Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Svartvita möten i Kapoeta, Sydsudan

Hej!

Jag har i stort sett redigerat färdigt bilderna från min senaste resa till Sydsudan, tror det bara är några fågelbilder kvar. Gillar ju svartvitt ffa på människor jag fotat, så här kommer en salig blandning av personer jag mötte under resan.

Some photos in black and white from my latest trip to Kapoeta, South Sudan in september 2022.

Jag bad henne ta av munskyddet, ville se hennes vackra leende. Alla bilder här ovan är tagna på sjukhuset i Kapoeta.

Magdalena

Filip med ett av Dorkas barn

Marie

Dorkas, en mycket driftig ung 20-årig kvinna. Hade 2 tvillingar och väntade nu ett barn till. Kunde 4-5 stamspråk och grym på engelska, ledare för en kvinnogrupp som besökte sjukhuset, fängelset och som också var med i ett odlingsprojekt vi stöttar. 

Det var inte mitt fel!!

Nyfiken men ändå lite försiktig, rädd?

Bilderna här ovan är tagna på ett par gudstjänster vi var med på under söndagarna.

Pastor Jackson

Jackson inspekterar all-aktivitetshuset som är under uppbyggnad på kyrkan compound.

Joseph Koma, byggherren en underbart rar man.

Diplon, intyg är viktigt att få om man gått en kurs av något slag. Öppnar dörrar för jobb. Stories for life heter kursen hon gått. Man använder olika berättelser för att öppna upp för samtal i olika ämnen som hälsa, sanitet, könsroller, utbildning, odling mm. 

Helen

Eddie

På kyrkans compound finns en vattenpump som de boende i närheten får använda, det är väldigt vanligt att barnen får hämta vattnet.

Vi skulle inte gå så mycket utanför vårt boende men jag kunde inte hålla mig mer än ett par dagar sedan var jag bara tvungen att ta lite promenader. Blev kompis med dessa grabbar, de hängde alltid utanför hotellet(om vi nu kan kalla det för det), de hoppades på att få någon att åka med på deras motorcykel taxi. Jag avstod alltid denna gången men gjort det vid tidigare resor. Brukar funka bra här i Kapoeta där det inte går att köra fort pga dåliga vägar.

Hoppas ni haft en trevlig helg och inte stressat för mycket. Nu skall jag återgå till att göra mina kalendrar som skall bli julklappar till nära och kära.

Daniel

Postat 2022-12-11 16:21 | Läst 1689 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Health education at Kapoeta Health Science Institute South Sudan

Hello/Hej på er!

"Building Quality Health Professionals" är skolans motto. Det är andra gången vi fått tillfälle att vara med och utbilda/inspirera studenterna här i Kapoeta. Senast var det i februari 2020, tanken var att återvända redan samma år men sedan kom...ja ni vet Covid-19.

Nu i september hade vi äntligen möjlighet att åka tillbaka. Ni som följt mina inlägg genom åren vet att jag varit i Sydsudan många gånger. Från att vara mer delaktig i vården har vi nu ett annat fokus, att utbilda folk. Vi tror att det kan ge större effekter för folkhälsan i området på sikt. Nu följer det lite svartvita bilder från utbildningen, inte så mycket kommentarer till dem. Lite senare idag/i morgon ytterligare ett inlägg med svartvita bilder, delade upp det för annars blir det för många bilder.

Sjukhuset startade en barnmorske och sjuksköterske utbildning där vi nu är med och undervisar. På plats och via inspelade lektioner som finns på usb-sticka. Vi, det är några sjuksköterskor, barnmorskor och läkare, vi är alla engagerade i Pingstkyrkan i Jönköping som jobbat i Sydsudan sedan 70-talet.

Föreläsningar, grupparbeten, redovisning inför klassen, praktiska moment mm. Här följer lite blandade bilder.

Joseph

Tänk att det kan vara så intressant att se en blodtrycksmätning

Studenterna gör praktik vissa tider

Nyfiken på någon kille här inne?

Det var allt för detta inlägg. Hoppas ni gillat någon av bilderna.

Daniel

Postat 2022-12-09 11:13 | Läst 1531 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

På sjukhuset

Go kväll!

Ett ögonblick fångat på sjukhuset i Kapoeta, Sydsudan.

Vad tänker han på?

Daniel

Postat 2022-10-02 20:33 | Läst 1790 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ambulanser i Kapoeta Sydsudan

Hej på er!

Det var ett tag sedan mitt senaste inlägg. Är nu hemkommen från ännu en tur till Sydsudan. Blir bara en bild idag.

Tre ambulanser inne på sjukhusområdet i Kapoeta. Kapoeta ligger i södra Sydsudan, ett ställe jag varit i flera gånger, det finns många bloggar kring mina resor i landet här på FS.

Av dessa 3 ambulanser är bara den till vänster i bild i drift. Det finns ingen utrustning i någon av ambulanserna, de används bara för transporter, ingen behandling. En stor skillnad mot hur det funkar för mig i mitt jobb på ambulansen i Jönköping.

Den stora ambulansen är perfekt för de i stort sett obefintliga vägarna i landet, vägarna är ofta som att köra i terrängen, det finns bara dryga 20 mil asfalterad väg i hela landet, ett land 1,5 ggr större än Sverige.

Ha de gott!

Daniel

Postat 2022-09-29 19:01 | Läst 1557 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dag 3 i Covid dagboken

Hej!

Gott! Första natten med ordentlig sömn, sov 10 timmar:)  Sömn helar eller hur? 

Regn och blåst var annars dagens melodi ute, inget kul på OS-idrotten...min åsikt! Tack o lov liite bättre väder och uppehåll på sen eftermiddagen. Här några bilder dagens promenad. Tanken var att leta vidare efter bäverhyddan, tänkte gå söderut längs ån idag.

Passerade en biodlares anläggning, visste om den men nu hade han moderniserat sig, solceller mm high tech!

Det kanske finns någon biodlare som läser detta och kan förklara varför man gör på detta viset. 

Min fru som är lärare i skolan i närheten brukar ta med barnen hit så berättar biodlaren om bin och deras fantastiska liv och vad de bidrar med i naturen, då brukar jag få vara med på ett hörn...jag sätter upp några nät för att fånga fåglar och får då visa ringmärkning för barnen och berätta hur, varför mm fåglarna flyttar. En höjdpunkt på vårarna.

Jag har nu gått ner i bäckravinen. Alltid fuktigt här, mycket mossa och en del svamp

Många träd som faller över ån

Hittar en del bäverspår, mest äldre men även några nya. Ingen hydda åt det här hållet dock, får leta vidare

En avslutande bild i dagens dagbok, ån som rinner heter Lillån och rinner ut i Tabergsån som tömmer sig i Munksjön i centrala Jönköping

Det var allt från dag 3, njut av att restriktionerna är borta men gör det med vishet...det är inte helt över än!

Daniel

Postat 2022-02-10 00:13 | Läst 868 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 55 Nästa