Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

På resa med Korrespondenterna i Sydsudan!

Hej!

Har i några bloggar redan flaggat för ett teveprogram om Sydsudan, gjort av Korrespondenterna på Sveriges television.

Ikväll sänds programmet. Det finns redan på svtplay så jag har tittat på det en gång. Tycker att de gjort ett bra program, imponerad att få ihop ett program på 29 minuter. Lena och Linda har timmar av material, krävs känsla för att få med rätt sekvenser av allt material.

Korrespondenterna har på omvägar hört om vårt (Pingstkyrkan i Jönköping) projekt. Vi röjer en 10 mil lång väg för att FN, WFP andra skall kunna nå en by/område kring Lotimor med mat/nödhjälp då området är drabbat av svält.

Vi/de har under våren röjt 7 mil väg, som betalning har byborna fått mat till sig och sin familj, vi har även stått för utrustning. Vi har försörjt ca 8.000 personer fram tills nu, detta med frivilliga gåvor och stöd av PMU(Pingstmissionens utvecklingssamarbete).

Undrar om de (Lena o Linda) själva någon gång varit så påpassade/fotograferade som under den här resan, undertecknad är ju en rejäl fotonörd och inte kunde jag låta bli att fota lite...

Så i bloggen idag blir det mycket bilder på dem:)

Vi reser in i Sydsudan via norra Kenya, vi träffades i Lockichoggio och efter att de fått i sig lite mat åker vi norrut. Det har regnat rejält så den sista biten innan Sydsudan var rätt besvärlig minst sagt.

Vi åker alltså inte i en flod, detta är huvudvägen in i Sydsudan!

Detta blir bra teve var deras reaktion:)

Gränsposteringen syns i bakgrunden. Bengt har varit där och lämnat lite grejer mm. Vår jeep fastnade så han var tvungen att komma tillbaka för att dra loss oss. Ännu mer bra bilder för teveteamet.

Mina fötter, fick bråttom att lyfta upp kameraväskan.

Efter att ha fått lite bra bilder är det dags att köra Lena, Linda och Niclas in i Sydsudan.

Vår bil fastnade, vi fick hjälp av Bengt att komma upp på lite fastare mark, där vi upptäckte att vi också hade en punktering. Inte lätt att få fäste för domkraften i denna sörjan, vi blev liite skitiga.

Precis efter vi kommit loss och in i Sydsudan öppnade sig skyn igen och regnet bara vräkte ner, tur att vi var loss.

Målet för dagens resa var egentligen Kapoeta, distriktshuvudstaden i området, dit hann vi inte pga vägproblemen. Att åka i mörkret är inget alternativ, vi fick sova på ett katolskt gästhem, tack o lov fanns det vatten så vi kunde bli rena.

En kopp te/kaffe och en chapati blev det till frukost.

Regnet har gjort att det grönskar, snart är vi i Kapoeta. I Kapoeta skall vi träffa guvenören, hälsoministern, World food program mm.

Alla tillstånd skall fixas, vi i sjukvårdsteamet skall också hämta våra beställda mediciner.

Hälsoministerns kontor, hon har 2 anställda. Hon tjänar typ 100 dollar i månaden.

Linda Hörnqvist fotografen filmar den största ambulans jag sett. I den fanns 3 britsar, inget annat, bara en massa skräp. Gör ont i mitt ambulanshjärta.

Vi är nu hos World food program, de lovar att leverera mat till Lotimor när vi väl fått färdigt vägen. Det är ca 3 mil kvar, bör vara klart inom 1-2 månader om vi bara får in liite mer pengar.

Lena Scherman intervjuar Bengt Klingberg utanför WFP i Kapoeta.

Vi avslutar med ett möte hos guvenören.

En rapport till Sverige innan vi drar mot Nanyangachor.

Linda.

En fikapaus i skuggan av ett träd. Vi är nu på väg mot Nanyangachor, övernatta där sedan drar vi till slutmålet Lotimor. Jag pausar här, gör 2 bloggar om Korrespondenterna. Det blir för långt annars.

https://www.svtplay.se/video/15509885/korrespondenterna/korrespondenterna-sasong-19-avsnitt-2?start=auto

Här ovan en länk till avsnittet. Markera och högerklicka så funkar länken eller gå in på svtplay sök Korrespondenterna.

Vill du vara med att stödja projektet kan du sätta in lite pengar på Pg 290776-4 eller swisha till 1236672174. Märk med svält, alla pengarna går till projektet. Vi som varit med på resan och kommande resor betalar själva för resorna.

Ses snart igen!

Daniel

Inlagt 2017-10-17 11:28 | Läst 20053 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tack för intressant reportage! Ska självklart se Korrespondenterna! Bra att du tipsade.
Svar från Daniel Steen 2017-10-17 17:17
Tack Ragnar!

Daniel
Hej Daniel,
jag förstår att vissa typer av bilder blir "bra TV" för de fångar även mej men jag gillar mycket annat av det du visar också. Du har en bra balans i dina reportage och jag önskar att de kan nå ut till många fler ( även om jag dock inte stöder pingstkyrkans program och filosofi).
Hälsningar Lena
Svar från Daniel Steen 2017-10-17 17:16
Hej Lena!

Tack för din feedback. Uppskattar det verkligen.

Du menar tro eller hur? Det gör absolut inget.

Här handlar det dock om att ge dem en chans att överleva och se en framtid. Det är de själva som vill ha vägen, nu planerar de att fortsätta den till Etiopien när de här 10 milen är klara. Vi fick vara med på ett bymöte nu när vi var där och höra hur de såg på framtiden, problemen de lever i mm.

Daniel
Lena Holm 2017-10-17 17:35
Hej Daniel,
jag tror av hela mitt hjärta att ni gör gott och då kan vi väl skippa dåliga erfarenheter av svenska pingstkyrkan. De har nog mycket mer med person än tro att göra. Etiopien har vi en speciell koppling till som är gammal ( från Haile Selassie tid) och hans berättelser har fångat mej fullständigt.
Hälsningar Lena
Just nu ser jag programmet korrespondenterna på svt2.
Tack för dina bilder och din blogg, historien måste berättas och det är ett fantastiskt jobb ni gör.
Svar från Daniel Steen 2017-11-05 12:25
Tack Stefan!

Arbetet pågår och vägen skall väl vara klar innan årskiftet.

Daniel
Bilden från mötet med guvenören är så typiskt Afrika!

Jag hoppas f.ö. att ni lyckas med hjälparbetet utan att behöva betala alltför mycket mutor. Lite mutande här och där är helt nödvändigt så man måste ha budget för det. (Åtminstone behövde man det på 1980-talet).
Svar från Daniel Steen 2017-11-05 12:22
Inga mutor men en hel del möten med viktiga personer:)

Daniel
Har sett programmet och jag är full av beundran inför ert arbete. Lycka till i fortsättningen! //Anita
Svar från Daniel Steen 2017-11-20 10:41
Hej Anita!

Tack för dina uppmuntrande ord. Vi planerar för en ny tripp i april:)

Daniel