Ögonblick

Livet består av många ögonblick, en del förevigar vi genom att ta ett fotografi andra genom att skriva ner dem andra försvinner bara bort i glömska. Mycket sport, natur och tankar om livet i stort, en slags dagbok.

Stone Town, Zanzibar

Hej!

Efter en intensiv safari hade vi bestämt att ta det lungt på Zanzibar, endast en snorklingstur och en förmiddag i Stone Town annars skulle vi bara slappa.

Soluppgång vid Zanzibar Retreat hotel, helt ok. Vi drog iväg snabbt efter frukost för vi ville vara hemma tidigt.

Vi mötte vår guide vid den gamla slavmarknadsplatsen men hoppade det stället denna gången och sökte oss mot fiskmarknaden.

Här är det full komers, höga rop och engagmang.

Färggranna fiskar till salu. Vi lämnar fiskarna och lukten...som var rätt skarp.

Här var det också full rulle men doftade desto bättre, kryddor, grönskaer och en massa frukt. Ljuset blir lite konstigt, rätt mörkt och ett tak av orange presenning.

Luktar gott?

Smakar gott?

Vi var här 2008 och och jag undrar inte om de har samma presenning än, nästa bild är från 2008.

Tror det är från samma ställe.

På de trånga gatorna kom det ibland folk på moppar. Det var bra att ha med en guide tyckte vi, lite lättare med kontakterna när försäljarna inte kunde engelska och så kunde de leta reda på olika affärer(som frugan ville kolla), ringde t.o.m. och väckte en affärsidkare.

Ett slags bokcafé, lite gott fikabröd samt lite muslimsk litteratur till det.

Nu blir det lite färger...

Här ser hon i action, pruta kan hon. Vill ni få en bra deal, åk tidigt till stan. Handlarna vill gärna börja dagen med en affär, de vill inte att första kunden skall lämna utan att köpa något. Det ger en dålig "karma" över hela dagen, så det var lättprutat om man nu gillar det.

Kyrka och moské, vi hade hört om ökade motsättningar mellan kristna och muslimer ute på Zanzibar. Det var inget vi märkte men så var vi mest inne på hotellområdet så man missar ju lite grann hur det är. Vi märkte att fler kvinnor gick med slöja, burkha och fler(jämfört med 2008) visade tydligt att de inte ville bli fotograferade(inte inne i Stone Town).

Hoppas att det trots olika tro att de kan samsas och leva i harmoni med varandra.

Är dörren låst för alltid?

Ha de!

Daniel

 

 

 

 

Postat 2014-03-20 16:49 | Läst 3520 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Snorkling vid Mnemba Island, Zanzibar

Hej!

Det var någon vecka sedan jag senast hade några bilder från vår resa. Skall försöka avsluta Zanzibar turen med några inlägg innan ni kan få följa med till Sydsudan.

Zanzibar Retreat hotel bor vi på, nu frukost innan vi drar iväg.

Gott med färskpressad jos, färska frukter mm.

Vi får åka buss en halvtimma för att komma till ett ställe där båten vi skulle ha kunde passera reven. Vi valde att anlita en lite större firma för vår tur, vi kände inte för att anlita någon av de som raggade kunder på stranden.

På det grunda revet fiskades det med nät, harpuner, en del gick också och letade i pölar ifall någon fisk eller annat ätbart missat att följa med tidvattnet.

En stor båt, säker, bra personal. God inhemsk mat, dryck sjukvårdsutrustning mm vi gjorde ett bra val.

O roligt hade vi...

Ön är liten men med ett fantastiskt rev runt om. Vi stannade på tre ställen och snorklade. Vi hade en otrolig tur att också få simma med delfiner, hela tre olika flockar med 10-15 djur passerade oss. Hur coolt som helst, vi hörde deras läten i vattnet, detta slår Kolmårdens delfiner alla dar!

Det fiskade från båtar men än vanligare var alla, ja säkert hundratals som gick på reven runt ön. Enligt guiderna följer inte många av de lokala fiskarna de regler som finns för fisket. Detta gör att man märkt en minskning av vissa arter i området.

Några småspovar i förgrunden och ett par krabbor på behörigt avstånd.

Mer fågel...

En revhäger, egentligen vit under ögat men nu färgad blå av ljuset från vattnet.

I de här vattnen hade nog Lena Holm trivts med sin kamera eller hur Lena?

Byns fiskmarknad där dagens fångst skall säljas.

Efter lite eftermiddags vila tog jag mig en fototur längs stranden. Blev inte så mycket fotande dock. De flesta visade klart att de inte ville vara med på bild.

Fotad bakifrån...

Lite surt att det inte blev några bra bilder på vandringen men jag fick en häftig upplevelse. Då och då hördes det som dova kanonskott från havet, undrade vad det var men kunde inte få något grepp om det tills en amerikanska kom fram till mig och frågade om jag sett valarna.

Valar!!! Coolt och visst, efter en stund fick jag syn på dem, en bra bit utanför revet, säkert fem-sex valar som drog sig sakta söderut. Låtet kom från deras fenor som slog mot vattnet med enorma kaskader som följd.

Det visade sig vara knölvalar som migrerade söderut. Nu kommer förmodligen den sämsta bilden jag lagt ut här på FS men det är på en val!

Vilken fanstastisk avslutning på dagen!

Nu är det sent och jag drar mig till bädden, kanske blir det mer från Zanzibar i morgon.

Ha de!

Daniel

 

 

 

 

Postat 2014-03-19 01:28 | Läst 7374 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bildvisningen avklarad!

Hej!

Hade förmånen att visa lite bilder igår för ett gäng glada naturmänniskor. Var nervös innan men stämningen var god och avslappnad så både de och jag kunde till slut vara riktigt nöjda.

Hoppas jag kunde inspirera dem till att inte bara svänga höger efter bron(mot Ottenby) utan även se efter andra platser att skåda och fota fågel.

Gammal havsörn vid Knisa Mosse.

Skärfläcka vid Karsnabben, Böda hamn.

Större hackspett i Böda skogarna.

Större strandpipare med ett gäng ungar vid Ölanda flygplats.

Okej, även jag kör höger någon gång...soluppgång vid Ottenby.

Gråsiska vid Ottenby.

Kryssar hets vid Sibyllas jaktstuga. Alla spanar efter en liten fågel, en dvärgsparv...och ja, jag stod också så där men när jag sett fågeln tog jag några steg åt sidan. Vi kan vara lite stolliga ibland, vi fågelskådare:)

Enormt sträck av vitkindade gäss, bläsgäss i kvällningen vid Stenåsa badet.

Ha en trevlig helg!

Daniel

 

Postat 2014-03-07 21:05 | Läst 4079 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Brandlarmet var något helt annat i färg denna gången!

Hej!

La ut en bildserie från en övning vi haft tillsammans med polis, räddningstjänst och oss på ambulansen här om dagen. Det var flera som ville se färgbilderna så var så goda.

Orkar inte skriva den fingerade texten en gång till så den får ni som vill läsa i den förra bloggen.

Då var det alla bilderna från den delen av övningen. Kan bli lite mer framöver. Vädret var mulet och mycket regn, något som någon undrade i förra inlägget. Vad tycker ni, färg eller svartvitt?

Nu tar jag helg, tagit semester i morgon. Frun och jag skall se Jesus Christ Superstar i Göteborg med Ola Salo i huvudrollen.

Ha de gott!

Daniel

 

Postat 2014-03-07 16:10 | Läst 3605 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Brandlarmet som var något helt annat!

112 här, vad har hänt?

Det brinner! Jag ser rök från grannhuset...ni måste skicka brandkåren!

Var ringer du ifrån, från vilken adress ser du röken? ...vet du om någon finns i huset?

Axamovägen 5!

Jag tror det...min kompis och hans tjej...vänta nu kommer någon ut...en gubbe med en spade och något annat i handen, skynda er det ryker!

Vi har redan skickat räddningstjänsten och ambulans, de är på väg!

Ojdå min kompis springer ut...han blir jagad av gubben, det måste ha hänt något,var är tjejen?

Håll dig inne, gå inte ut, vi larmar polisen också!

Först på plats är brandmästaren, i sin befälsbil, han möter en man...med en spade.

Ge dig iväg...annars slår jag ner dig!

Försvinn, annars dör hon garanterat!

Nu blir det riktigt hotfullt.

Den hotfulla mannen sätter sig och vaktar så att ingen kan gå in i huset.

När fler brandmän anlänt vågar killen från huset komma fram och berättar att hans tjej är knivskadad och ligger inne i det rökfyllda huset. Mannen är okänd för han, han bara ringde på dörren och knivhögg min tjej i magen, jag lyckades smita ut genom ett fönster. Nu har han ju också tänt eld på huset! Ni måste hjälpa min tjej...

Vi kan inte komma åt tjejen än. Polisen dröjer ett tag till. Finns det inget vi kan göra innan polisen kommer? Vi måste få bort han från huset...jo vi kanske skulle kunna använda en brandslang och vatten för att mota bort han. Vi försöker!

Vi gör det! Var försiktiga gubbs!

Det går inte att stå emot vattnet som kommer med en oerhörd kraft och han motas bort från dörren, som tur är kommer polisen fram precis då.

Passa er, han har dragit fram kniven igen.

Pepparspray är också effektivt, nu händer allt på en gång.

Hon tycker nog pressen skall hålla sig på behörigt avstånd.

 Handfängsel på.

Nu kan du vara lugn, han är inget hot mera. Vi kan hjälpa din tjej.

Gripen!

Rökdykarna hittar snabbt den skadade tjejen.

 

Äntligen kunde hon få lite vård av ambulanspersonalen.

Snabb transport till sjukhuset och en operation som räddade livet på henne.

Som ni säkert snabbt förstod är bilderna från en övning. Syftet med övningen var att träna sammarbetet mellan organisationerna(polis, räddningstjänst och ambulans) samt att se hur man agerar när man kommer först till plats till en händelse som egentligen skall "ägas" av en annan organisation än sin egna. I detta fallet var det primärt ett polisärende visade det sig, det var inte "bara" en brand utan något annat.

Övningen gjordes flera gånger, det var bara denna gruppen som använde vatten för att få bort gärningsmannen från huset så att de kunde gå in och rädda den skadade tjejen.

Är inte jättevan att fixa med svartvita bilder, det är färgbilder från början. Bara fixat lite med skuggor, ljus och kontraster.

Tar gärna emot tips, synpunkter! Kan bli att färgbilderna kommer i morgon men då utan "story".

Ha de gott!

 

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2014-03-06 00:49 | Läst 7200 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera