Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Rent vatten är inte för alla...eller?

Hej!

Vi fortsätter min resa i Sydsudan. Kom hem för några veckor sedan. När vi besökte Mark i Naliel, Sydsudan fick vi vara med om något fantastiskt.

Vi fick se hur ett gäng brunnsborrare fick upp vatten, rent vatten! Det är inte lätt att hitta vatten, långt i från alla försök resulterar i att man får upp vatten. Ni skulle sett glädjen bland byborna!

Hemma i Sverige kan vi bara ta fram ett glas, öppna vattenkranen och så har vi rent, drickbart vatten...så är det inte överallt. Att få se hur vattnet kom upp var en mäktig upplevelse, att lite mer förstå betydelsen av dessa vattenpumpar tog tag i mig.

Underbart rent vatten!

Så här ser det ut på lite håll.

Naliel ligger i sydöstra Sydsudan och låg längs vår resväg till vårt mål, Lotimor. Vi sov över här en natt hos Mark Keeter, en kenyan som tillsammans med 3 andra familjer har ett stort hjärta för Sydsudan och håller på att bygga upp ett compound i Naliel. En vattenpump är en av investeringarna.

Här kommer vattnet!

Snabbt kom några fram och ville dricka av vattnet...hmm jag har ingen flaska, något kärl att samla upp vattnet men jag har ju stövlar på mig:)

Hoppas han sköljde ur smutsen i stöveln först.

Tacksamheten och glädjen var stor.

När de vuxna fått nog fick barnen smaka.

Att få en vattenpump till sin by/närområde är stort. Vattnet är oftast mycket rent, vilket ger mindre mag och diarrébesvär, tidsåtgången för att hämta vatten blir mycket mindre vilket kan göra att fler tjejer/kvinnor kan hinna med att gå i skolan(om det nu finns någon fungerande i närheten). Det är ju oftast så att det är kvinnorna/tjejerna som får hämta vatten.

Får du med detta "fotografen"? Den lille killen hade koll på mig.

Brunnsborrarna kom från Kapoeta, distriktshuvudstaden i området(en halv dags färd från Naliel) och då vi hörde att det fanns 2 vattenpumpar i området som var obrukbara bad vi dem om hjälp att fixa dem när de ändå var i området. En insamling bland oss betalade för detta.

Det kändes väldigt gott att kunna bidra att 2 vattenpumpar kom i bruk igen. Nu till jul kanske vi alla skulle skänka en slant till någon biståndsorganisation som borrar efter vatten? 

Ha nu en go vecka!

Daniel

Inlagt 2018-10-21 19:15 | Läst 10241 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fin läsning Sten! Och bilder vi behöver se. Hälsningar/ Björn T
Svar från Daniel Steen 2018-10-23 10:10
Tack Björn!

Daniel
Mycket tänkvärt. Och visuell förstabild.
Svar från Daniel Steen 2018-10-23 10:11
Tack Mats!

Det är kul att försöka få fram lite annorlunda bilder, här ville jag få fram kraften, sprutet från vattnet som bara forsade fram.

Daniel
Spännande! Hoppas att tillgången på vatten är god också!
Hälsn!
Svar från Daniel Steen 2018-10-23 10:12
Hej Jan!

Ja här var det gott om vatten. Vi kom tillbaka hit efter drygt en vecka, slog läger nära vattenpumpen och hade fint vatten varje dag.

Daniel
Fantastiskt uppmuntrande att se. Såna här goda berättelser behöver vi få höra oftare för att må bra, och orka hjälpa.
Svar från Daniel Steen 2018-10-23 10:13
Hej Ragnar!

Det händer många bra saker ute i vår värld men tyvärr är de inte 1:a sides nyheter och hamnar i skymundan.

Daniel
Världens viktigaste naturresurs - rent vatten.
Svar från Daniel Steen 2018-10-23 10:17
Hej Stefan!

Ja utan vatten får vi problem.

För att vi inte skulle bli sjuka av vatten från de olika vattenpumparna vi använde, hade vi en pump som filtrerade vattnet med UV-strålar. Vi behövde då inte heller ha med oss så mycket Pet-flaskor med vatten. Varje dag diskade vi flaskorna och renade vattnet med filtret, fungerade perfekt.

Daniel