Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

På vandring i Embaksi, Nairobi i färg del 1

Hej!

Det är dags att avsluta dagen i Nairobi. För att det inte skall bli för mycket bilder delar jag upp det i två bloggar.

Vi har som ni kanske kommer ihåg varit på gudstjänst i en kyrka och nu tar vi oss en promenad runt i området. Vi har några kenyanska vänner med oss.

Kyrkan.

Vyn precis utanför. Som ni sett är det höghus överallt och överallt finns det mängder med skräp.

I dikena ligger det skräp, hade man tur fanns det en planka att gå över på.

Något jag märkte var att det fanns barer överallt och som en slags motpool mycket kyrkor.

Nästa kyrka.

Överallt pågick det försäljning av mat, träkol, grönsaker, gas ja allt fanns att köpa.

Som ni märkt funkar ju inte sophämtningen....här är några levande "sopätare" som har mycket att välja på. Vet inte hur avloppen fungerade men det förekom massor av svarta påsar med avföring som slängts ut. Såg själv hur en påse kom flygande.

Det här skulle vi kanske kalla slumområde men det är ingenting med hur den riktiga slummen ser ut! Kibera är ett av de värsta områdena i Nairobi, dit hade jag ingen möjlighet att komma denna gången.

Ett myller av folk! Jag kände mig trots det säker, var inte rädd. Hade hört mycket om alla rån mm i stan. Jag frågade mina vänner om det var okej att fota? Fota hur mycket du vill sa de. Jag försökte ha en ögonkontakt med de flesta innan jag tog kort i alla fall. Barnen var det ju inga problem med, de bara rusade fram om man riktade kameran mot dem.

Kyrkorna hade alltid någon slags skola, dagis eller annan verksamhet för de som bor i området.

Saknade du något gick det alltid att hyra eller köpa. Här i området såg man ingen svält eller svårt sjuka. Det verkade som de flesta ändå hade till det dagliga livet.

Här går man/gick jag!

Bäst att bära den lilla!

Som ni sett på flera bilder hänger det kläder överallt på husen. Det är så att de får bara vatten en dag till husen så då måste alla passa på att tvätta. Tur för oss att vi besökte rätt dag för det var ett fantastiskt skådespel att se all tvätt.

Ja en o annan stod och glodde ut med.

Ja en liten skola hittade vi. Skolan använde en kyrkolokal på vardagarna.

Ett utedass fanns det både för tjejer och killar. Det är mycket viktigt att det finns toaletter ffa för tjejerna. De kan annars behöva hålla sig en hel dag innan de kan få gå på toa och då kanske i mörkret vilket ökar rikserna för våldtäckter och överfall.

Här är läranrinnan, hon samtalar med Kajsa-Lena som varit både lärare och rektor. Kajsa-Lena har bl.a. varit med i ett skolprojekt i Sydsudan och lyssnar här hur skolan funkar här.

Fortsättning följer......

Daniel

 

 

 

 

 

Postat 2013-09-19 21:45 | Läst 3877 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En svartvit vandring i Embakasi Nairobi

Hej!

Tack för alla kommentarer jag fick i förra bloggen!

Nu skall vi fortsätta vår vandring utanför kyrkan som vi besökte för några bloggar sedan.

Blir inte så mycket text inatt....för jag börjar bli lite seg nu.

Det var tvättdag i hela området.

En träkols försäljare. Att många eldar, lagar sin mat med träkol är ett stort bekymmer i mång afrikanska länder. Skogarna försvinner vilket kan leda till klimatförändringar, marken urlakas, risk för jordskred etc när det regnar mycket.

 I Sydsudan är träkol i stort sett det enda bränslet hela landet använder för matlagning(97%) ni kan ana vad det kan leda till.

Ett fantastisk myller av folk!

Det byggs överallt. Enligt de som vi promenerade med tar det inte många månader att bygga dessa höghus.

Reklamen målas ofta på väggar, dörrar. Här fanns det i alla fall mjölk att köpa.

Så fort man stannar en stund kommer det fram barn.

En del får tyvärr leka i den här miljön.

De här kompisarna får avsluta dagens bilder. Det är fyra föräldralösa killar som kyrkan tagit hand om. De har fått en bostad, utbildning samt ett litet jobb. De vaktar en liten tomt där kyrkan hade en verkstad där de bedrev någon slags yrkesutbildning.

Killen med kepsen gick och hämtade sin vaktskjorta, han ville vara rikgtigt fin på bilden. Stolta grabbar...lycka till killar!

God natt vänner!

Daniel

 

Postat 2013-09-18 01:12 | Läst 3673 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ett par ögon som berör....mig!

Hej!

Ett par bilder från Embakasi Nairobi. Håller på med fler bilder men dessa ögon!!

Så fort jag gick ut på vandringen kom det barn som ville bli fotograferade, nyfikna, glada och spralliga. Här är det lite annorlunda, grabben är uppe i tonåren. Har fått med sig en del i livet redan.

Med vilka ögon ser han på mig? En viting, en muzungo i hans kvarter?

Jag är nu inne på en liten obebyggd tomt, bakom en grind.

Har fyra varianter. På den stora finns hans kompis med på ett hörn och han har en helt annan blick.

Vilken föredrar ni? Varför gärna om ni orkar skriva en rad.

Det var alla bilderna.

Nu skall jag till Växjö för grabben skall spela en tränigsmatch i innebandy där. Jönköpings IK mot Vöijkers, det blir nog en tuff match.

Ha de!

Daniel

 

Postat 2013-09-15 15:52 | Läst 4022 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Embakasi Church, Nairobi Kenya

Hej!

Nu är det dags att återvända till Kenya igen. Skall försöka förmedla lite bilder från en gudstjänst vi var med på...ja det är inte svårt men svårt är det att förmedla känslor och stämningen. Vet inte om bilderna får er att längta/önska er till en gudstjänst som denna, men får ni tillfälle när ni någon gång är på resa i afrika så besök en gudstjänst!! Jag lovar, att ni tar intryck!

Det blir en blandning mellan svartvit och färg.

Kyrkan ligger mitt i smeten, mitt i ett bostadsområde med hus precis intill. När kyrkan byggdes var det helt tomt runt omkring, inte ett hus i närheten. Nu är det lite annorlunda som ni ser.

Mötet började vid tio på förmiddagen, den andra av tre gudstjänster de har varje söndag. Innan vi gick in ville pastorn hälsa på oss och visa oss runt lite grann.

Tittar ut, mellan höghusen folk som bor i plåtskjul, en uppställningsplats för tankbilar mitt i ett bostadsområde....blåljusmänniska som jag är ser jag ett tänkbart katastrofsenario!

Kyrkan bedriver lite skolverksamhet visade det sig.

Hmm, a cold day...undrar hur de definerar vad som är en kall dag? Jag gick ofta i shorts och t-shirt medan många här gick med täckjacka, mössa och halsduk.

Efter en kort presentation av vilka vi var gick vi in i kyrkan, som besökare fick vi sitta längst fram...schysst tänkte jag men efter några minuter i den, i och för sig medryckande musiken/sången kände jag att tinnitusen var på g.

Här hänger vi med i takten eller?

Olika stilar har vi alla, här en med inlevesle och glädje!

Uppe på läktaren satt en hel del barn som senare gick till söndagsskolan. Vad tror ni den här tösen tänkte på?

Föreståndaren, pastor Solomon välkomnar Bengt att predika(på engelska). Mötena här i kyrkan tolkades alltid till engelska från swahili, idag blev det tvärtom...för det mesta i alla fall. Bengt är uppväxt i Tanzania och talar flytande swahili så när tolken inte kunde det rätta ordet på swahili tog Bengt över och predikade en stund på swahili och tolken fick tala engelska till publikens förtjusning.

Bengt rockar loss:)

När mötet var slut vid halv två var det inte fel att få besöka deras för dagen nyinvigda toaletter!

Många här i Kenya talar bra engelska, så även många barn. Efter mötet var det många som kom fram och hälsade, många barn ville hemskt gärna bli fotograferade och skrattade gott när de såg bilderna.

James, längst till höger var lite sur, han ville vara själv på ett foto men så fort han ställde upp för ett kort rusade några kompisar fram.

Vet inte om han blev så värst glad på bilden ändå, ser lite fundersam ut eller hur?

Den här bilden är tagen utanför kyrkans område och i de två kommande bloggarna blir det lite bilder från närområdet.

Ha de!

Daniel

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2013-09-13 23:11 | Läst 3417 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ambroseli National Park Kenya

Hej!

Det har snart gått två veckor sedan vi besökte parken i Kenya. Tänkte med några bilder försöka visa hur vi hade det. Vi = åtta personer ihopträngda i en bil lämnade Nairobi tidigt på morgonen, innan rusningstrafiken kommit igång.

Vänstertrafik är det i Kenya som synes. Ibland var sikten något begränsad....

Stora reklampelare eller skall vi kalla det förmaningspelare? I varje by man passerade fanns det liknande skyltar som denna, ibland med reklam. Bussar och lastbilar stannar vid byarna och då finns det också alltid något att köpa.

Frukt och grönsaker.

Efter ett par timmar kom vi fram till parken. Rätt gött att få stiga ur och sträcka på sig lite granna.

Entrén.

Så fort vi gick ur bilen kom det fram massaijer som ville sälja lite hantverk till oss. Många fina saker men jag var inte intresserad nu men det fanns det andra som var.

Gert han köpte en massa fina saker till sin kära hustru.

Jag försökte fota fåglar...

Sekreterarfågeln gick det lite bättre att fota. Jag hade på mitt 400/5,6. Jag hade med mig min 7D, mitt 400:a och en 24-70. Syftet med resan var ju inte att fotografera så mycket då vi skulle på konferens och sitta inne mest hela dagarna. Ville i alla fall testa hur det är att fota med 400 mm från bil(skall till Tanzania i okt/nov).

Märkte att man ofta kom för nära de stora djuren med telet vilket var frustrerande några gånger.

Ett farligt djur!

Vid en av lodgerna satt några babianer.

Babianhannen lyfter foten till en hälsning? Nja det var nog snarare för att honan skulle komma åt lite bättre.

Sadelnäbbstork, en av önskearterna jag fick se.

En riktigt bjässe till elefant.

Angry bird

Snabba fötter! Även mycket farliga, kan lätt sparka ihjäl en människa.

Favorit! Vilket fint djur giraffen är!

Inte lika vacker.

Markatta.

Afrikansk härfågel.

Dvärgbiätare färggrann som bara den.

En liten ödla får avsluta bilderna från Ambroseli NP. En trevlig park, torrt i markerna var det. Det fanns vattenhål och några större dammar med mycket djur. Vi såg inga rovdjur och väldigt lite rovfåglar. Trots det var vi mycket nöjda med turen och jag fick lite mer erfarenheter att använda på nästa safaritur under höstlovet.

Ambroseli ligger ju precis intill Tanzania, på baksidan av Kilimanjaro(som tyvärr var i bland molnen hela dagen). Här en bild från gränsövergången mot Tanzania, fortsätter man den vägen kommer man till Arusha och till parkerna Serengetti, Ngorongoro etc men det tar vi om någon månad.

Ha de!

Daniel

 

 

 

Postat 2013-09-05 09:40 | Läst 5384 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera