Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Backsvalorna vid Rosenlunds bankar, Jönköping

Hej!

Blev inspirerad av Håkans bild på backsvalan idag. Backsvalan är en av mina favoritfåglar sedan många år.

Har följt den här i Jönköping i många år, kollat boplatser, ringmärkt och bara njutit av dem. Tyvärr minskar de i vårt område, de fanns innan i många sandtag i kommunen. Tyvärr...enligt mig så måste företagen som tagit sand återställa markerna helt när de slutat bruka marken/sandtagen. De kunde fått lämna branten med backsvalor kvar, ofta häckar backsvalorna bara på ett ställe i ett sandtag(egen observation), resten kunde de återställa.

Hos oss i Jönköping kommun finns nu i stort sett bara en handfull fåglar på Visingsö(naturlig sandbank) och en stor koloni på Rosenlunds bankar på Elmia området Jönköping. Dagens bilder är från Rosenlund.

Inflygning mot bohålorna.

Det var sista bilden. Backsvalorna har ett så gott milt, pladdrande, tjatande läte när de flyger omkring. Det är gott att lyssna till, kommer en rovfågel nära blir det dock annan ton, ett fasligt liv.

Just här vid Rosenlund brukar en lärkfalk komma på sina räder, sett många häftiga jakter här. Kom på nu att jag har några dåliga bilder från ett besök nu i början av juni. Jakten var precis över huvudet på mig, hade otroligt svårt att hänga med i alla svängar. De blir de sista för idag:)

Riktigt tvära kast, upp o ner i sina försök att få tag på backsvalan.

Skriker ut sin besvikelse, ingen frukost idag:(

Ha en skön dag!

Daniel

Postat 2019-07-02 13:42 | Läst 1376 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera