Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Resa med Korrespondenterna i Sydsudan del 2

Hej igen!

Nu fortsätter resan i Sydsudan. Vi har lämnat Kapoeta och är på väg mot Nanyangachor, en övernattning där och sedan den tuffa resan till Lotimor över en platå på över 2000 m höjd. På något som inte kan kallas väg.

En fin Abyssinan Roller med resesällskapet i bakgrunden.

Georg Echom visar vägen för Lena. Georg är MP(member of parlament) politiker, han är Nyangatom, tillhör alltså stammen som bor vid vårt mål Lotimor. En VIP för oss på många sätt.

Vid ett punkteringsstopp kollar Lena och Gert på kartan över området. Gert jobbade med Nyangatomfolket i Etiopien på 70-talet. När jag var i Lotimor i mars visade vi bilder på våra telefoner på Gert och Anita hans fru. Många mindes honom, blev oerhört glada. Självklart skulle Gert alias Atadogi som är hans Nyangatomnamn med på denna resan.

Det är mycket kor i området just nu pga regnen.

Finns det kor finns det kofösare, nästan alla med vapen för att skydda sig från andra stammars herdar.

Den gode herden

Vi har nu kommit till den enda vägskylten jag sett i Sydsudan, mitt ute i ingenstans visar den vägen till Lotimor.

Den enda bilden ni får se på mig:)

Fotostopp

Lite jobb också.

Vad är detta för något kan de kanske tänka.

Min bästa bild här

Det skymmer

Väl framme i Nanyangachor är det mörkt. Vi har varit på resande fot hela dagen. Vi behöver mat och vatten. 

Vi hjälps åt alla, Lena fixar vatten till maten och den sk duschen.

Det blev Ugali, lite grönsaksröra och en rätt som kallas Daga. Daga är torkad småfisk, typ spigg. Luktar och smakar kraftigt. Proteinrikt men inte direkt gott i mitt tycke. 

Vad Linda tyckte om Daga-fisken kan ni nästan ana:)

Nu börjar resan upp och ner för platån, snitthastigheten är 7 km/h, här några bilder på vägen...

Det här blir nog en bra kameravinkel

Våra chaufförer måste verkligen vara uppmärksamma, man måste köra över stenarna på rätt sätt annars är det punka. Denna väg sliter oerhört på däcken, en uppsättning kan kosta 20.000 kr.

Väl uppe på platån fick vi 2 punkteringar samtidigt, ingen i det steniga partiet:) troligen någon spetsig trädrot som orsakade punkteringarna. Lena passar på att intervjua några som nyfiket kommer fram till oss.

Batteribyte

Vi anländer till Lotimor innan mörkret, skönt.

Lotimor ligger väldigt fint. Här ett foto taget från en höjd bakom skolan där vi bodde.

De följande dagarna kunde jag inte följa Lena och Linda så mycket då de var ute och gjorde reportage medan jag och Magnus hade mottagning vid kliniken.

Här är i alla fall Josef som förekommer en del i programmet. Han förklarar för en pappa hur han skall ge medicinen till sitt barn som har malaria. Josef har inte varit i Tanzania utan den tröjan fick han i mars av mig.

Kvinnan på bild är den som följ i programmet. Josef förbereder lite Amoxicillin tror jag.

Lite bröstmjölk är aldrig fel för ett barn här ute.

Linda var alltid i farten, kameran i högsta hugg, även sent på kvällen. Gillade verkligen hennes bilder/film i programmet.

Kvällsmaten förbereds, Ugali, skulle gissa på en seg get eller höna till det.

Lite som att vara ute på hajk...men i en rätt farlig miljö. Utan rätt logistik, vatten mm så skulle det vara svårt att överleva här, i alla fall för en svensk som mig.

Älskar den här miljön, utsikten , värmen och folket här.

En kopp te som avslutning på maten. Efter det blir det en skön "dusch" ute i det fria nere vid pumpen. En helt otroligt skön upplevelse efter en dags hårt arbete.

Jag visar inte någon bild på det...

En kass bild på stjärnhimlen men tänk dig att stå och tvätta sig under denna stjärnhimmel, 25-30 grader varmt, getter bräker, åsnorna skriar och nattskärrorna spelar. Från byn kan man höra sång och glada skratt trots det tuffa hårda liv de har här ute.

Du kan få vara med och göra livet liite lättare genom att bidra till att vägen blir klar. Om du vill/kan sätt in en peng på Pg 290776-4 eller swisha till 1236672174 märk svält så går pengarna till vägbygget. (Vi som åkt hit betalar vår egen resa)

Kolla nu på programmet i kväll eller gå in på svtplay när du har tid.

https://www.svtplay.se/video/15509885/korrespondenterna/korrespondenterna-sasong-19-avsnitt-2?start=auto

Länk till programmet här ovan, markera och högerklicka så funkar det.

Nu dröjer det nog innan nästa blogg, skall till Tanzania tidigt i morgon bitti i 3 veckor. 

Bor du i Jönköpingstrakten så har vi bildvisning ikväll och berättar om vår resa i Pingstkyrkan Jönköping kl 19. 00, sedan ser vi programmet ihop.

Hälsningar,

Daniel

Postat 2017-10-17 14:48 | Läst 9484 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

På resa med Korrespondenterna i Sydsudan!

Hej!

Har i några bloggar redan flaggat för ett teveprogram om Sydsudan, gjort av Korrespondenterna på Sveriges television.

Ikväll sänds programmet. Det finns redan på svtplay så jag har tittat på det en gång. Tycker att de gjort ett bra program, imponerad att få ihop ett program på 29 minuter. Lena och Linda har timmar av material, krävs känsla för att få med rätt sekvenser av allt material.

Korrespondenterna har på omvägar hört om vårt (Pingstkyrkan i Jönköping) projekt. Vi röjer en 10 mil lång väg för att FN, WFP andra skall kunna nå en by/område kring Lotimor med mat/nödhjälp då området är drabbat av svält.

Vi/de har under våren röjt 7 mil väg, som betalning har byborna fått mat till sig och sin familj, vi har även stått för utrustning. Vi har försörjt ca 8.000 personer fram tills nu, detta med frivilliga gåvor och stöd av PMU(Pingstmissionens utvecklingssamarbete).

Undrar om de (Lena o Linda) själva någon gång varit så påpassade/fotograferade som under den här resan, undertecknad är ju en rejäl fotonörd och inte kunde jag låta bli att fota lite...

Så i bloggen idag blir det mycket bilder på dem:)

Vi reser in i Sydsudan via norra Kenya, vi träffades i Lockichoggio och efter att de fått i sig lite mat åker vi norrut. Det har regnat rejält så den sista biten innan Sydsudan var rätt besvärlig minst sagt.

Vi åker alltså inte i en flod, detta är huvudvägen in i Sydsudan!

Detta blir bra teve var deras reaktion:)

Gränsposteringen syns i bakgrunden. Bengt har varit där och lämnat lite grejer mm. Vår jeep fastnade så han var tvungen att komma tillbaka för att dra loss oss. Ännu mer bra bilder för teveteamet.

Mina fötter, fick bråttom att lyfta upp kameraväskan.

Efter att ha fått lite bra bilder är det dags att köra Lena, Linda och Niclas in i Sydsudan.

Vår bil fastnade, vi fick hjälp av Bengt att komma upp på lite fastare mark, där vi upptäckte att vi också hade en punktering. Inte lätt att få fäste för domkraften i denna sörjan, vi blev liite skitiga.

Precis efter vi kommit loss och in i Sydsudan öppnade sig skyn igen och regnet bara vräkte ner, tur att vi var loss.

Målet för dagens resa var egentligen Kapoeta, distriktshuvudstaden i området, dit hann vi inte pga vägproblemen. Att åka i mörkret är inget alternativ, vi fick sova på ett katolskt gästhem, tack o lov fanns det vatten så vi kunde bli rena.

En kopp te/kaffe och en chapati blev det till frukost.

Regnet har gjort att det grönskar, snart är vi i Kapoeta. I Kapoeta skall vi träffa guvenören, hälsoministern, World food program mm.

Alla tillstånd skall fixas, vi i sjukvårdsteamet skall också hämta våra beställda mediciner.

Hälsoministerns kontor, hon har 2 anställda. Hon tjänar typ 100 dollar i månaden.

Linda Hörnqvist fotografen filmar den största ambulans jag sett. I den fanns 3 britsar, inget annat, bara en massa skräp. Gör ont i mitt ambulanshjärta.

Vi är nu hos World food program, de lovar att leverera mat till Lotimor när vi väl fått färdigt vägen. Det är ca 3 mil kvar, bör vara klart inom 1-2 månader om vi bara får in liite mer pengar.

Lena Scherman intervjuar Bengt Klingberg utanför WFP i Kapoeta.

Vi avslutar med ett möte hos guvenören.

En rapport till Sverige innan vi drar mot Nanyangachor.

Linda.

En fikapaus i skuggan av ett träd. Vi är nu på väg mot Nanyangachor, övernatta där sedan drar vi till slutmålet Lotimor. Jag pausar här, gör 2 bloggar om Korrespondenterna. Det blir för långt annars.

https://www.svtplay.se/video/15509885/korrespondenterna/korrespondenterna-sasong-19-avsnitt-2?start=auto

Här ovan en länk till avsnittet. Markera och högerklicka så funkar länken eller gå in på svtplay sök Korrespondenterna.

Vill du vara med att stödja projektet kan du sätta in lite pengar på Pg 290776-4 eller swisha till 1236672174. Märk med svält, alla pengarna går till projektet. Vi som varit med på resan och kommande resor betalar själva för resorna.

Ses snart igen!

Daniel

Postat 2017-10-17 11:28 | Läst 11958 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Bakom galler

Hej!

Sent hemma efter lite innebandy...eller gubbinnebandy man kanske skulle kalla det. Orkar inte med något långt blogginlägg ikväll, det blir en bild. Blir bäst förstorad!

Behind bars

Daniel

Postat 2017-10-10 23:48 | Läst 1689 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotorunda i Lokichoggio

Hej igen!

Att fixa 3 jeepar tar sin tid och då det inte direkt är min hemmaplan tog jag mig en promenad på stan. Stan är några asfalterade gator med lite hus vid sidan om. Lämnar du huvudstråken är det sand och grus som gäller.

Fina färger

Blandar och ger med bilderna, ibland mobilbilder, ibland inramade bilder, ibland svartvitt det får ni stå ut med...

Har man inga leksaker så gör barnen leksaker av burkar, flaskor eller som här av ett däck. 

Skomakarens dotter, affärer/verkstaden skymtar ni bakom tösen.

Först så ville hon inte vara med på bild

Keep Loki clean...finns lite att jobba på

På posten, inte Postnord:)

Kompisar

Skall ni ha skjuts frågar taxikillen

Färger

Motorcykeltaxi

Det är väldigt tacksamt att fotografera barn, nyfikna och ofta väldigt glada.

Ett nytt hemmabygge

Härligt att se en ambulans! Kollegor till mig:)

Oftast är ambulanserna knappt utrustade, kan vara en brits men ofta bara ett hårt plåtgolv. Inga sjukvårdare utan anhöriga får lasta in patienten och vårda på väg in till sjukhuset. Det är ofta långa sträckor för patienterna att ta sig till sjukhusen så dessa ambulanser gör trots sin enkelhet ett bra och nödvändigt jobb!

Fram för mer ambulanser, det finns många olika varianter på ambulanstransporter i dessa länder. Man använder cyklar, motorcyklar och kopplar på en slags kärra där patienten får ligga, bättre än att gå själv alla gånger!

Tar mig bort från huvudgatorna och miljön blir lite annorlunda. Hoppas på lite roliga fåglar att fota(är hängiven fågelskådare), hittar inte så mycket fågel denna gången dock.

Inga fåglar men väl en telefonkiosk:)

Det är nog några år sedan denna användes. Dags för mig att vandra till hotellet då resten av gänget har anlänt. Nu kan vi äntligen åka mot Sydsudan!

Våra vänner får lite lunch innan vi drar. Vid bordet Niclas Lindgren från PMU(Pingstmissionens utvecklingshjälp) Linda Hörnqvist och Lena Scherman från Sveriges television, Gert, Bengt och Magnus, vår läkare.

Fortsättning följer...

Daniel

Postat 2017-10-09 14:11 | Läst 6723 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lokichoggio norra Kenya

Hej!

Varit dålig på att uppdatera min blogg på senaste tiden. Jobbat mycket sedan jag kom hem från Sydsudan, varit tvungen att betala tillbaka en del byten. Så nu jobbar jag varje helg tills jag den 18 oktober åter åker till Afrika, denna gången till Tanzania.

Här en flodpassage utanför staden Lodwar. Vi var tvungna att vänta lite på att vattnet skulle sjunka undan.

I Lodwar hade vi handlat en del förnödenheter inför vår tripp in i Sydsudan. Linus och jag kom lite i förväg, i morgon kommer resten av gänget och journalisterna från Korrespondenterna. De skall vara med oss en vecka.

Linus räknar ut hur mycket 750 liter vatten skall kosta oss.

Det finns mycket att köpa i affären, här ser man bland annat lite av de halsband som Nyangatom och Toposa stammarna har på sig.

Massor av vatten, grönsaker, ris, majsmjöl, madrasser, myggnät, ja listan kan göras mycket lång. Allt detta skall in och upp på våra Toyota Landcruisers. 

Bilarna måste servas innan vi lämnar Loki. I Lokichoggio finns en märkesverkstad, den är dyr så vi valde en enkel verkstad längs gatan. Den funkade kanon, stenar, ngn domkraft är nästan allt man behöver. De delar som är sönder kan köpas tvärs över gatan. 

Många blir nyfikna på oss vitingar, Linus som kan swahili drar till sig många barn som vill se och höra han.

Samarbete är modellen.

Saknades någon del i affären så fick vi gå till smeden i byn och han fixade till de delar vi behövde. Fråga mig inte vad denna delen heter men den passade in någonstans i bromssystemet:)

Lite smutsig men vad gör det?

Ett par svartvita bilder, en Letherman kan lösa många problem.

Ljugarbänken i Loki.

Med  Safariskor går vi vidare...

I nästa blogg blir det lite mer bilder från Loki, jag tar mig en fotopromenad.

Den 17 oktober kommer Korrespondenterna att handla om Sydsudan. 

Ses snart igen!

Daniel

Postat 2017-10-08 22:10 | Läst 2707 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera