Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Kyrkbesök i Morobo South Sudan

Hej!

I stort sett varje dag gjorde vi små resor från Yei, dagens tripp tog oss till Morobo. Morobo ligger intill Uganda och Kongo-Kinshasa(Demokratiska republiken Kongo) bara några kilometer från gränserna.

Vi var över två timmar försenade pga de dåliga vägarna med lastbilar som satt fast i leran.

Morobo ligger på en kulle med en massa hyddor, radiomaster mm.

Kyrkan låg här uppe med.

Inga sura miner här utan...

Vi dansades in i kyrkan där PeO skulle tala lite Guds ord.

Visst kan predikningar vara tröttande ibland men här fanns en naturlig förklaring. Han hade gått upp i ottan cyklat över 2 timmar för att komma hit...och sedan är vi två timmar sena.

Utanför vad händer där?

Vatten måste en ju ha! Tyckte det var roligt att se så många borrade brunnar i landet, härligt rent vatten så att barnen slipper bli sjuka i diarrésjukdomar, få mask i magen mm.

På tal om barn...de gör som våra barn fast under enklare förhållanden.

De spelar fotboll!

Bland getter och högt gräs men roligt har de.

Mina barn spelar Call of Duty.

Kommer det bli mål?

Efter mötet, medans maten tillagades besökte vi kyrkornas gemensamma odlingar, här odlade de bl.a. bönor, jordnötter och annat som gav en extra inkomst som kunde användas till kyrkans verksamhet.

Några ur vår grupp samt lite pastorer från området. Lite kuriosa var att på andra sidan vägen, strax intill fältet låg Kongo-Kinshasa. Det landet ville vi besöka, inte fel att få med det på "besökta länder-listan".

Bildbeviset, vi är nu typ fem meter inne i Kongo:)

Tillbaks till Morobo.

De ville slakta en get till vår ära men vi avböjde vänligt men bestämt och fick en god grönsaksröra och ris till middag i stället. Vi hade inte haft en chans att hinna hem innan mörkret om geten skulle bli rätt tillagad...vi fick med oss en levande tupp i bilen i stället. Som till vissas munterhet kom loss och "levde rövare" där bak.

Och till sist en favorit i repris...

Ha de gott!

Daniel

 

 

 

 

Postat 2014-08-31 19:07 | Läst 1894 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Compoundet i Yei, South Sudan

Hej!

Bloggen har tyvärr legat på is allt för länge, nu gör jag ett försök att komma igång igen. Har haft mycket att göra. Har bl.a. haft mitt första "riktiga bröllop". En kollega övertalade mig att fota det samt alla porträttbilder. Hualien vilken anspänning men mer om det senare.

Har i alla fall gått igenom alla foton från Sydsudan och vill fortsätta dela med mig lite från detta nya land.

Var i Sydsudan i två veckor, första veckan i Yei.

Kom med in och se hur vi bodde. Detta var vår basstation i Yei. Härifrån gjorde vi flera dagsturer till andra städer/byar, skolor, sjukhus mm. Området tillhör SPC, pingströrelsen i Sydsudan.

En tidig morgon, jag gillade att gå upp tidigt, strosa på området eller ta en sväng längs vägen.

Ett flertal hus fanns på området, kontor, radiostudio, verkstad mm.

Undrar hur denna lastbilen kom hit ner?

Bilparkering, tyvärr funkar inte alla bilarna, lite svårt att få tag på reservdelar.

Hus och lite enklare hyddor, den sista var min. Funkade helt ok, lite kort säng, dörren gick inte och stänga helt...men jag hade inga ovälkomna besök av ormar eller dyligt.

En helt okej bekvämlighetsinrättning.

Här värms vatten till duschen.

Vattnet hämtade man i ett handfat, blandade med lite kallvatten.

Som man sedan hällde över sig i lagom mängder. Funkade kanon.

Detta var vår matsal, fikarum. Här satt vi ofta och käkade. På kvällarna blir det snabbt mörkt men när väl generatoren hostat igång hade vi ström i tre-fyra timmar. Då satt man gärna här och samtalade, skrev dagbok mm.

Som ni ser har vi det trevligt. Vattnet filtrerades i de två stora behållarna. Här fyllde vi på våra vattenflaskor varje dag. Kräsen som jag är, ja liite, var maten något jag var lite orolig för inför resan. Nu gick det kanonbra, mycket goa grönsaksröror, potatis, lite kött ibland, en seg höna då och då samt en daglig dos av majsgröt samt te och vitt bröd. Det gick bra att leva på det under några veckor.

God färsk frukt.

Jag var med på marknaden en dag för att handla frukt. Vilken kul upplevelse, tyvärr fick jag inte fotografera där. En predikant gick omkring bland stånden och predikade, en kör sjöng medryckande. Alla försäljare stod och dansade till musiken och sången, jag kunde inte vara still så jag började också dansa och hela marknaden bröt ut i jubel och höga rop och flera kom fram till mig och dansade. Tänk att fått med detta på film, det var ett så härligt gung! I kvarteret intill hörde jag Petter´s musik strömma ut från ett stånd, ett gäng ungdomar sålde skivor och spelade musik. Borde köpt Petter´s skiva, hade varit lite coolt och komma hem med den från Sydsudan.

Det var lite frustrerande att inte kunna fota på byn/stan. Det fanns så mycket kul att visa. Nu finns ju mina minnen kvar i alla fall.

Nu har jag lite mer bilder men de kommer i nästa blogg.

Trevlig helg!

Daniel

 

 

 

 

 

Postat 2014-08-30 23:28 | Läst 2029 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sista bilden från Sydsudan

Hej!

Yes!! Äntligen klar!

Jag kom hem i början av december 2013 och nu har jag plöjt igenom mina bilder från Sydsudan. Det finns en handfull bloggar från resan men nu skall jag berätta mer om resan i texter och med fler bilder.

Nu blir det bara en bild, från universitetet i Juba, en mobilbild. Helt kass egentligen som bild men ändå viktigt.

???

 

Ha de!

Daniel

 

 

Postat 2014-08-11 20:32 | Läst 1996 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Snart klar med Sydsudan!

Hej!

Nu har jag bara två dagars fotande i Sydsudan kvar att kolla igenom/redigera. Skönt att snart kunna "åka" vidare till Etiopien bilderna.

Här ett smakprov.

Grönsakshandlare. Längs vägen mellan Yei och Juba november 2013.

God natt!

Daniel

Postat 2014-08-08 23:31 | Läst 2360 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Norra udden Visingsö

Hej!

Jag ligger fortfarande på mage! Testade att lägga mig på stranden på norrudden. Betydligt mindre fågel här än vid Erstadkärret. Vadarna stod långt borta eller bakom mig, hade inte kunnat vända mig utan att de skulle flyga iväg.

Fick nöja mig med "Ålakråkor" eller storskarv som de egentligen heter. De kan faktiskt vara lite snygga de med...

Storskarv.

Långt, långt där borta står faktiskt en drillsnäppa.

I brist på fåglar fick det bli en blomma som avslutning idag.

Sov gott!

Daniel

Postat 2014-08-06 22:04 | Läst 4190 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa