Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Nu finns det mer hopp för Lotimor med omnejd! Den nya vägen är klar:)

Hej på er!

Inte varit så aktiv på FS och med att blogga på länge. Har fått prioritera bort det ett tag tyvärr.

Ni som följt mig lite grann vet att jag varit i Sydsudan några gånger förra året. Vi jobbade i sydöstra delen av landet nära gränsen till Etiopien.

Jag var en del i ett sjukvårdsteam som vår församling, Pingstkyrkan i Jönköping skickade ut. Mer om detta och hur vi jobbade finns i flera bloggar här på FS.

En kort sammanfattning: När vi skulle lämna området i mars 2017 var de boende i Lotimor med omnejd helt desperata. De var helt utan mat, torka mm hade gjort att människorna svalt i området. De vädjade om hjälp. Vi lovade göra ett försök.

Så fort vi kom till "civilisationen", distriktshuvudstaden för området(Kapoeta) besökte vi en massa myndigheter och FN-organ och vädjade om hjälp för Lotimor. Svaret var...det går inte att ta sig dit, vi kan inte hjälpa dem(World Food Program). Det finns ingen farbar väg...

Bild från den "gamla vägen".

Finns det ingen farbar väg får vi väl göra en blev vår lösning. Tillsammans med bybor, några lokala politiker gjorde vi upp en plan. Vi(församlingen i Jönköping) lovar att stå mat och utrustning till de som jobbade(samt familjer) med vägen(vi tänkte oss 400 personer från 2 byar), byborna skulle alltså stå för arbetare och säkerheten. Det var 100 km väg som skulle röjas mellan dessa två byarna, detta skulle öppna upp möjligheterna för olika FN-organ att skicka in hjälp med lastbilar vid framtida svältkatastrofer.

Väl hemma i mars 2017, startade vi upp insamlingar i kyrkan, nätet, via konserter mm. En biståndsorganisation PMU lovade att dubbla det vi samlade in. I september följde 2 reportrar från SVT med och gjorde ett program för Korrespondenterna, programmet hette "Att röja en väg". Går tyvärr inte att se längre. När de var med hade 70 km röjts av vägen. 

Bild som jag tog från en kulle i september 2017 när 70 km väg var klar. 

För några veckor sedan fick vi ett meddelande, vägen är klar! Nu finns det en 6 meter bred väg som når ända till Lotimor. Nu kan man nå området med lastbilar. Vägen har röjts för hand, machetes, med stenar, yxor av byborna. Det blev inga 400 som jobbade, när vi hade gått ut med att alla skulle få mat om de jobbade ville i stort sett alla vara med, vi har nog försörjt 6-8000 människor med mat i nästan ett år.

Här kommer nu 2 korta filmer, en om hur vi tog oss dit innan vägen var klar(upp på en platå på 2000 meter höjd med en snitthastighet på 7 km/h), den andra visar hur delar av den nya vägen ser ut, fotad med en drönare. Här kan man under torrperioden köra i 60-80 km/h om man nu vill det. Viktigast dock att lastbilarna klarar vägen.

Kolla gärna bägge filmerna. Om en månad den 6:e september åker jag ner igen. Skall bli så kul att få åka på den nya vägen och att få möta mina vänner i Lotimor.

https://www.youtube.com/watch?v=uV0NL6hi1VY&t=5s <FILM om den gamla vägen

https://www.youtube.com/watch?v=sqTTP-8apzU&feature=youtu.be < FILM om den nya vägen

Ursäkta ett långt inlägg. Markera länkarna och högerklicka, välj sedan öppna så går det att se filmerna.

Hälsningar,

Daniel

Inlagt 2018-08-05 19:09 | Läst 10322 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Duktigt! Det är dylika jobb, uppdrag och aktiviteter som känns meningsfulla.
Om jag är ärlig så är de jobb som jag gjorde under 7 år i u-länder de enda jobb som verkligen känts meningsfyllda!
Allt vad man gör här hemma är mest bara för att få lön, känns det som - i jämförelse.
- hawk
Svar från Daniel Steen 2018-08-08 19:03
Terve Håkan!

Jag håller med dig. Det känns och är meningsfullt att hjälpa andra. Att kunna stötta dem i deras olika tankar kring sin egen framtid.

Det är ingen uppoffring, det är en förmån.

Ha de gott!

Daniel
Intressant och kul att se att arbetet gav resultat....
Svar från Daniel Steen 2018-08-08 19:00
Hej Ingela!

Ja, det var goda nyheter att den är klar. Skall ju ner om 1 månad och får då åka på den. Skall bli kul. "Vi" har också hjälpt till med att fixa en landningsbana intill byn. Den skall inspekteras av en missionsflyg organisation innan den kan användas. Vi hoppas vi får till det i höst.

Detta skulle göra det enklare för oss/andra att bedriva mer kontinuerlig verksamhet.

Daniel
Jag blir verkligen djupt imponerad av eran insats och förstås vad ortsborna gjort!

Hur ska vägen underhållas? Det behövs organisation. Staten är tydligen svag men byalag?

(Här i Sverige har vi ju Trafikverk/kommuner för större vägar och vägföreningar för de minsta. Ofta med statskommunala bidrag som villkoras med att vägen ska skötas och vara allmänt tillgänglig. Jag var ordförande i en sån förening ett tag. Vi hjälptes åt att fylla i potthål mm och sen kom den beställda väghyveln och slätade ut och så beställde vi dammbindning. Förr salt, senare avfallslut från Vargöns pappersbruk, nu vet jag inte vad som finns. Rätt mycket gemenskap hos dom som jobbade men en del gnäll från dom som bara inte ville betala.)
Svar från Daniel Steen 2018-08-08 18:57
Tack Måns!

Underhåll på väg hmm. Ja i Afrika över lag är det ju dåligt ställt med det, i Sydsudan i synnerhet. Denna vägen kommer inte få någon hjälp från myndigheter. Det blir de som åker på vägen som får sköta det, samt de som bor intill.

Den kommer säkert bli sämre med åren men alltid mycket bättra än alternativet.

Ha de gott!

Daniel
Väl jobbat och inte behöver du be om ursäkt för långt inlägg.
Vet att bråttommänniskan inte hinner eller orkar läsa långa texter, men jag gillar att läsa.

Imponerad av er och även befolkningens insats.
Svar från Daniel Steen 2018-08-08 18:54
Tack Maggan!

Håller med, befolkningens insats är imponerande. Inte lätt att fälla 30-40 år gamla hårda träd i Afrika, dra upp rötter, ta bort stenar mm.

Daniel
Blir så glad att läsa detta. Mitt i världens galenskap finns det människor som gör gott mot nästan. Gud ska välsigna och löna er för allt vad ni gjort för dessa utsatta människor.

(Tyvärr klarar jag inte av att öppna filerna.)
Svar från Daniel Steen 2018-08-08 18:52
Hej Ragnar!

Hoppas du mår bra i värmen.

Synd att du inte lyckats öppna filmerna, testa igen. Markera området från internetadressens början till 5s på första filmen. Högerklicka sedan, då får du flera alternativ, välj öppna och filmen kommer igång.

På nästa film markerar du ända till så att du får med youtu.be och gör som ovan.

Lycka till.

Daniel