Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Bioblitz 2012 i Röttle, Sverigepremiär!!

Hej!

Igår var jag med om något unikt! För första gången hölls en Bioblitz i Sverige och detta i mina hemtrakter. I Röttle utanför Gränna gick evenemanget av stapeln.

Bioblitz??? Vad tjuven är det för något?

Lite kortfattat: Under ett dygn samlas experter och naturintresserade inom flera intresseområden(insekter, lavar, mossor, svampar, fåglar, skalbaggar, spindlar, blommor mm). Ett kvadratkilometer stort område genomsöks för att hitta så många arter som möjligt, växter som djur. Vem som helst får vara med, kunnig som helt okunnig. Alla fynd gås igenom och dataläggs. Samtidigt så finns det guider inom alla specialiteterna för att informera den allmänhet som alltid dyker upp. Mer info finns på Gränns skogsgrupps hemsida. gå gärna in på den: www.grannaskog.se/Bioblitz.htm 

Bioblitzen var en del av invigningen av biosfärområdet Östra Vätterbranterna.

Jag var där i egenskap av fågelexpert/ringmärkare. Jag började med att visa lite fåglar vi fångat för att sedan ta hand om sträckräkning av fåglar från Röttle hamn. Fick vara med på Radions Naturmorgon och berätta lite om vad vi fångat, länk finns på Gränns skogsgrupps hemsida.

Lägret, tidigt på morgonen innan allt folket hade kommit.

Magnus Blom min kollega plockar ur en fågel från nätet.

En trädgårdssångare hänger i nätmaskorna.

En ung lövsångare(född sommaren 2012).

Det sträckte inte mycket fåglar vid hamnen men jag hade lite rovfåglar som passerade på hyfsat avstånd. Här en bivråk med födan i klorna, en vaxkaka kanske från ett jordgetingbo i närheten. Bivråken livnär sig nämligen till stor del av insekter till skillnad från ormvråken.

En bivråks hane är det, den har ett grått huvud. Honan är mer brun på huvudet.

Strax efteråt kom en ung ormvråk flygande.

Samma vråk igen. Såg totalt ca 7-8 ormvråkar i området. Rovfåglarna var dagens artgrupp, hade 3-4 fiskgjusar bl.a. en med en lax/öring i klorna(lite för långt avstånd för säker artbestämning av fisken), duvhök, pilgrimsfalk, brun kärrhök och sparvhök.

Inte flygfärdig ännu men flaxar ändå!

Har ni någon gissning på vad det är för art? Det är en knipa, en hona med två ungar simmade precis utanför bryggan jag stod på. Ungen håller på att växa och blir nog flygfärdig inom ngn vecka, dyka kunde den i alla fall.

Här en grupp som är ute för att fånga dagfjärilar. Gruppen leds av en expert som gåt igenom alla fynd med de som varit med på vandringen. Då fågelutbytet är magert drar jag mig upp till lägret.

Denna lilla "helikopter" användes för första gången i naturvårds sammanhang, dels här för att fota(Sonykamera) och även till att fånga insekter(en insektshov fästes på helikoptern och sedan styrs helikoptern i över det område som skall undersökas).

Mossig expert? Nae det tror jag inte. Upplevde det otroligt coolt att träffa experter/nördar med andra intressen än fåglar(som jag har). Det var kul och intressant att få dela med sig av sina kunskaper och sedan få ta emot ny kunskap från någon expert på t.ex. svampar. Jag vill vara med om Bioblitz fler gånger, det var ursäkta uttrycket skitkul!

Här kunde man få tips på holkar av olika slag.

Död ved lever! Claes är en av initiativtagarna till Sveriges första Bioblitz.

Blev man hungrig fanns det ekologisk, närproducerad mat och fika.

Avslutar med en fågelbild. Den här kungsfiskaren väckte stor uppmärksamhet när vi visade den. Kungsfiskaren häckar i området och detta är en av årets ungar som fastnade i vårt nät.

Tycker ni det var intressant och vill veta mer så gå in på Gränna skogsgrupps hemsida.

Daniel

 

 

 

 

Inlagt 2012-08-06 22:34 | Läst 6387 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilken grej!!
Det verkade som du säger "skit kul"
Är det bara experter som deltar, eller ingår även volentärer?
Skulle vara kul att få uppleva :)
Kul att du delade med dig, detta var nåt jag aldrig hade hört talas om tidigare.
Nästa gång jag hör begreppet Bioblitz kommer jag att spetsa öronen lite extra.
Mvh Marina
Svar från Daniel Steen   2012-08-08 22:17
Hej Marina!

Kul att du gillar ideén!

Det är inte bara experter som deltar men det fanns experter där samt folk med specialintresse(typ medlemmar i föreningar mm).

Under själva fick vem som helst vara med och samla in växter, insekter mm med hjälp av experterna.

Ett perfekt tillfälle för kanske ffa makrofotografer att vara med och fota. Jag hade tyvärr inte tid att fota som jag velat.

Tror det dröjer något år innan de blir en ny Bioblitz, det har tydligen varit mkt arbetet med det. En kan ju hoppas att alla även inblandade myndigheter fick blodad tand, jag fick det i alla fall!

Mvh, Daniel
2012-08-12 21:35   claes hellsten
Tack Daniel för din medverkan och trevliga kommentarer!
Svar från Daniel Steen   2012-08-14 23:06
Tack själv Claes!

Kul att kunna bidra med något! Hoppas ni orkar dra igång en ny Bioblitz i vårt område igen!

Mvh, Daniel
Flag Counter
 • Intresse - Action / Äventyr
 • Intresse - Barn
 • Intresse - Bröllop
 • Intresse - Gatufoto
 • Intresse - Konsertfoto
 • Intresse - Natur
 • Intresse - Reportage / Situation
 • Intresse - Resefoto
 • Intresse - Sport / Motorsport
 • Intresse - Vilda djur
 • Intresse - Växter, insekter, naturdetalj