Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Alpjärnsparven vid Hoburgsklipporna

Hej igen!

Skrev och visade lite bilder från Gotland i mitt förra blogginlägg. Nämnde att jag sett en alpjärnsparv och någon ville se bilder på den.

Fågeln sågs redan den 25/7 på klipporna av en ringmärkare vid Sundre Fågelstation. De bedriver ringmärkning av fåglar i buskmarkerna nedanför klipporna. 

Så först lite bilder från deras lilla märkplats. 

Här undersöks en lövsångare. Fåglarna hanteras snabbt, varsamt. Lite biometri samlas in, registreras och skickas sedan till Naturhistoriska riksmuseét, till deras Ringmärkningscentral.

Roger Mellroth var ringmärkare och faktiskt den som upptäckte alpjärnsparven:) 

Så nu skiftar vi fokus till en felflugen fågel från bergen i Centraleuropa. Alpjärnsparven är en fågel som en del av er kanske har sett när ni tagit en lunch, öl eller latte vid en alptoppsrestaurang. Min första observation av alpjärnsparv skedde precis så, på en topp i alperna.

Fågeln är i skrivande stund fortfarande kvar vid Hoburgsklippan. Flera hundra fågelskådare från hela landet har tagit sig en tur Gotland för att se den, femte fyndet i landet.

Jag bodde precis i närheten på Pensionat Holm Hällar(rekommenderas) och hade bara turen att fågeln råkade dyka upp när jag ändå var här på semester:)

Ser ni fågeln? Ja så här var min första obs av den. Lite svårsedd i bland klipporna intill Hoburgsgubben.

Ett par dagar senare fick jag se den bättre i varmt morgonljus uppe på klipporna intill ringmärkningsboden.

Så om någon av er bor på Gotland, ta en tur till Hoburgsklippan och kolla på denna fina, felflugna fågel. Hoppas den kommer "hem" till sina riktiga berg.

Daniel

Inlagt 2019-09-09 10:54 | Läst 4169 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul med lite sällsynta fåglar, den är fin där i morgonsolen.
Svar från Daniel Steen 2019-09-10 22:27
Tack Peter!

Daniel
Oj vad läckert! Grattis till denna raritet. Vad fin den var.
Kul att se lite från ringmärkningen också!

MvH
Johnny
Svar från Daniel Steen 2019-09-10 22:28
Hej Johnny!

Tack. Ja ringmärkning är kul, var med dem i några mornar men aktiviteten var väldigt låg. Inte många fångade fåglar tyvärr.

Daniel