Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Vatten vatten bara vi har rent vatten!

Hej!

Vatten, en källa till liv. Vi behöver typ 2 liter per dag för att må bra. Helst skall vattnet också vara rent, drickbart utan att göra oss sjuka.

Där vi var i Sydsudan har torkan härjat i månader. Marken var torr och sprucken, flodbädden helt torr. Ett kort regn hade fått buskar att slå ut i grönska men inte fyllt på i övrigt.

Här är vi ute på en liten promenad, vi går i flodbädden som är torrlagd.

Ni som läst mina tidigare bloggar vet att vi var i Lotimor för att jobba på en hälsoklinik. Vi arbetade i ca 40-45 graders värme, någon räknade att vi drack 7-8 liter vatten på en dag, trots det kissade vi knappt något:)

Vi hade mängder med rent flaskvatten med oss, vi hade ett mekaniskt vattenreningsfilter om vi skulle behöva, tänk dig då att leva här året runt. Nu var de lyckligt lottade då de hade en borrad brunn med rätt rent vatten.

Här hämtar många sitt vatten. Vi träffade på folk som gick flera kilometer enkel väg för att hämta vatten.

Det som förundrade oss lite var de som grävde fram vatten i den torra flodbädden. Varför gjorde de det, de hade bara 500 meter till rent vatten vid borrhålet? Vi träffade på flera som blandade rent vatten från brunnen, med smutsigt vatten från flodbädden.

Här gräver de fram vatten.

Skall nu visa två korta filmer som berör vatten.

Först en film (ca 1,5 min) på de som gräver efter vatten:> Water from the riverbed<

På vår mottagning träffade vi på många barn med diarré, orsakat av dåligt vatten. Vi visade dem hur de kan rena sitt vatten med hjälp av solen, en slags sol sterilisation av vattnet. Det räcker med att låta en PET-flaska ligga på taket på hyddan/huset i en dag, skaka den ordentligt några gånger under dagen. Vattnet är sedan utan skadliga bakterier, parasiter nästa dag. 

Film 2 visar lite hur vi försökte lära ut metoden. Våra PET-flaskor kom väl till pass här i Lotimor, de var en bristvara och alla ville ha våra tomma flaskor. Vi försökte dela ut dem till de med mest behov.

Här kommer film 2:> Solar sterilisation<

Den är drygt 3 minuter lång. Bägge filmerna finns på youtube.

Ha de gott!

Daniel

Inlagt 2017-05-09 00:19 | Läst 2324 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver