Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Hur är era erfarenheter att visa bilder i fotoklubbar?

Hej!

Om 2 veckor skall jag visa bilder i Bankeryds fotoklubb, det är den klubb jag själv är medlem i. De ville se lite bilder från mina resor i Sydsudan. Jag är hedrad av att få frågan men också liite nervös...eller mycket egentligen.

Är inte direkt van att visa bilder mer än på nätet och då är man ju mer anonym. Nu skall jag stå framför folk, många många riktigt duktiga fotografer.

Har nu gjort tre resor på 1,5 år och har mycket bilder...kommer bli svårt att välja ut vilka som skall visas. Har så många minnen förknippade med vissa bilder och skulle vilja dela med mig av så mycket. 

Har samlat foton i en mapp, den är på över 400 bilder, en omöjlighet så nu börjar arbetet med att få till en röd tråd och att minska antalet bilder i mappen.

Här kommer några svartvita bilder från Lokichoggio, Kenya. En timmes färd från gränsen till Sydsudan, staden har varit vår samlingspunkt innan vi dragit in i Sydsudan.

Pastorns lilla dotter. Vi fick sova i en kyrka på golvet på våra madrasser.

Vi tog en promenad i byn och mötte en massa barn som ville vara med oss.

Daniel K med sin yngsta dotter, lite blyg. Daniel har rest med oss i alla omgångar. En underbar person med mycket glädje i sig. Han har bland annat tolkat mig när jag intervjuar patienterna jag mött i Sydsudan.

Hoppa hopprep är alltid roligt.

Lite spex framför kameran.

Frida, våran barnmorska.

Felix

Avslutar med ett annorlunda sätt att använda en skottkärra.

Hur gör ni era bildspel inför bildvisningar, använder ni något speciellt program?

Nu är det dags för lite gubbinnebandy!

Daniel

Inlagt 2018-11-27 20:52 | Läst 3151 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej
Vad kul! Min fotolärare engång i tiden, Rune Johnson, lärde mig och många fler att har man 60 bilder så ska man välja ut hälften. Ett bra bildspel är ungefär som en småbildsrulle film, om man ska berätta själv vid sidan om så att säga. 36 bilder blir gott och väl en timme, och det är vad en publik orkar med. Man ska komma ihåg att publiken är väldigt intresserad. De har ju faktiskt masat sig till dig för att se nåt och höra nåt helt frivilligt. Att det, i dina ögon, finns en massa duktiga fotografer i publiken är ju bara en fördel för dig. Det betyder att man tycker att du är både värd att se och lyssna till.
Du ska helst ha en ingång till berättelsen. Vad vill du berätta? Hitta ett perspektiv liksom. Är det barnens perspektiv? Är det din egen resa? Är det naturen? Av dina bilder att döma är det barnens perspektiv som drar mest. Hur är det att vara barn i Sydsudan? Livet, vardagen, framtiden. ge barnen namn. Skapa närhet och personlighet. Skriv så klart ett stolpmanus. Läs det högt med dig själv flera gånger. Under veckorna.
Men som Rune sa, ett bildföredrag bir inte bättre för att man ökar mängden bilder. det är berättelsen och angelägenheten som gör det.
Stort lycka till!
Gunnar
Svar från Daniel Steen 2018-11-29 15:05
Hej Gunnar!

Tack för din input! Många bra tankar och tips. Kommer att använda dem. Antalet bilder blir nog fler än 36 men gillar tanken.

Hälsningar,

Daniel
Så många fantastiskt fina bilder du har är nog inte den röda tråden det viktigaste. Dina bilder från de tre resorna är ju inte ett fotoprojekt, du tar bilder medan du deltar i ett projekt för att hjälpa människor till ett bättre liv, bilderna kommer till vid sidan om. Jag tror att din entusiasm och ditt engagemang räcker långt, också utan röd tråd!
Själv kör jag LR, det är min standardprogram också för bildhantering och bildredigeringen men det har också en bildvisningsmodul. Och jag växlar bild manuellt, intresset är olika för olika bilder och vill kunna variera visningstiden själv.
Lycka till och många hälsningar/ Björn T
Svar från Daniel Steen 2018-11-29 15:15
Hej Björn!

Tack för ditt uppmuntrande svar. Det är rätt, huvudsyftet har inte varit fotografering även om kameran legat tillgänglig i ryggsäcken för det mesta.

Det kommer bli en blandning av bilder, mobilfoto, ngn kort Gopro-film. Blir nog att jag använder datorns(MAC) förhandsvisningsprogram för bilderna.

Hälsningar,

Daniel
Hej Daniel

Jag använder Keynote för att göra bildprogram. När du öppnar Keynote så välj ett neutralt tema med förslagsvis vit bakgrund. Nästa steg är att trycka på Dokument längst ut till höger där kan du sedan ändra storleken på dina diabilder. Jag använder "fotoklubbs-storleken" 2000 pixlar X 1333 pixlar för att passa mina bilder i landskapsformat. Du kan själv kontrollera med dina egna bilder vilket format som du behöver. Hör av dig om du vill ha hjälp.

PS Keynote är motsvarigheten i MAC till Power Point i PC.
Hej igen!

Ett kort svar. Bildvisningen gick rätt bra tycker jag. Hade mer än 36 bilder:)

Hade förberett mig rätt väl, ställt in timern på klockan på 60 minuter...men i min nervositet glömde jag sätta igång den. När jag väl kommit igång glömde jag bort tiden en stund:)

Det var kul att få berätta om landet som tagit tag i mitt hjärta.

Hälsningar,

Daniel