att hitta hackspetten åt en vän från Öland som var på besök. Tyvärr ingen hackspett men vad är det som sitter där??

Visst är det lappugglan!! Kul! Trots att de är stora fåglar kan det vara lätt att missa dem.

Japp, den har sett mig. Jag står dock på rätt långt avstånd så den räds inte mig.

Lappugglan var mer intresserad av att hitta något att äta och spanande ivrigt efter någon sork, mus.

Det var allt för denna gången, önskar er alla en skön helg...jag kommer att tillbringa större delen av helgen körandes omkring i ambulansen.

Daniel

Postat 2019-11-22 10:27 | Läst 1428 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Välkommen till Ottenby, del 2!

Hej igen!

Hoppas ni orkar med lite fler bilder från Ottenby, Öland!

Fått rätt god respons på förra bloggen, vilket jag är tacksam för. Det blir lite liknande foton nu men avslutar med några fågelbilder. Ottenby är ju faktiskt känt för sin mångfald av fåglar...och fågelskådare.

Det kommer mer fågelskådare under morgonen. Ottenbys parkering blir helt full.

Folk kommer och går, alla passerar trädgården där ringmärkningen pågår. Undrar hur ringmärkningen går till, kommer de fånga något kul just idag??

Här kämpar personalen med en liten flock blåmesar och talgoxar som fastnat i näten. Det känns att plocka mesar, de vet precis var man skall sätta in stöten och bita ringmärkaren...har egen erfarenhet:)

Vill man var lite "stygg" kan man klappa i händerna när en mesflock passerar i luften, vips så drar dom ner mot närmaste buske och fastnar då ofta i ett nät.

Här kommer personalen med sina fågelpåsar. Hur många gånger har de fått frågan: Fångat något kul idag? Vad har ni påsarna? 

Ja är man lite nyfiken på ringmärkning kan jag rekommendera att boka en guidning på Ottenby Fågelstation, en upplevelse att minnas! Ta med era barn de kommer att älska det.

Här visar personalen upp en nötskrika, syns nog inte på bilden(var lite lat). Personalen är ofta väldigt tillmötesgående och visar gärna upp olika arter för intresserade.

Många skådare lämnar inte udden förrän ringmärkningen avslutats för dagen kl 11. Det vore ju synd att missa något:)

Längre fram på morgonen/förmiddagen blir vi skådare mer rörliga på udden. Vi går och skrotar lite, träffar någon bekant, försöker fotografera etc. Jag hade bestämt mig för de senare, fotografera men inte så mycket fåglar utan fågelskådare och lite miljö. Det resultatet ser ni nu.

Långe Jan och liten man.

Jag tar en sväng till ut på udden.

Det är rätt högt vattenstånd nu, inte mycket till tångbankar.

Prutgäss.

Ingen som kollar på gässen?

Några som skådar fortfarande, en han kollar av telefonen efter ett larm skulle jag tro.

Nu skall vi se, hur många vitkindade gäss var det i flocken? Anteckningsboken fylls i noggrant, uppgifterna brukar många sedan registrera på datorn på en hemsida som heter Artportalen. Ett bra ställe för den som vill veta vad som rör sig ute i naturen, inte bara fåglar utan alla sorts djur och växter.

Kul och se dig Lasse!

Här snackas det nog en hel del gamla drag, obsar man gjort sedan sist vi sågs. 

Ensam bland tusentals vitkindade gäss.

Innan jag avslutar blir det nu några fågelbilder från mig.

Starar

Ännu fler starar...

En dvärgbeckasin på väg in i ljuset.

Hade turen att hitta en badande sparvhök.

En ormvråk spanar efter trafikdödat vilt intill vägen.

Oops några färgbilder!!

Ägretthägrar precis över mig.

En ung pilgrimsfalk.

En rätt kul bild, Lasse och jag gick i Mellersta Lunden när vi såg några hjortar på håll. Vi gömde sig bakom en mur och Lasse härmade hjortarna, en kom rusande mot oss, fulla av brunst...han blev besviken när han i stället fick se mig bakom muren:)

En stor flock hämplingar blir en fin avslutning på bloggen. Hoppas ni fått lite längtan till Öland!

Ha en fortsatt skön höst.

Daniel

Postat 2019-11-02 23:31 | Läst 2033 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Välkommen till Ottenby!

Hej!

Jag vill välkomna er alla till Ottenby, till att få en liten inblick i hur en oktobermorgon på Ottenby kan se ut ur en fågelskådares vinkel.

Var lugna det blir knappt några fågelbilder:)

Den här rostiga "skylten" möter alla som är på väg ner mot udden. Fotot är tagen mitt på dagen så låt oss förflytta oss tillbaks i tiden några timmar. 

Jag har fågelskådat sedan början av 80-talet. En god vän, Hans Waern drog mig in i det:) efter vår första resa till Ottenby var jag fast.

Enligt Hans var det viktigt att vara ute tidigt, att komma ner till udden innan det blev ljust...på våren kunde det vara en riktigt prövning, att gå upp innan kl 03. Nu på hösten är det inte lika jobbigt:)

Som ett pärlband av ljus när bilarna anländer i mörkret. Nu gäller det att snabbt klä sig efter vädret och hitta en plats att skåda ifrån.

Men kom igen då!

Redan på väg ner längs fyrvägen får man en första hint om hur fågeltillgången kan tänkas bli. Fågelrika dagar kryllar det av trastar, rödhakar mm på vägen och man får ha ständig bromsberedskap för någon fågel. Längtan, förväntan, skall det bli någon rolig fågel idag? Kommer fågelstationen bidra med någon raritet i näten? Älskar dessa tankar som far runt i våra huvuden.

Hmm skymtar det inte redan fågelskådare där borta i mörkret?? Ajdå, de bästa lä platserna är redan tagna. Man vill verkligen inte stå i blåsten, man blir snabbt kall och frusen, tubkikaren skakar så det blir svårt att se fåglarna som passerar, man hör inte sträckläten ajajaj!

Det börjar ljusna lite.

Alla läplatser med utsikt mot Västrevet är upptagna, får väl traska vidare.

Hmm där hade jag gärna stått, tänker kanske han.

Jag får väl gå vidare. Allt fler fågelskådare har numera även en rejäl kamera och objektiv i sin utrustning.

Sett något?

Här är det också lä.

Restaurang Fågel Blå erbjuder lä och en bra utsikt mot havet.

Vindskyddet längst ut på udden blir snabbt befolkat. Vissa veckor blir det väldigt mycket folk här på Ölands södra udde, jag älskar Ottenby området men håller numera mest till uppe hos Långe Erik på Ölands norra udde. Där är det mer glest med fågelskådare, något som passar mig bra. 

Många av mina vänner tror att fågelskådare hela tiden måste vara tysta när de är ute, det är en myt!! Det finns inga som snackar så mycket som skådare, det finns såå många minnen, obsar, roliga händelser att snacka om. Dipparna vill man dock helst glömma.

Magnus en go vän från Jönköping.

Mats från Aneby. Här pratar vi lite om Nidingen, en fin plats på Västkusten.

Har man inget eget fika med sig så finns Fågel Blå, kön blir snabbt lång. 

Alla fikar inte, bra att någon håller span på fåglarna. Ronnie kan larma ut via sin telefon om han ser något kul. När det händer att någon raritet ses, blir det verkligen drag på lokalen.

Dagens sista bild. Det blev många bilder denna gången och fler finns det så jag återkommer nog med fler inom kort. Hoppas ni fått liite sug på att besöka Öland och Ottenby.

Skåda lugnt!

Daniel

Postat 2019-11-01 23:10 | Läst 2652 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera